fbpx
Domov Zdravilne rastline Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka (latinsko ime je Passiflora incarnata L.) je rastlina z zanimivimi barvitimi cvetovi. Posamezni deli cveta spominjajo na mučenje križanja Jezusa Kristusa. Po pet venčnih in čašnih listov pa predstavlja deset apostolov, med katerimi manjkata tista dva, ki sta Jezusa izdala oziroma zatajila. To lahko povežemo tudi z imenom rastline –PASIJONKA. V ljudski medicini jo poimenujejo tudi mučenica ali trpljenka. Latinsko ime je sestavljeno iz izrazov passio (trpljenje), flos (cvet) in incarnata (tisto, kar postane meso).

Pasijonka obsega več kot 400 vrst

Pasijonka je do deset metrov visoka grmičasta vzpenjavka in izvira iz južnega dela Severne Amerike. Pet metrov dolga stebla so tanka, žlebičasta in zvita. Listi pa so pecljati, razčlenjeni in trokrpi. Listni peclji vsebujejo po dve nektarski žlezi. Iz zalistij velikih listov poženejo vitice, iz zalistij malih listov pa cvetovi, ki merijo v premeru osem centimetrov. Čašni listi so podolgovati in zašiljeni, venčni listi pa beli, rdeči in vijolični in obdajajo škrlatne, znotraj skoraj črne venčne liste, ki imajo pet prašnikov. Poznanih je več kot 400 vrst pasijonke, ki obožujejo sončno svetlobo.

Pasijonka

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem

Za zdravljenje uporabljamo posušene cvetove, liste in stebla pasijonke (nadzemni deli). Vsebujejo do 2,5 % flavonoidov (izoviteksin, izoorientin), kumarine, umbeliferon, majhne količine harmana in harmalina (< 0,0001 %) ter ginokardin (glikozid).

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju. Uživanje pasijonke se priporoča (v obliki tinktur ali čaja) pri nemiru, živčnosti, stresu, napetosti, tesnobi, razdražljivosti, za ureditev srčnega utripa ter pri motnjah spanja. Pomagala naj bi tudi pri anksioznosti. Ugodno deluje tudi na prebavne motnje (deluje proti krčem), ki so živčnega izvora. Zunanje jo lahko uporabljamo pri težavah s hemoroidi, majhnih ranicah, pri aknah in kožnih vnetjih pa deluje kot blagi antiflogistik, kar pomeni, da pomirja blažja vnetja.

Koristi in uporaba

Po rabi je podobna glogu, s katerim pogosto sestavlja zeliščne mešanice, tudi skupaj z drugimi rastlinami, ki delujejo pomirjevalno, recimo baldrijanom. Plodovi pasijonke so uporabni v prehrani, saj so odličen vir vitaminov A in C. V enem plodu pasijonke je do 70 % priporočljive dnevne količine odmerka vitamina C. Poleg tega vsebuje tudi kalij, kalcij in železo. Pasijonke osvežujoče dopolnijo okus sadnih solat ter tudi zelene solate, sadnih sokov in sadno-mlečnih napitkov. Mehke dele pasijonkinih plodov lahko uporabimo za pripravo marmelad, semena pasijonke pa kot hrustljav prigrizek. Pasijonkin plod prerežemo vzdolžno na pol in z žlico odstranimo mehke, sočne dele skupaj s semeni.

Podatkov o neželenih učinkov ni, vendar pa moramo biti vsekakor pozorni na količino zaužitih pripravkov iz pasijonke (čezmerni odmerki lahko povečajo učinek antidepresivov). Uporaba pasijonke med nosečnostjo in dojenjem je kontraindicirano (zaradi nekaterih učinkovin, ki jih vsebuje pasijonka in delujejo stimulativno na maternico).

Pasijonkin čaj

 PASIJONKIN ČAJ

1 žličko zeli prelijemo s 150 ml vrele vode in pustimo pokrito stati 10 minut. Pijemo po 1 skodelico čaja, od 2- do 3-krat na dan in uro pred spanjem.

PANAKOTA S PASIJONKO IN KOKOSOM

Potrebujemo:

  • pločevinko kokosovega mleka (400 ml)
  • 3 žlice kokosovega sladkorja
  • pol žličke želirnega sredstva (agar agar)
  • 3 plodove pasijonke

V manjšo posodo vlijemo kokosovo mleko, mu dodamo sladkor in pol žličke agar agarja. Počasi segrevamo, da se sladkor raztopi in tekočina zavre. Pustimo vreti še 2 minuti, nato pa odstavimo in pustimo približno 5 minut, da se malo ohladi. Toplo zmes prelijemo v kozarce in postavimo vsaj za 2 uri v hladilnik. Ko je panakota strjena, prerežemo pasijonke na pol in z žličko postrgamo vsebino obeh polovic v vsak kozarec.

MARMELADA IZ JABOLK IN PASIJONKE

Potrebujemo:

  • 1,5 kg očiščenih jabolk
  • 1 kg sladkorja
  • 150 g olupljenih plodov pasijonke
  • 80 ml zgoščenega jabolčnega soka
  • 2 žlici limonovega soka


Jabolka narežemo na koščke in jih stresemo v posodo za kuhanje. Dodamo zgoščen jabolčni sok, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Nato odstavimo z ognja in dodamo pasijonko (prerežemo na pol in vsebino izdolbemo z žličko). Dodamo limonov sok in sladkor. Ponovno segrejemo in mešamo, da se sladkor raztopi. Pustimo nekaj časa vreti. Med mešanjem sproti odstranjujemo pene, ki se naberejo po vrhu. Marmelado vlijemo v prej ogrete kozarce. Zapremo, kozarce za 2 minuti obrnemo, nato jih spet obrnemo in ohladimo.

- Oglas -

Najnovejše

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×