Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaSo lahko naše lastne celice rešitev za kronične bolečine v hrbtu?

So lahko naše lastne celice rešitev za kronične bolečine v hrbtu?

MORDA VAS ZANIMA

Kronične bolečine v hrbtu in v vratu so pogosto povezane z napredujočimi poškodbami diskov med vretenci, katerih osnovni namen je blaženje trenja.  Gre za težavo, ki prizadene zelo visok odstotek populacije. Vendar pa nova multidisciplinarna raziskava daje upanje, da je na obzorju zelo obetavna rešitev za tovrstne kronične bolečine. Ta naj se bi skrivala v naših lastnih celicah, iz katerih je mogoče s pomočjo bioinženiringa vzgojiti vsadke, ki nadomestijo okvarjene diske.

Umetni diski ne morejo povsem nadomestiti oblike in funkcije pravih

- Oglas -

Trenutno zdravljenje v primeru propadlih medvretenčnih diskov pogosto vključuje zamenjavo s sintetičnimi vsadki. Vendar pa ti ne morejo povsem nadomestiti funkcije naravnih diskov. Raziskovalci s področij medicine, inženirstva in veterine, ki delujejo na ameriški Univerzi Pensilvanije, so zato združili svoje moči. Težavo poskušajo rešiti z razvojem medvretenčnih diskov, ki bi bili izdelani iz pacientovih matičnih celic. To so nediferencirane celice, ki imajo potencial, da se pretvorijo v katere koli specializirane celice. Prav to je razlog, zaradi katerega so te celice v zadnjih letih v središču številnih znanstvenih raziskav.

Po 15 letih raziskav in testiranja blizu želenemu cilju

Raziskovalci z Univerze Pensilvanije se sicer z razvojem diskov iz matičnih celic z uporabo bioinženiringa ukvarjajo že zadnjih 15 let. Vendar se zdi, da so zdaj že zelo blizu svojemu cilju. Njihova želja je ta, da bi odpravili pomanjkljivosti umetnih diskov in pacientom s kroničnimi bolečinami v hrbtenici oziroma poškodbami medvretenčnih diskov omogočili popolno povrnitev mobilnosti. Nov, izboljšan model nadomestnih diskov, ki so ga pred nedavnim preizkusili, naj bi bil še uspešnejši pri ohranjanju osnovne oblike, hkrati pa naj bi se bolje zlil z okoliškimi tkivi. 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×