0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiSenzorji ki zaznajo, kaj govorijo rastline

Senzorji ki zaznajo, kaj govorijo rastline

MORDA VAS ZANIMA

Skupina italijanskih, britanskih in španskih raziskovalcev dela na razvoju mreže mikrosenzorjev, ki se jih lahko vgradi v rastline, da nam pošljejo podatke o tem, kako se rastline odzivajo na temperaturne spremembe, onesnaženost zraka, vlago, prisotnost kemikalij in druge spremembe v okolju.

- Oglas -

Že nekaj časa je znano, da tudi rastline med seboj komunicirajo. S posebnimi mikrosenzorji pa bi lahko strokovnjaki podrobneje preučili te električne signale, ki jih rastline pošiljajo, in tako dekodirali njihova sporočila – kaj govorijo o okolju, podnebnih spremembah in kako se rastline na to odzivajo. Za projekt, imenovan PLEASED (PLants Employed As SEnsing Devices), so do sedaj že zbrali 1.070.000 evrov evropskih sredstev.

senzor-rastline

Kamen iz Rosette za rastline

Eden od raziskovalcev, Stefano Mancuso, je opisal tehnologijo kot kamen iz Rosette (granitni kamen, ki je raziskovalcem omogočil razvozlavo hieroglifov) za rastline: »Digitalno omrežje in zmogljiv algoritem pretvorita vsako drevo v okoljskega informatorja. Informacije o različnih okoljskih parametrih hkrati bi lahko istočasno dobili iz enega drevesa. Do zdaj so namreč s tradicionalnimi senzorji za spremljanje okolja lahko izmerili le en parameter naenkrat z uporabo enega senzorja, kar je zelo drago.«

- Oglas -

Eksperti uporabljajo poceni in hitro razpoložljive komponente, na primer mikrokrmilnik Arduino, v upanju, da bi lahko kmalu vsi kmetje ali ljubitelji narave sami uporabljali te senzorje in zbirali podatke o okolju, ki bi jih nato posredovali v javnosti dostopno zbirko podatkov. Ljudje bi lahko imeli večji vpogled, kako se rastline odzivajo na spreminjajoče se temperature in ne nazadnje na gnojila.

.

NAJNOVEJŠE