0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVitamin D: Skriti ključ do zdravja?

Vitamin D: Skriti ključ do zdravja?

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin D, ki je pravzaprav hormon, saj ga telo samo sintetizira, je nujen za življenje, da pa ga lahko telo proizvede, potrebuje sončne žarke, saj ga je v hrani zanemarljivo malo. Ker pozimi in jeseni sončni žarki ne prodrejo v dovolj močni obliki do nas, je zdaj že nekaj časa jasno, da mora biti poleg hrane tudi vitamin D na jedilniku. A pozor. Tudi poleti, ko je sonca sicer na pretek, je vitamin D pogosto potrebno uživati.

- Oglas -

Skrivnostni vitamin D

Skrivnostni vitamin D se je izkazal za hormon. Je namreč edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede tudi samo, in sicer s pomočjo obsevanja kože z ultravijolično svetlobo. Vitamin D potrebujemo vse življenje. Vsi. To postaja jasno zlasti zadnja leta, ko so se priporočila glede dnevnih vnosov tega tako imenovanega sončnega vitamina močno dvignila. Na dan naj bi človek povprečno pridobil 20 mikrogramov vitamina D. Že 10- do 15-minutno previdno izpostavljanje soncu 2- do 3-krat tedensko teoretično zadovolji človeške potrebe po vitaminu D. V aktivne oblike se pretvori v jetrih in ledvicah. Velja tudi, da je ključnega pomena za naše zdravje.

Pomanjkanje vitamina D

Mnoge bolezni in slaba zdravstvena stanja so povezana pomanjkanjem vitamina D v telesu. Posledično lahko slaba zdravstvena stanja odpravimo z dopolnjevanjem tega vitamina, ki je v lekarnah in specializiranih trgovinah dostopen v obliki kapljic ali tablet, najnovejša oblika pa je tudi sprej. Ločimo sicer med vitaminoma D2 in D3; slednji je učinkovitejši, čeprav so nekdaj menili, da sta si enakovredna.

Glavni vzrok za njegov primanjkljaj pa je, kot rečeno, pomanjkanje izpostavljenosti soncu v zmernih količinah, saj je prav to glavni vir vitamina D za večino ljudi. Dobimo ga sicer tudi s hrano, a zelo malo živil naravno vsebuje zadostno količino, pa naj gre za odraslega človeka ali otroka. Žal je situacija vsako leto slabša. Največ vitamina D v prehrani lahko sicer najdemo v ribjem olju, sardinah, lososu, tuni, mleku in mlečnih izdelkih.

.

NAJNOVEJŠE