4 znaki, da je vaše telo v težavah

V našem telesu nenehno potekajo številni procesi, ki so lahko skoraj neverjetno usklajeni. Ko smo zdravi, telo deluje skorajda kot nekakšen dobro naoljen stroj. A po drugi strani lahko včasih že navidezno drobna težava zmede te procese. Tisto, kar je bil še pred kratkim izjemno učinkovit sistem, se začne podirati kot hišica iz kart. Gre za nekakšen domino efekt, zato je pomembno, da znamo prepoznati tudi drobna opozorila, da se je naše telo znašlo v težavah, in da nato čim prej ukrepamo. V nadaljevanju navajamo nekaj takšnih simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati …

1. Močna želja po zelo slani, sladki ali kisli hrani

Slana hrana

Povsem običajno je, da nam nekateri okusi bolj prijajo kot drugi oziroma da si občasno še posebej močno zaželimo določenega okusa. A če se nenadoma pojavi nenavadno izrazita želja po specifičnem okusu, ki je nikakor ne uspete potešiti, je to lahko znak, da se z vašim telesom dogaja nekaj nenavadnega. V primeru, da si želite predvsem zelo slane hrane, bi bila lahko v ozadju kronična vnetja ali okužbe. Še posebej verjetno je, da so tovrstne težave povezane z urogenitalnim sistemom. Če ste postali nenadoma izjemno sladkosnedi, je možno, da vam telo s tem sporoča, da je močno izčrpano. Tako hlepi po energiji, a vedno večji vnos sladkorja seveda ne more biti trajna oziroma zdrava rešitev. Neobičajna želja po zelo kislih živilih pa je lahko med drugim znak težav z jetri in žolčnikom.

2. Krvavenje dlesni

Krvavenje dlesni

Obstaja kar nekaj možnih razlogov, zaradi katerih lahko prihaja do krvavenja dlesni. Pogosto je to simptom gingivitisa oziroma vnetja, ki lahko privede do parodontoze, ta pa nato predstavlja nevarnost za izpadanje zob. Možno pa je na primer tudi to, da vas krvaveče dlesni opozarjajo, da ne zaužijete dovolj določenih esencialnih hranilnih snovi. Vsekakor je to simptom, ki ga ne bi smeli ignorirati. Nujno je, da čim prej odkrijete vzrok, zaradi katerega se pojavlja ta težava, in ga poskušate odpraviti.

3. Zelo suha koža

Suha koža

Nekateri ljudje imajo seveda že v osnovi nekoliko bolj suho kožo kot drugi. A če ste začeli opažati, da je vaša koža v zadnjem času vendarle nadpovprečno suha, te težave ne bi smeli odpraviti prehitro. Eden izmed možnih razlogov za zelo suho kožo je pomanjkanje določenih hranil, ki lahko sčasoma privede do resnejših težav. Primanjkuje vam lahko na primer vitamina E ali vitamina A. Zelo suha koža predvsem na območju komolcev je lahko tudi eden izmed prvih znakov dermatitisa ali luskavice. Obenem pa lahko težave z zelo suho kožo opozarjajo, da vaša ščitnica ne deluje tako, kot bi morala. Ta simptom je še posebej tipičen za hipotiroidizem.

4. Lomljivi lasje in nohti

Lomljivi nohti in lasje

Podobno kot za kožo tudi za lase in nohte velja, da obstajajo določene prirojene oziroma podedovane razlike. Medtem ko se lahko nekateri pohvalijo z izjemno močnimi lasmi in nohti, so nohti in lasje drugih precej bolj krhki in občutljivi. Vendar pa teh izhodiščnih razlik ne bi smeli zamenjevati z resnejšimi težavami. Tudi če so na primer vaši lasje v osnovi precej tanki, morate prepoznati, kdaj ne gre več zgolj za naravne značilnosti las. Podobno velja tudi za nohte. Če so postali vaši lasje in nohti nadpovprečno krhki in lomljivi, je prvi korak preverjanje, ali vaša prehrana vsebuje vse potrebne hranilne snovi v zadostnih količinah. Še posebej pozorni morate biti na vitamine iz skupine B in na kalcij.