7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Obstaja več različnih vrst glavobola, ki zahtevajo nekoliko drugačne pristope. Ena izmed oblik je t. i. sinusni glavobol, ki je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov oziroma sinusnih membran. Pri ljudeh, ki so posebej občutljivi, lahko to povzroči hude bolečine. V določenih primerih so za ublažitev bolečin nujni nekoliko bolj drastični pristopi, še posebej če se spopadate s kroničnimi, ponavljajočimi se sinusnimi glavoboli. Vendar pa so lahko za ublažitev sinusnih glavobolih pogosto zelo koristne tudi določene naravne metode. Tokrat vam predstavljamo kar sedem tovrstnih metod …

1. Izpiranje nosne votline s fiziološko raztopino

Pri sinusnih glavobolih lahko pomaga izpiranje nosne votline oziroma sinusov s solno raztopino. Pri tem si pomagajte s posodico neti. Bodite vztrajni in potrpežljivi in prej ali slej boste opazili pozitivne rezultate. Če uporaba omenjene posodice ni možna, pa lahko uporabite kar običajno razpršilo s solno oziroma fiziološko raztopino.

2. Pitje ingverjevega čaja

Ingver je znan po naravnem protivnetnem delovanju, zato je med drugim odlična izbira za lažje premagovanje sinusnega glavobola. Tako je zelo priporočljivo, da si takrat, ko vas muči sinusni glavobol, večkrat dnevno pripravite skodelico ingverjevega čaja. Ta rahlo pekoč napitek bo pomagal pri sprostitvi dihalnih poti in pri zmanjšanju pritiska na območju sinusov. Podoben učinek kot ingver imajo sicer tudi nekatere druge začimbe, na primer kajenski poper.

3. Vroča prha

Para, ki se ustvari med prhanjem, je lahko prav tako zelo koristna pomoč pri sinusnih glavobolih. Podobno kot ingverjev čaj lahko tudi para sprosti zamašene dihalne poti in zmanjša pritisk, posledično pa bodo bolečine že kmalu popustile. Če se spopadate s sinusnim glavobolom, je torej vroča prha odlična izbira. Voda naj bo čim bolj vroča, da se ustvari čim več pare. Vendar seveda ne sme biti tako vroča, da bi vas opekla.

4. Obisk savne

Zelo blagodejne učinke ima lahko tudi obisk savne. Učinek je tu podoben kot pri vroči prhi, le da še nekoliko intenzivnejši. Če imate to možnost, lahko torej poskusite sinusni glavobol ublažiti tudi z obiskom savne.

5. Uporaba eteričnih olj

Eterična olja so znana po številnih pozitivnih vplivih na zdravje. Vendar pa je treba vedeti, katera olja so še posebej koristna pri posameznih zdravstvenih težavah. Če želite eterična olja uporabiti za naravno lajšanje sinusnega glavobola, naj bi bila ena najboljših izbir eterično olje mete. Mentol, ki ga vsebuje, namreč praktično v hipu sprosti dihalne poti, kar poskrbi za zmanjšanje bolečine. Pomaga lahko že vdihovanje vonja eteričnega olja mete, olje pa lahko uporabite tudi za pripravo mazila, na primer skupaj s kokosovim oljem. Manjšo količino tega mazila nato občasno namažite na predel pod nosom. Še ena možnost pa je, da eterično olje nakapljate okoli kabine za tuširanje, preden si privoščite vročo prho. Tako bo vonj skupaj s paro napolnil vašo kopalnico.

6. Topli obkladki

Obkladki so lahko koristni pri najrazličnejših vrstah glavobolov. Včasih so boljša izbira hladni, spet drugič pa topli obkladki. To, kateri vrsti obkladkov dati prednost, je sicer v določeni meri odvisno od osebnih preferenc. Vendar pa naj bi večini pri sinusnih glavobolih vendarle bolj prijali topli obkladki, saj lahko zmehčajo sluz, ki ustvarja dodatni pritisk.

7. Inhalacije

Moč pare lahko izkoristite tudi z inhalacijami. Čeprav se te običajno priporočajo pri prehladih in podobnih težavah, so lahko zelo koristne tudi v primeru sinusnih glavobolov. Uporabite lahko posebno posodico, namenjeno inhalacijam, ali pa kar lonec z vročo vodo. Če boste uporabili lonec, boste potrebovali še brisačo, da prekrijete glavo in s tem preprečite uhajanje pare. Da bodo inhalacije še bolj blagodejne, vam priporočamo, da vodi dodate še nekaj kapljic eteričnega olja mete ali evkaliptusa.