0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & Vrtnarjenje5 najpomembnejših elementov feng shuija, ki jih je dobro vključiti v naš...

5 najpomembnejših elementov feng shuija, ki jih je dobro vključiti v naš vrt

MORDA VAS ZANIMA

Pogled na naš vrt vpliva na naše počutje. Naša čutila nas povežejo s svetom in v naše življenje prinesejo številna čustva. S feng shui načeli lahko poskrbimo, da se bo naš vrt spremenili v harmonično okolje za počitek in sprostitev ter nam prinesel več pozitivnih čustev, tistih, ki nam bodo polepšala dan in narisala nasmeh na obraz.

- Oglas -

Kaj je feng shui?

Skozi tisočletja se je na Vzhodu razvijalo znanje, ki je nastalo na podlagi opazovanja narave in njenem vplivu na človeka. Poimenovali so ga feng shui, kar v dobesednem prevodu pomeni, veter in voda. Ta dva dejavnika nenehno preoblikujeta prostor, v katerem živimo. Feng shui poznamo kot starodavno kitajsko veščino, ‘umetnost umeščanja’, ki povezuje človeka z okoljem, v katerem živi. »Uporabljamo ga pri načrtovanju bivalnih prostorov in okolice kot element zemlje, kovine, vode, lesa in ognja. Feng shui ni umetna veda, ampak izhaja iz narave, saj sledi procesom v naravi.

Če pogledamo štiri letne čase, opazimo, da pozimi, ko je v naravi prisotnih več padavin, prevladuje element vode, spomladi je najbolj aktiven element lesa, poleti element ognja, saj je sonce najvišje in nas greje ter osvetljuje večino dneva, jeseni pa prevladuje element kovine – narava se zapira, nagiba se k počitku, kar zelo dobro ponazarja odpadanje listja in krajšanje dneva. Element zemlje je prisoten skozi vse leto in med seboj povezuje vse elemente,« nam razloži Tanja Glažar, strokovno usposobljena svetovalka za feng shui, ki jo je zanimanje za to staro kitajsko znanje pritegnilo že ob poklicu radiološke inženirke. Po šolanju v tujini in pridobivanju mednarodnih izkušenj kot poklicna feng shui svetovalka, z več kot 20-letnimi izkušnjami, številnim svetuje na področju feng shuija za bivalne in poslovne prostore ter vrtove.

Luči v vrtu zvečer ali pozimi
Luči v vrtu zvečer ali pozimi

Namen oziroma cilj feng shuija

Cilj oziroma namen feng shuija je povsem preprost. Zagotoviti želi, da bi vsak posameznik živel v harmoniji z okolico in v ta namen primerno uredil notranji in zunanji prostor, v katerem živi in deluje. Doseči želi, da bi se energija med nami in prostorom primerno izmenjevala. Feng shui obstaja že tisočletja, njegova načela pa skozi ves ta čas skrbijo za red in harmonijo v naravi. Pokaže nam načine, kako lahko ohranimo ali povrnemo ravnovesje v naravi. V kolikor sledimo načelom feng shuija, ustvarjamo zdravo okolje, ki nam prinaša tudi blagostanje. V takšnem okolju brez težav vzpostavimo dobre medsebojne odnose, ohranjamo svoje zdravje in pozitiven pogled na svet.

- Oglas -

Povrhu tega smo z upoštevanjem načel lahko uspešnejši v poslu in ustvarjalnejši ter polni zagona v življenju. Poznavalci pravijo, da nam upoštevanje feng shui načel lahko izboljša kakovost življenja. Na Kitajskem se feng shui uporablja že tisočletja tudi v arhitekturi. Prisoten bi naj bil že v 9. stoletju pred našim štetjem. Vedno bolj pa je ta umetnost priljubljena in razširjena tudi na zahodu. Kitajci so po načelih feng shuija zgradili tudi veliki kitajski zid. Stena zidu je namenoma ukrivljena, saj naj bi tako dosegli, da se tok Či premika.

Či energija

Kitajci verjamejo, da je Či, ki v prevodu pomeni dih, zrak, življenjska sila, ki je prisotna povsod. Obstaja v vseh stvareh v vesolju, živih in neživih, in jih med seboj povezuje. Preplavlja naš dom, okolico, delovni prostor in vse ljudi. Či energija je lahko pozitivna ali negativna. Naloga feng shuija je, da svoj dom in okolico uredimo tako, da preprečimo ovire, povečamo skladnost in pretok energije Či in tako blagodejno Či energijo čim bolje izkoristimo. S tem, ko uravnotežimo v svojem okolju pretok Či energije, vplivamo na to, kaj bomo v svojem življenju privlačili. Kadar oddajamo energijo uravnoteženosti, nas bodo v medsebojnih odnosih in poslu pritegnile situacije, ki bodo odražale lastnosti, podobne naši lastni energiji.

Da bi dosegli blagodejen pretok energije Či skozi prostor, največkrat uporabljamo obliko, določene materiale in barve, ki v našem okolju vplivajo na tok energije Či. Z njimi vplivamo na pospešitev ali zaviranje oziroma na preusmeritev Či energije. V svojem življenju nikakor ne želimo ustvariti ali pospešiti negativne energije Či, saj nam ta lahko povzroči nekaj težav. Negativna energija je predvsem tista, ki zastaja ali prehiteva, zato bodimo pozorni, da bo v naši okolici čim manj prenatrpanih, vlažnih, temnih in neprezračenih delov, saj tam Či energija zastaja. Vplive negativne energije je zato v našem okolju dobro omiliti ali preusmeriti. Rešitev je več, odvisno od posamezne situacije. Pomagamo si lahko z uporabo rastlin, ogledal ali petih elementov (les, ogenj, zemlja, kovina in voda).

Načela feng shuija lahko upoštevamo pri arhitekturni ureditvi naše hiše, ureditvi notranjosti našega stanovanja, pisarniškega prostora in seveda tudi pri ureditvi naših vrtov. V spomladanskih mesecih, ko se začne narava prebujati, pričnemo tudi z raznoraznimi deli na naših vrtovih. Vsekakor ima ureditev naše okolice, našega vrta, velik pomen. Verjetno ste se že kdaj zalotili, ko ste pogledali skozi okno na urejene cvetoče gredice in vse je bilo v trenutku lepše. Urejenost našega vrta določa kakovost energije, ki obdaja naš dom. Kadar je okolje našega doma harmonično, bodo pozitivne energije vstopale tudi v naš dom. Zato je pomembno, da je naša okolica urejena po načelih, ki izhajajo iz naravnih ciklusov. Če upoštevamo načela feng shuija, primerna za ureditev našega vrta, bo imel vrt za nas več pozitivnih učinkov, kot si lahko mislimo. Kako to dosežemo, nam je zaupala feng shui strokovnjakinja Tanja Glažar.

- Oglas -
Kovinski dodatek v vrtu
Kovinski dodatek v vrtu

Zakaj upoštevati feng shui načela v vrtu

»Feng shui vrta je v feng shuiju eden izmed najpomembnejših dejavnikov. Če pozorno pogledamo, kako so naši predniki gradili hiše, lahko takoj ugotovimo, da so upoštevali načela feng shuija. Stavb niso gradili na vrhu hriba, na najbolj izpostavljeni točki, temveč nekoliko nižje v zavetju. Pazili so, da je imela hiša krit hrbet – z gozdom, manjšo vzpetino, večjim drevesom, spredaj pa dovolj odprtega prostora.

Dovolj veliko dvorišče je tako zbiralo in usmerjalo energijo okolice. Tako je na primer za Kras značilen tip gradnje hiše, ki je obdana s višjim zidom, pred hišo pa ima tako imenovano borjačo – dvorišče kraške hiše, kjer se zbira energija, ki jo tudi burja težje odpihne. Stavbe so bile večinoma orientirane proti jugu, da je bilo v hiši čim več življenjske energije, kar je hkrati pripomoglo tudi k boljšemu energijskemu izkoristku. Pri nas bi to lahko imenovali tudi ‘zdrava kmečka pamet’, ki pa je v sedanjem času precej zapostavljena, saj hiše gradimo na vsaki možni lokaciji,« nam nazorno predstavi Tanja Glažar.

Slediti feng shui načelom v našem vrtu pripomore, da našo hišo zaščitimo. Hkrati tudi zadržimo energijo na zemljišču, s posameznimi elementi pa določena področja v vrtu spodbudimo ali pa umirimo. »Vsak vrt ima namreč svoje jin (mirnejše) in jang (aktivnejše) področje in čisto svojstveno kombinacijo energij. Tako lahko na primer z zasaditvijo drevesa, višjo ograjo, pomožno stavbo (na primer vrtno uto) podpremo odnose v hiši, z elementom vode (to je lahko ribnik, fontana ali bazen) pa spodbudimo energije blagostanja. Z dobrim feng shuijem vrta lahko zelo dobro uskladimo tudi nepravilne oblike zemljišča, kot je na primer trikotna ali L oblika vrta,« svetuje Tanja Glažar.

Vodni motiv
Zadaj krit hrbet, spredaj pa prostor za zbiranje energije (na primer hiša naj ima zadaj hrib ali gozd, spredaj pa jezero ali ribnik)

Pet ključnih elementov feng shuija za naš vrt

Ključni elementi, ki jih je dobro upoštevati pri ureditvi našega vrta, so les, ogenj, zemlja, kovina in  voda. A kako posamezen element vključimo in vpeljemo v naš vrt?

  • Element lesa je najpogostejši in najbolj zastopan element v vrtu. Kjer želimo v vrt vnesti element lesa, lahko to storimo z dodajanjem rastlin, kot so drevesa, grmovnice, trave in cvetje. Na splošno z dodajanjem zelene barve, ki je barva elementa lesa. »V vrt pa lahko vnesemo tudi lesene dodatke, kot je na primer lesena vrtna klop, lesena pergola, lesena terasa. Primerne so tudi pravokotne oblike gredic, tlakovcev ali zasaditve. Element lesa namreč ponazarja rastoč tip energije.« Les podpira dejavnosti, ki predstavljajo nove načrte in začetke, tudi poklicno pot, ambicije in iniciativo.
  • Element ognja lahko v vrtu poudarimo z lučmi ali vrtnim ognjem. »Pa tudi z rastlinami s suličasto oziroma trikotno obliko listov, kot so na primer javorji. Primerne so vse rdeče listnate, rdeče vejnate ali rdeče cvetoče rastline, saj je ravno rdeča barva, barva ognja. Element ognja ponazarjajo tudi zimzelene rastline, kot so na primer lovorikovec, ileks, sleč in oljka. In seveda tudi iglavci. Če bomo za svoj vrt izbrali bor, smreko, cedro, cipreso ali tiso, ne bomo zgrešili. Izmed sadnih dreves spada v element ognja češnja, jablana pa tudi jagodičevje, kot so šipek, rdeči ribez in jagode. Element ognja običajno uporabimo na bolj senčnih (jin) odsekih, saj s svojo jang energijo le-ta področja najbolj uskladi. Prav v tem smislu je zelo pogosta tudi vedno zelena živa meja, ki naš vrt varuje, hkrati pa tudi poskrbi za vedno živo, jang energijo. Element ognja je namreč tisti, ki poskrbi, da se energija področja dvigne, da deluje navzgor.« Ogenj podpira predvsem dejavnosti, povezane z izražanjem, družabnostjo, razmišljanjem in spontanostjo.
  • Element zemlje v vrtu ponazarja prst sama. Barva, ki predstavlja zemljo, je rumena. »A prav tako tudi kamni, prod, pesek, opeka, tlakovane površine, kamnite ali zidane ograje. Oblika elementa zemlje je kvadrat, njen tip energije pa deluje v vse strani. Element zemlje poudarjajo drevesa z enakomernejšo, kvadratno krošnjo, rastline z rumenimi listi, cvetje rumenih in oranžnih odtenkov in tudi sadno drevje, kot je na primer hruška. Element zemlje pogosto poudarimo na področjih, ki so namenjena druženju.« Element zemlje lahko v vrt vnesemo tudi s skalami ali keramičnimi in glinenimi kipci. Z vnašanjem elementa zemlje pa bomo najbolj podprli dejavnosti, povezane s stabilnostjo, varnostjo in materinstvom.
  • Element kovine je v vrtu običajno bolj kot dodatek. »Dodamo ga lahko v smislu okroglih ali ovalnih oblik, kovinskih pergol in senčnic, kovinskih obrob ali raznoraznih okrasnih kipcev iz jekla, brona ali bakra. Najpogosteje ga uporabljamo, ko želimo energijo skoncentrirati na določenem področju. Tako lahko na primer na raven vrt postavimo na sredino okroglo teraso, podest, gredico ali skulpturo, da se energija zavrti okrog objekta, namesto da se nekontrolirano prši v vse strani.« Če želimo v naš vrt vnesti element kovine, bomo to dosegli tudi s cvetlicami, ki imajo bele cvetove ali liste kroglaste oblike. Barva kovine je namreč bela pa tudi srebrna in zlata. Z elementom kovine bomo najbolj podprli dejavnosti, povezane z denarjem in poslom ter organizacijo.
  • Element vode je v vrtu element življenja in tudi akcije. Barva vode je modra pa tudi črna. »Če nimamo sreče, da živimo ob reki ali potoku, potem ga velikokrat v vrt vnesemo s kakšno fontano, ribnikom ali celo bazenom. Oblika vode je valovita, zato element vode ponazarjajo tudi ovijalke (sroboti ali glicinija), sadno drevje in rastline z modrimi in vijoličastimi plodovi (slive ali grozdje) ter drevesa, ki imajo valovito ali povešeno krošnjo. Element vode v vrtu ponazarjajo tudi poti, in če so valovito speljane, še toliko bolje.« Z elementom vode bomo podprli predvsem področja, povezana z neodvisnostjo, duhovnostjo, umirjenostjo in spanjem.

»Iz opisanega tako vidimo, da se v naravi vseh pet elementov nenehno prepleta, na nas pa je, da izberemo, katerega bolj in katerega manj poudarimo glede na tip naše hiše,« svetuje Tanja Glažar.

Kako upoštevanje feng shuija na vrtu vpliva na nas

»Lahko imamo še tako urejeno notranjost, če pa je okrog hiše nered, hramba odsluženih avtomobilov, napol nedokončan vrt, gradbišče ali pa napol podrta ruševina, bo tak tip energije  vplival na naš dom. Zato je bistvenega pomena, da imamo urejeno okolico, ki narekuje, koliko bo naša hiša užila blagostanja, dobrih odnosov in življenjske energije,« povzame Tanja Glažar.

.

NAJNOVEJŠE