Dom & EnergijaIkea predstavila zavese, ki čistijo zrak v stanovanju

Ikea predstavila zavese, ki čistijo zrak v stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

Veliko se govori o onesnaženosti zraka, pri tem pa se le redko posebej omeni, da je pogosto težava tudi zrak v naših lastnih domovih. Ta je nemalokrat poln za zdravje škodljivih snovi – naj bodo to na primer snovi, ki se sproščajo iz pohištva in talnih oblog, ali pa takšne, ki jih v svoj dom prinašamo s čistili, kozmetiko ipd. Seveda bi bilo optimalno, da sploh ne bi prihajalo do tovrstnega onesnaževanja zraka v naših stanovanjih. A kaj lahko storimo, če to ni v celoti izvedljivo? Pri Ikei menijo, da bi bila lahko rešitev posebna zavesa oziroma blago, poimenovano GUNRID, ki so ga pravkar razvili …

Ikea gunrid zavesa

Minerali, ki jih aktivira svetloba, razgradijo škodljive snovi v zraku

- Oglas -

Kot je povedala Lena Pripp-Kovac, vodja oddelka za trajnostni razvoj pri Ikei, je namen izdelka usmeriti pozornosti ljudi tudi k onesnaženosti zraka v njihovih domovih. Hkrati pa spodbuditi spremembe, ki bi pripomogle k manjšemu onesnaževanju okolja. Ni sicer povsem jasno, iz česa natančno je zavesa GUNRID za čiščenje zraka v stanovanju izdelana. Šlo naj bi za unikaten, inovativen dizajn, pri katerem naj bi osnovno plast blaga prekrivali nekakšni minerali, ki jih lahko aktivira svetloba – tako naravna kot umetna. Ob aktivaciji pa nato ti minerali razgradijo najpogostejše strupene snovi v zraku v naših domovih.

Ikea gunrid zavesa

Zavesa rezultat večletnega razvoja

Zaveso so pri Ikei razvijali več let, in sicer v sodelovanju z evropskimi in azijskimi univerzami, hkrati pa tudi z različnimi dobavitelji in inovatorji. Princip delovanja pri zavesi naj bi bil sicer podoben fotosintezi. Pri Ikei so ob predstavitvi zavese GUNRID dejali, da se zavedajo, da ne obstaja ena sama rešitev za problem onesnaženosti zraka. Vendar pa menijo, da je material, ki lahko dejansko absorbira in razgradi strupene snovi v naših domovih, kljub temu pomemben korak v pravo smer.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×