0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineMotnje spanja in zelišča, s katerimi si lahko pomagamo

Motnje spanja in zelišča, s katerimi si lahko pomagamo

MORDA VAS ZANIMA

Motnje spanja so vedno pogostejša težava sodobnega človeka. Psihične obremenitve vplivajo na telesne funkcije in veliko različnih motenj vpliva na naš spanec. Naš spanec določa ciklično zaporedje različnih stadijev, saj se v noči ponovi 5–6-krat. Povezano je s frekvenco dihanja in telesno temperaturo.

- Oglas -

Kako poteka naše spanje?

Takoj, ko zamižimo in sproščeno ležimo v postelji, se začne uspavalna faza. V tej fazi se še razmeroma lahko zbudimo, ker smo v polsnu. Postopoma pa postajajo mišice ohlapnejše, frekvenca srca in dihanje se umirita, zavest popusti, oči pa se premikajo samo še navpično. Ta stadij je rahlo spanje.

V naslednji fazi spanja se spanje poglobi in v tej fazi analiziramo svoje psihične težave. Sanje so zelo povezane z resničnim svetom, s katerim smo obkroženi; na primer če smo bili udeleženi v konfliktu, težko izklopimo podzavest tudi v času spanja.

V nadaljnji fazi se začne globoki spanec, kjer se povsem sprostimo in se naše telo regenerira, imunski sistem pa odpočije. Sledi faza REM, kjer je značilno hitro premikanje oči, v tem času so značilne sanje. Če se v tej fazi prebudimo, se lahko najhitreje spominjamo naših sanj. Frekvenca srca in dihanja sta nepravilni in hitrejši. Faze spanja se ponovijo večkrat na noč in so pri vseh ljudeh enake.

- Oglas -

Kako nam lahko pri motnjah spanja pomaga fitoterapija?

Vloga fitoterapije je pri motnjah spanja pogosto zelo dobra terapija, saj se rastline oprimejo različnih telesnih funkcij in so odlična naravna rešitev pri premagovanju težav. Sicer pa jih naše telo zelo dobro prenaša in imajo dolgoletno tradicijo, po drugi strani pa veliko znanstvenih dokazov o njihovem blagodejnem delovanju. Omeniti velja vrsto rastlin, ki so nam v pomoč pri depresivnih stanjih, nemiru, jezi, strahu, in imajo velik vpliv na naše psihofizično stanje in seveda s tem povezanim motenim spancem.

Vzroki za moteno spanje

Med vzroki za moteno spanje je lahko tudi delo v izmenah, ker ljudje ne morejo imeti ustaljenega spalnega ritma. Če potrebujete več kot 30 minut, da zaspite, potem trpite zaradi motenj uspavanja. Če se ponoči zbudite in spet potrebujete več kot 30 minut, predno zaspite nazaj, potem trpite za motnjo vzdrževanja spanja. Prezgodnje jutranje zbujanje pa kaže na težke življenjske razmere in depresivno razpoloženje.

Kako si lahko pomagamo sami?

Pri lažjih motnjah spanja si lahko pomagamo sami s pripravo sproščujočih kopeli z dodatki baldrijana, melise, sivke, hmelja, pasijonke. Pred spanjem pojdite na sprehod, da sprostite svoje misli in se umirite. Zvečer se izogibajte kavi, alkoholu, športnim dejavnostim. Po kopeli in sprehodu si privoščimo kakšen zeliščni čaj in dobro lahko knjigo. Med zelišča, ki so nam v pomoč pri motnjah spanja, uvrščamo: baldrijan, šentjanževko, hmelj, meliso, pasijonko, sivko, dišečo perlo.

Najboljše rastline za pomoč pri motnjah spanja

Pasijonka

Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju. Priporočeno je uživanje pasijonke v obliki tinktur, čaja pri nemiru, živčnosti, stresu, napetosti, tesnobi, razdražljivosti, za ureditev srčnega utripa ter pri motnjah spanja. Pasijonka pa naj bi pomagala tudi pri anksioznosti.

- Oglas -

Baldrijan

Baldrijan (latinsko ime je Valeriana officinalis L.) ima med vsemi rastlinami s pomirjevalnim delovanjem najbolj raziskano in s tem najbolje dokazano učinkovitost tudi v kliničnih študijah. Veljal je za učinkovito zelišče proti nespečnosti v številnih civilizacijah, o čemer pričajo zgodovinski zapisi v indijski in kitajski medicini. Baldrijan cveti med junijem in avgustom in ima bele cvetove. Za lajšanje glavobolov, pri nemiru, nespečnosti, nervozi pred menstruacijo, pri težavah v želodcu in srcu se uporabljajo korenine baldrijana v obliki tinkture, poznane kot baldrijanove kapljice.

Korenine baldrijana pogosto vsebujejo čaji za pomirjanje, imajo pa tudi značilen vonj, vendar šele ko korenino narežemo in posušimo, dobimo značilen vonj baldrijana. Korenine nabiramo jeseni, sušimo jih hitro in hranimo v dobro zaprtih steklenih kozarcih, da se ne navlažijo. Suhe korenine imajo malce sladek, kasneje aromatičen in rahlo grenak okus.

Hmelj

Hmelj je ovijalka in je daljni sorodnik konoplje, saj spada v družino konopljevk. Ženska socvetja obiramo pozno poleti, ko storžki dozorijo. Obrane posušimo, nato pa žleze iz storžkov odstranimo s stresanjem nad sitom. Žleze vidimo kot zeleno rumen lepljiv prah. Za zdravilne namene se uporablja samo ženska rastlina, in sicer žensko socvetje, ki vsebujej grenčine (humulon, lupulon).

Med ljudmi so priljubljeni vzglavniki, napolnjeni s hmeljevimi storžki, ki pomagajo pri nespečnosti. Hmeljeve storžke damo v laneno vrečo, to pa namestimo v/pod vzglavnik, skupaj s sivkinimi cvetovi, ki bodo dopolnili učinke hmelja. Pri tem moramo biti pozorni, da pomirjevalni učinek hmelja deluje v vzglavniku le krajše obdobje, namreč metilbutenol (sestavina hmelja, kateremu pripisujejo pomirjevalne lastnosti) čez nekaj časa izhlapi. Hmelj raje uporabljamo v obliki tinktur pri nemiru, razdražljivosti, strahu, nervozi, slabemu spancu.

Melisa

Čaj iz listov navadne melise uporabljamo za lajšanje blagih motenj spanja, ki so posledica nemira in nervoze, saj ima pomirjevalni učinek. Meliso so že včasih uporabljali za izboljšanje razpoloženja in umiritev frekvence srca. Sivko pa že vsi dobro poznamo. Vsebuje do 1,5 % eteričnega olja (glavni sestavini sta linalilacetat in linalola) in deluje pomirjevalno ter izboljšuje kakovost spanja. Sivko so že v času starih Rimljanov uporabljali za zeliščne kopeli, saj so menili, da obnavlja kožo. Ime tako izvira iz latinske besede lavare, ki pomeni umivati.

Recepti, ki vam bodo v pomoč pri motnjah spanja

Čajni mešanici za pomiritev pred spanjem

Čajna mešanica 1:

  • Storž hmelja 20 g
  • Korenine baldrijana 20 g
  • Listi melise 20 g
  • Cvetovi sivke 20 g
  • Cvetov kamilice 20 g

Čajna mešanica 2

  • Korenine baldrijana 30 g
  • Zel šentjanževke 30 g
  • Listi melise 20 g
  • Storž hmelja 20 g

Priprava: Pri obeh čajnih mešanicah pripravimo poparek iz 2 čajnih žlic pripravljene mešanice, poparek naj stoji pokrit 5–10 minut. Zjutraj in zvečer spijemo po eno skodelico čaja. Najbolje, da naredimo kuro in pijemo čaj 3–4 tedne.

Hmeljeva blazinica

3–4 pesti posušenega hmelja damo v laneno ali bombažno vrečko in jo položimo pod/v vzglavnik. Dojenčkom in majhnim otrokom pa jo lahko obesimo nad posteljico. Uporabljamo jo lahko nekaj dni in jo vsak dan pred spanjem pomečkamo, da se razvije aroma. Hmelju lahko po želji dodamo tudi nekaj sivke.

Sivkina kopel

100 g posušenih cvetov sivke poparimo z 2 l vrele vode, pustimo 5 minut in dodamo kopeli. Pred spanjem se kopamo najmanj 20 minut. 

.

NAJNOVEJŠE