0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Feng ShuiStrupi v hiši

Strupi v hiši

MORDA VAS ZANIMA

Feng shui je metoda, s pomočjo katere lahko optimalno uredimo naše bivalno okolje. Tako dosežemo izboljšanje našega psihičnega in fizičnega počutja, s tem pa povečamo naše možnosti na področju kariere, blaginje in družine. Vendar se mojstri feng shuia dandanašnji spopadajo z mnogo številnejšimi problemi, kot so se njihovi častivredni predhodniki. Med nove probleme, ki jih morajo upoštevati pri svojem delu, spadajo tudi stresi, ki jih utrpijo ljudje zaradi škodljivih kemikalij v lastnem domu.

- Oglas -

Naraščajoče onesnaževanje okolja

V zadnjem času se ljudje vse bolj zavedajo globalne nevarnosti onesnaževanja okolja, ki je v veliki meri posledica kemikalij. Bolj malo pa jih je, ki se zavedajo onesnaževanja s kemikalijami znotraj doma. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so raziskave zraka pokazale, da je zrak znotraj povprečnega stanovanja 10 krat bolj onesnažen kot na prostem. Največja sprememba kakovosti bivanja se je zgodila po energetski krizi v sedemdesetih letih. Da bi zmanjšali porabo energije, so začeli s temeljito izolacijo stavb. Gibanje zraka v stavbah se je zaradi tega zelo upočasnilo in prisotni plini ne morejo več v celoti na prosto. Skratka, hiše ne dihajo.

Gradbeni materiali so se v zadnjem času močno spremenili. Vsako leto se proizvede okrog 250 000 novih kemičnih substanc, od tega jih okrog 5000 uporabijo za gradbene materiale. Moderne hiše imajo tipičen vonj, ki izhaja iz mešanice kemikalij, izhajajočih iz gradbenih materialov. Ker ima večina hiš centralno ogrevanje in s tem višje temperature, se v prostor izloča več kemičnih spojin kot sicer.

- Oglas -

Hlapi organskih kemičnih spojin

Splošno mnenje je, da majhne količine posameznih kemikalij ne morejo škoditi. Nihče ne ve natančno, kakšne posledice ima dolgotrajna izpostavljenost mešanicam različnih plinov. Danes se ob splošnem poslabšanju zdravstvenega stanja prebivalstva vse pogosteje pojavlja vprašanje, ali niso koncentracije strupov, ki so jih nekoč smatrali za nepomembne, morda kljub vsemu nevarne.

Reakcije na kemične strupe so različne. Bolezenske simptome, ki jih povzročajo, je težko diagnosticirati. Ker ti strupi prihajajo iz tako različnih virov, prizadenejo celo telo. Mnogi ljudje so zelo občutljivi in kažejo spontane reakcije, kot so težave z dihanjem in izpuščaji. Kadar so izpostavljeni višjim koncentracijam, se pojavlja glavobol. Bolniki, ki trpijo zaradi alergij, in astmatiki zelo hitro opazijo simptome, ki jih povzročajo strupi iz okolja. Probleme imajo zlasti z izpušnimi plini, topili, mehčalci in dišečimi snovmi. Te snovi seveda škodujejo tudi drugim ljudem, ampak dalj časa traja, da občutijo posledice.

V zraku znotraj stanovanjskih stavb so zaznali več kot 800 hlapnih organskih substanc, ki izhajajo iz različnih gradbenih materialov in stanovanjske opreme. Največji onesnaževalci so organske kemične spojine, katerih glavna zastopnika sta formaldehid in benzol.
Formalin se uporablja že več kot 100 let v industriji gradbenih materialov in pohištveni industriji. Hiše, ki so bile zgrajene po letu 1980, vsebujejo trikrat več formaldehida kot starejše stavbe. Zlasti montažne hiše so bile prepojene z njim. Glavni vir formaldehida so bili proizvodi iz zlepljene žagovine, ki se uporabljajo za iverne plošče, pohištvo, delovne plošče, podlage in podobno. Vsebovale so ga tudi tapete, lepila, oblačila, ki se ne mečkajo, posteljno perilo, zavese, kozmetični preparati,…

Ugotovili so, da formaldehid draži kožo in sluznico, povzroča težave z dihanjem, vrtoglavico, slabost in alergije, pri daljši izpostavljenosti pa spodbuja nastanek rakastih obolenj. Poskušajo ga zamenjati z izocianati in nekaterimi drugimi kemičnimi spojinami, ki so sicer okolju bolj prijazne, za zdravje pa prav tako škodljive.

- Oglas -

Zaščita pred strupenimi organskimi hlapi

Največ plinov se izloči, ko so hiše oziroma materiali novi. Vendar lahko plin izhaja še deset let. Da bi očistili zrak, postavimo v prostore več zdravih rastlin. Posebno učinkoviti pri nevtralizaciji formaldehida sta pritlikava datljeva palma in sabljasta praprot »Bostoniensis«. Druge rastline, ki nevtralizirajo pline v stanovanju in jih je enostavno gojiti, so: palma areka, šibasta palma, gorska palma, Ficus, Dracaena, bršljan in enolist. Če imate možnost, zahtevajte, da vam vgradijo masivni les namesto ivernih in podobnih plošč. Pri brušenju in žaganju teh plošč poleg tega nastaja zelo fin prah, ki je nevaren za zdravje.

Pesticidi

Dokazano je, da se 80 – 90 % vseh pesticidov (sredstva za zatiranje plevelov, rastlinskih bolezni in škodljivcev), ki jim je človek izpostavljen, nahaja v hiši. Lebdijo v zraku, nahajajo se v volnenih preprogah, noter jih prinašamo s čevlji ali pa so v pitni vodi. Najdemo jih v sveži zelenjavi in sadju in v konzervirani hrani. Prinašamo jih s kroglicami proti moljem, z ovratnicami proti bolham in z raznimi pršili. Če sami vrtnarimo in ne uporabljamo zaščitnih sredstev za rastline, lahko strupeni hlapi pridejo po zraku iz sosedovega vrta. Še večja nevarnost obstoja, če stanujemo v bližini kmetijskih površin, javnega parka ali igrišča za golf. Slednja so znana po velikopotezni porabi pesticidov.

Zmanjšanje nevarnosti zaradi pesticidov
Nikoli ne veste, kaj nosite na čevljih. Zato sezujte čevlje takoj po prihodu domov in tudi obiskovalce prosite, da storijo isto. Tako bo na preprogah manj pesticidov in prahu. Ko kupujete volnene preproge, dajte prednost tistim, ki niso obdelane s pesticidi.
Uporabljajte vodni filter, ki nevtralizira pesticide v vodi, za pitje in kuhanje. Če si lahko privoščite, kupujte biološko pridelano hrano.
Zračite stanovanje vsak dan in spustite noter sončno svetlobo, ki pospešuje kemično razgradnjo pesticidov.

Plini, ki nastajajo pri izgorevanju

Pri kuhanju in ogrevanju na plin in trda goriva se sproščajo ogljikov dioksid, ogljikov monoksid, ogljikovodik, dušikov oksid in mikroskopsko majhni delci, ki lahko škodujejo zdravju. Posledica zbiranja teh plinov v stanovanju so kronične težave z dihali, glavobol, slabost, utrujenost in celo depresija. Ogljikov monoksid je brez vonja in je zato posebno nevaren. Že zelo majhna količina tega izjemno strupenega plina lahko v nekaj urah povzroči smrt. Minimalne količine ogljikovega monoksida, ki uhajajo skozi daljši čas, povzročijo simptome, podobne gripi in kasneje motnje v spominu. Postopoma se zmanjšuje opravilna sposobnost prizadetega. Iz plinskih štedilnikov izhaja tudi dušikov oksid. Če med kuhanjem ne zračimo kuhinje, se količina plinov v zraku poveča. Gospodinje, ki dnevno kuhajo na plinskem štedilniku, so dovzetne za depresijo. Pokvarjena plinska napeljava je lahko vzrok za katastrofo.

Ne smemo pozabiti tudi na cigaretni dim. Najmanj 40 od 200 snovi, ki jih vsebuje cigaretni dim, so rakotvorne. Cigaretni dim tudi zmanjšuje koncentracijo negativnih ionov v zraku, kar ima za posledico zaspanost, slabo počutje in slabo koncentracijo.

Zmanjšanje nevarnosti zaradi produktov izgorevanja
Plinsko napeljavo mora postaviti strokovnjak. Zagotoviti moramo redno vzdrževanje teh aparatov in zračenje prostorov. Kuhinjska napa naj bo vključena, kadar kuhamo. Odprimo tudi okno. Kajenje v stanovanju dovolimo samo v določenem prostoru, kjer je več rastlin in imamo okno odprto.

Radon

Radon je radioaktivni plin brez vonja in nastaja kot stranski produkt pri razpadanju urana v zemlji. Kjer podlaga omogoča, se dvigne na vrh in prodira v hiše. Nabira se v kleteh. Ni nobenih predhodnih znakov bolezni. Pri daljši izpostavljenost pa obstoja velika nevarnost za raka na pljučih. Kadilci so v dvakrat večji nevarnosti kot nekadilci.

Zmanjševanje učinkov radona
Informirajmo se, če je v naši bližini dokazan radon. V tem primeru pokličimo strokovnjaka, ki bo izmeril koncentracijo radona in proučil možnosti prezračevanja, obenem pa pregledal, če so kakšne razpoke in jih zaprl. Radon deluje najmočneje tam, kjer prodre v hišo. Če odkrijemo v hiši radon, ne smemo imeti v kleti nobenih bivalnih prostorov.

Talne obloge

Nekoč smo imeli na tleh volnene in druge preproge iz naravnih materialov. Danes pa je približno dve tretjini preje za izdelavo preprog  in talnih oblog iz nylona. Sintetične preproge vsebujejo lepila, ki oddajajo v prostor formaldehid in fenol. Ljudi, ki prebivajo v takih prostorih, pestijo težave z dihali, slabost, utrujenost in težave s spominom. Sintetične obloge ustvarjajo tudi pozitivne ione, ki povzročajo visok statični naboj v zraku. Ta zmanjšuje nivo seratonina v možganih, kar se odraža v glavobolu in zaspanosti.
V preprogah in talnih oblogah so tudi pesticidi, ki preprečujejo, da bi se v njih razmnožile bakterije, glivice in insekti in da jih ne bi načeli glodalci. Ta mešanica plinov izhaja v prostor približno tri mesece. Tudi podloga iz gume, ki so na hrbtni strani nekaterih oblog, je škodljiva za zdravje. Boljša je podloga iz jute.

Zdrava alternativa sintetičnim talnim oblogam
Preproge in tekači iz naravnih vlaken (volna, sisal, morska trava), ki so barvani z naravnimi barvili, so boljši kot sintetične obloge. Če pa že hočete sintetično talno oblogo, zahtevajte takšno, ki ima velik delež volne in hrbtno stran iz jute.

Še boljša alternativa je naravni les, če ni kemično obdelan. Ta omogoča energiji, da kroži po prostoru. Tla, ki so preveč obložena s preprogami, namreč ovirajo gibanje zraka in ustvarjajo občutek zatohlosti. V takem prostoru se slabo spi in sčasoma ljudje zbolijo na srcu in ožilju.

Regina S. Rant

.

NAJNOVEJŠE