V ajurvedski medicini ima prebavni sistem izjemno pomembno mesto. Prav od stanja naลกih prebavil naj bi bilo moฤno odvisno naลกe celostno zdravje. Tako so lahko teลพave s prebavo izvor ลกtevilnih bolezni. Najoฤitnejลกi znaki, da vaลกa prebavila niso v najboljลกem stanju, so debele obloge na jeziku, obฤutek zaspanosti po obroku, slab zadah, teลพave z zasluzenostjo, pogosti prehladi in poviลกevanje telesne teลพe, ฤeprav ne jeste veliko.
V skladu z ajurvedo ne gre samo za to, kaj jemo, ampak je zelo pomembno tudi, kako jemo. Tako smo za vas zbrali nekaj najpomembnejลกih ajurvedskih napotkov za urejeno prebavo, ki bo poskrbela za trdne temelje vaลกega zdravja.
Pri koliฤini bodite zmerni
Pazite, da s koliฤino hrane ne boste pretiravali, po drugi strani pa seveda ne smete pojesti premalo. Nekateri strokovnjaki za ajurvedo priporoฤajo, da bi morali vedno jesti tako, da pridemo do pribliลพno 75 odstotkov popolnoma zapolnjenega ลพelodca. To je seveda nemogoฤe izmeriti, zato se moramo zanaลกati predvsem na svoj obฤutek, ki se bo sฤasoma izboljลกeval, ฤe boste postali med jedjo bolj pozorni na to, kako siti ste v resnici. Bistvo je v tem, da se ne smete nikoli najesti tako moฤno, da se vam zdi, da ne bi zmogli veฤ pojesti niti enega samega griลพljaja. Od mize vstanite, ko ste siti, a ne presiti.
Jejte v mirnem okolju in poฤasi
Za zdravje vaลกih prebavil je izjemno pomembno tudi to, kje jeste. ฤe jeste v zelo hrupnem prostoru, polnem draลพljaju, lahko to pretirano vznemiri vaลก prebavni sistem. Izkoristite obroke za to, da se popolnoma umirite in osredotoฤite na hrano, ki jo uลพivate. Pazite tudi na to, da boste jedli poฤasi in da boste vsak griลพljaj dobro preลพveฤili. Zelo koristno je, da med vsakim griลพljajem odloลพite pribor, saj vas bo to nekoliko upoฤasnilo, ฤe imate sicer navado, da pri hrani zelo hitite.
Med posameznimi obroki naj bo dovolj odmora
Priporoฤa se, da med posameznimi obroki svojim prebavilom privoลกฤite najmanj tri ure odmora. Prepogosto prehranjevanje oziroma stalni prigrizki med posameznimi obroki namreฤ zavirajo vaลก ยปprebavni ogenjยซ. ฤe si med obroki ne vzamete dovolj ฤasa, se bo nova hrana meลกala z deloma prebavljeno, kar lahko privede do razliฤnih teลพav. Odmori med obroki so zelo pomembni tudi za razstrupljanje telesa, obenem pa lahko prispevajo k boljลกi zbranosti, predvsem na dolgi rok.
Zaฤimbe, ki priลพgejo vaลก prebavni ogenj
Ajurveda seveda pogosto poudarja tudi moฤ zaฤimb. Za zdrava prebavila so doloฤene zaฤimbe ลกe posebej pomembne. Med najpogosteje priporoฤane sodijo ingver, komarฤek oziroma koromaฤ in ฤrni poper. Uporaba teh zaฤimb izboljลกa prebavo in okrepi vaลกa prebavila, kar bo imelo med drugim tudi pozitiven vpliv na imunski sistem.