fbpx
Domov Zdravje & prehrana Je v vašem solatnem prelivu morda svinec?

Je v vašem solatnem prelivu morda svinec?

Če sta balzamično in rdeče vino glavni sestavini kisa, potem je odgovor po vsej verjetnost da. Seveda ne namigujemo, da morate prenehati z uporabo balzamičnega kisa, vendar pa ni slaba ideja, da ga začnete uporabljati v zmernih količinah.

Svinec v hrani

- Oglas -

Svinec je močan živčni strup, ki še najbolj prizadane razvijajoče se možgane otrok. Pripomore pa tudi k povišanem krvnem pritisku, problemom z rodili, rakava obolenja, …

Količina svinca je v balzamičnih kisih ter kisu iz rdečega vina seveda majhna in variira odvisno od produkta. Vendar pa redno uživanje takšnega kisa predstavlja potencialno nevarnost otrokom. Znanstveniki so odkrili, da lahko že žlička kisa na dan pri otroku dvigne nivo svinca v sistemu za kar 30%!

Balzamični kis

- Oglas -

Ampak zakaj ta vrsta kisa sploh vsebuje svinec? Stvar je takšna, da to ni še nihče ugotovil. Lahko, da grozdje absorbira svinec, ki se morda nahaja v zemlji. Spet druga hipoteza pravi, da pride svinec v kis med samo izdelavo le-tega. Sok kuhanega grozdja je shranjen v velikih sodih, kjer leta in leta fermentira ter izhlapeva.

Kaj lahko storimo?

Dobro je vedeti, da bolj kot je kis star, večja je možnost, da vsebuje večjo količino svinca. Zato pred nakupom balzamičnega, oz. kisa iz rdečega grozdja, poglejte letnico in premislite, ali se vam ga splača kupiti.

- Oglas -
Prejšnji članekPasja gripa
Naslednji članekStrupi v hiši
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×