Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaSo lahko naše lastne celice rešitev za kronične bolečine v hrbtu?

So lahko naše lastne celice rešitev za kronične bolečine v hrbtu?

MORDA VAS ZANIMA

Kronične bolečine v hrbtu in v vratu so pogosto povezane z napredujočimi poškodbami diskov med vretenci, katerih osnovni namen je blaženje trenja.  Gre za težavo, ki prizadene zelo visok odstotek populacije. Vendar pa nova multidisciplinarna raziskava daje upanje, da je na obzorju zelo obetavna rešitev za tovrstne kronične bolečine. Ta naj se bi skrivala v naših lastnih celicah, iz katerih je mogoče s pomočjo bioinženiringa vzgojiti vsadke, ki nadomestijo okvarjene diske.

Umetni diski ne morejo povsem nadomestiti oblike in funkcije pravih

- Oglas -

Trenutno zdravljenje v primeru propadlih medvretenčnih diskov pogosto vključuje zamenjavo s sintetičnimi vsadki. Vendar pa ti ne morejo povsem nadomestiti funkcije naravnih diskov. Raziskovalci s področij medicine, inženirstva in veterine, ki delujejo na ameriški Univerzi Pensilvanije, so zato združili svoje moči. Težavo poskušajo rešiti z razvojem medvretenčnih diskov, ki bi bili izdelani iz pacientovih matičnih celic. To so nediferencirane celice, ki imajo potencial, da se pretvorijo v katere koli specializirane celice. Prav to je razlog, zaradi katerega so te celice v zadnjih letih v središču številnih znanstvenih raziskav.

Po 15 letih raziskav in testiranja blizu želenemu cilju

Raziskovalci z Univerze Pensilvanije se sicer z razvojem diskov iz matičnih celic z uporabo bioinženiringa ukvarjajo že zadnjih 15 let. Vendar se zdi, da so zdaj že zelo blizu svojemu cilju. Njihova želja je ta, da bi odpravili pomanjkljivosti umetnih diskov in pacientom s kroničnimi bolečinami v hrbtenici oziroma poškodbami medvretenčnih diskov omogočili popolno povrnitev mobilnosti. Nov, izboljšan model nadomestnih diskov, ki so ga pred nedavnim preizkusili, naj bi bil še uspešnejši pri ohranjanju osnovne oblike, hkrati pa naj bi se bolje zlil z okoliškimi tkivi. 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×