DomovZdravje & prehranaOsnovni ajurvedski napotki za dobro prebavo

Osnovni ajurvedski napotki za dobro prebavo

V ajurvedski medicini ima prebavni sistem izjemno pomembno mesto. Prav od stanja naลกih prebavil naj bi bilo moฤno odvisno naลกe celostno zdravje. Tako so lahko teลพave s prebavo izvor ลกtevilnih bolezni. Najoฤitnejลกi znaki, da vaลกa prebavila niso v najboljลกem stanju, so debele obloge na jeziku, obฤutek zaspanosti po obroku, slab zadah, teลพave z zasluzenostjo, pogosti prehladi in poviลกevanje telesne teลพe, ฤeprav ne jeste veliko.

V skladu z ajurvedo ne gre samo za to, kaj jemo, ampak je zelo pomembno tudi, kako jemo. Tako smo za vas zbrali nekaj najpomembnejลกih ajurvedskih napotkov za urejeno prebavo, ki bo poskrbela za trdne temelje vaลกega zdravja.

Pri koliฤini bodite zmerni

Pazite, da s koliฤino hrane ne boste pretiravali, po drugi strani pa seveda ne smete pojesti premalo. Nekateri strokovnjaki za ajurvedo priporoฤajo, da bi morali vedno jesti tako, da pridemo do pribliลพno 75 odstotkov popolnoma zapolnjenega ลพelodca. To je seveda nemogoฤe izmeriti, zato se moramo zanaลกati predvsem na svoj obฤutek, ki se bo sฤasoma izboljลกeval, ฤe boste postali med jedjo bolj pozorni na to, kako siti ste v resnici. Bistvo je v tem, da se ne smete nikoli najesti tako moฤno, da se vam zdi, da ne bi zmogli veฤ pojesti niti enega samega griลพljaja. Od mize vstanite, ko ste siti, a ne presiti.

ฤŒrni poper in koromaฤ

Jejte v mirnem okolju in poฤasi

Za zdravje vaลกih prebavil je izjemno pomembno tudi to, kje jeste. ฤŒe jeste v zelo hrupnem prostoru, polnem draลพljaju, lahko to pretirano vznemiri vaลก prebavni sistem. Izkoristite obroke za to, da se popolnoma umirite in osredotoฤite na hrano, ki jo uลพivate. Pazite tudi na to, da boste jedli poฤasi in da boste vsak griลพljaj dobro preลพveฤili. Zelo koristno je, da med vsakim griลพljajem odloลพite pribor, saj vas bo to nekoliko upoฤasnilo, ฤe imate sicer navado, da pri hrani zelo hitite.

Med posameznimi obroki naj bo dovolj odmora

Priporoฤa se, da med posameznimi obroki svojim prebavilom privoลกฤite najmanj tri ure odmora. Prepogosto prehranjevanje oziroma stalni prigrizki med posameznimi obroki namreฤ zavirajo vaลก ยปprebavni ogenjยซ. ฤŒe si med obroki ne vzamete dovolj ฤasa, se bo nova hrana meลกala z deloma prebavljeno, kar lahko privede do razliฤnih teลพav. Odmori med obroki so zelo pomembni tudi za razstrupljanje telesa, obenem pa lahko prispevajo k boljลกi zbranosti, predvsem na dolgi rok.

Zaฤimbe, ki priลพgejo vaลก prebavni ogenj

Ajurveda seveda pogosto poudarja tudi moฤ zaฤimb. Za zdrava prebavila so doloฤene zaฤimbe ลกe posebej pomembne. Med najpogosteje priporoฤane sodijo ingver, komarฤek oziroma koromaฤ in ฤrni poper. Uporaba teh zaฤimb izboljลกa prebavo in okrepi vaลกa prebavila, kar bo imelo med drugim tudi pozitiven vpliv na imunski sistem.

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naลกa dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritiฤarka/recezentka. Je veganska in avtorica ลกtevilnih ฤlankov in receptov. Njena podroฤja so zdrav ลพivljenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJล E