0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaFolati niso pomembni samo za nosečnice: prepoznajte znake pomanjkanja!

Folati niso pomembni samo za nosečnice: prepoznajte znake pomanjkanja!

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste že slišali, kako pomembno je, da nosečnice uživajo prehransko dopolnilo, ki vsebuje folno kislino. Naravna oblika folne kisline so folati, ki jih najdemo v živilih, kot so zelenolistna zelenjava, šparglji in brstični ohrovt. Ker se potreba po folatih med nosečnostjo, še posebej v prvem trimesečju, poveča, zgolj folati iz hrane ne zadostujejo, ampak se priporoča tudi prehransko dopolnilo. Vendar pa nosečnost ni edino obdobje, ko lahko pride do pomanjkanja folatov v telesu. Nekatere skupine ljudi so še posebej ogrožene, zato je dobro, da poznate tipične simptome pomanjkanja in pravočasno ukrepate.

- Oglas -

Nosečnice in folati

Folati še posebej pomembni za nastajanje novih celic

Folati so pravzaprav vitamin B9, ki je izredno pomemben za vse ljudi. V nosečnosti povečan vnos vitamina B9 pripomore k zmanjšanju tveganja za okvare pri plodu. Gre za vitamin, ki je še posebej pomemben v prvem trimesečju, torej v obdobju pospešene delitve celic in nastajanja DNK. Tudi nasploh imajo folati pri ljudeh podobno vlogo. Ključni so namreč za rast in delovanje celic, hkrati pa tudi za tvorbo rdečih krvničk. Brez folatov naše telo na more delovati optimalno. Kadar pride do pomanjkanja omenjenih hranil, se lahko torej soočamo s precej neprijetnimi simptomi.

Od stalne utrujenosti in glavobolov do težav s kožo, nohti in lasmi

Najpogostejša posledica pomanjkanja folatov je t. i. megaloblastna anemija. Zanjo je značilno, da se število rdečih krvničk oziroma eritrocitov močno zmanjša, njihova velikost pa se poveča. Zaradi te motnje je oskrba celic s kisikom slabša, posledično pa se pojavijo različne težave z zdravjem in počutjem. To so npr. stalna utrujenost, razdražljivost, glavoboli, zadihanost ob manjših naporih in težave z zbranostjo. Poleg tega se zaradi pomanjkanja folatov v telesu velikokrat pojavijo tudi simptomi, kot so razjede v ustni votlini in na jeziku, zelo bleda koža, razbarvanje nohtov in prezgodnje sivenje las.

- Oglas -

Katere skupine so najbolj ogrožene in koliko folatov sploh potrebujemo?

Pomanjkanje folatov sicer ni zelo pogosta težava, še posebej če uživate dovolj raznoliko hrano. Po nekaterih ocenah naj bi se s pomanjkanjem soočal manj kot en odstotek celotne populacije. Vendar pa morate pri tem upoštevati, da je tveganje pri določenih skupinah vendarle precej visoko. Sem npr. sodijo ljudje, ki uživajo čezmerne količine alkohola, in tisti, ki imajo zdravstvene težave, povezane s prebavili, kamor uvrščamo tudi celiakijo. Se sprašujete, koliko folatov sploh potrebujemo? Povprečna odrasla oseba naj bi dnevno zaužila približno 400 mikrogramov folatov, nosečnice pa najmanj 600 mikrogramov. Čeprav nekateri omenjajo 1000 mikrogramov folatov dnevno kot zgornjo mejo, pa je to hranilo, s katerim je zelo težko pretiravati. Če namreč zaužijemo preveč vitamina B9 – v obliki folatov iz prehrane ali pa v obliki folne kisline – se presežek načeloma izloči z urinom, saj gre za vodotopni vitamin.

Preberite tudi: Folna kislina je pomembna za naše telo in razvoj

.

NAJNOVEJŠE