0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOsnovni ajurvedski napotki za dobro prebavo

Osnovni ajurvedski napotki za dobro prebavo

MORDA VAS ZANIMA

V ajurvedski medicini ima prebavni sistem izjemno pomembno mesto. Prav od stanja naših prebavil naj bi bilo močno odvisno naše celostno zdravje. Tako so lahko težave s prebavo izvor številnih bolezni. Najočitnejši znaki, da vaša prebavila niso v najboljšem stanju, so debele obloge na jeziku, občutek zaspanosti po obroku, slab zadah, težave z zasluzenostjo, pogosti prehladi in poviševanje telesne teže, čeprav ne jeste veliko.

- Oglas -

V skladu z ajurvedo ne gre samo za to, kaj jemo, ampak je zelo pomembno tudi, kako jemo. Tako smo za vas zbrali nekaj najpomembnejših ajurvedskih napotkov za urejeno prebavo, ki bo poskrbela za trdne temelje vašega zdravja.

Pri količini bodite zmerni

Pazite, da s količino hrane ne boste pretiravali, po drugi strani pa seveda ne smete pojesti premalo. Nekateri strokovnjaki za ajurvedo priporočajo, da bi morali vedno jesti tako, da pridemo do približno 75 odstotkov popolnoma zapolnjenega želodca. To je seveda nemogoče izmeriti, zato se moramo zanašati predvsem na svoj občutek, ki se bo sčasoma izboljševal, če boste postali med jedjo bolj pozorni na to, kako siti ste v resnici. Bistvo je v tem, da se ne smete nikoli najesti tako močno, da se vam zdi, da ne bi zmogli več pojesti niti enega samega grižljaja. Od mize vstanite, ko ste siti, a ne presiti.

Črni poper in koromač

Jejte v mirnem okolju in počasi

Za zdravje vaših prebavil je izjemno pomembno tudi to, kje jeste. Če jeste v zelo hrupnem prostoru, polnem dražljaju, lahko to pretirano vznemiri vaš prebavni sistem. Izkoristite obroke za to, da se popolnoma umirite in osredotočite na hrano, ki jo uživate. Pazite tudi na to, da boste jedli počasi in da boste vsak grižljaj dobro prežvečili. Zelo koristno je, da med vsakim grižljajem odložite pribor, saj vas bo to nekoliko upočasnilo, če imate sicer navado, da pri hrani zelo hitite.

- Oglas -

Med posameznimi obroki naj bo dovolj odmora

Priporoča se, da med posameznimi obroki svojim prebavilom privoščite najmanj tri ure odmora. Prepogosto prehranjevanje oziroma stalni prigrizki med posameznimi obroki namreč zavirajo vaš »prebavni ogenj«. Če si med obroki ne vzamete dovolj časa, se bo nova hrana mešala z deloma prebavljeno, kar lahko privede do različnih težav. Odmori med obroki so zelo pomembni tudi za razstrupljanje telesa, obenem pa lahko prispevajo k boljši zbranosti, predvsem na dolgi rok.

Začimbe, ki prižgejo vaš prebavni ogenj

Ajurveda seveda pogosto poudarja tudi moč začimb. Za zdrava prebavila so določene začimbe še posebej pomembne. Med najpogosteje priporočane sodijo ingver, komarček oziroma koromač in črni poper. Uporaba teh začimb izboljša prebavo in okrepi vaša prebavila, kar bo imelo med drugim tudi pozitiven vpliv na imunski sistem.

.

NAJNOVEJŠE