DomovRubrikeZanimivostiSenzorji ki zaznajo, kaj govorijo rastline

Senzorji ki zaznajo, kaj govorijo rastline

Skupina italijanskih, britanskih in španskih raziskovalcev dela na razvoju mreže mikrosenzorjev, ki se jih lahko vgradi v rastline, da nam pošljejo podatke o tem, kako se rastline odzivajo na temperaturne spremembe, onesnaženost zraka, vlago, prisotnost kemikalij in druge spremembe v okolju.

- Oglas -

Že nekaj časa je znano, da tudi rastline med seboj komunicirajo. S posebnimi mikrosenzorji pa bi lahko strokovnjaki podrobneje preučili te električne signale, ki jih rastline pošiljajo, in tako dekodirali njihova sporočila – kaj govorijo o okolju, podnebnih spremembah in kako se rastline na to odzivajo. Za projekt, imenovan PLEASED (PLants Employed As SEnsing Devices), so do sedaj že zbrali 1.070.000 evrov evropskih sredstev.

senzor-rastline

Kamen iz Rosette za rastline

Eden od raziskovalcev, Stefano Mancuso, je opisal tehnologijo kot kamen iz Rosette (granitni kamen, ki je raziskovalcem omogočil razvozlavo hieroglifov) za rastline: »Digitalno omrežje in zmogljiv algoritem pretvorita vsako drevo v okoljskega informatorja. Informacije o različnih okoljskih parametrih hkrati bi lahko istočasno dobili iz enega drevesa. Do zdaj so namreč s tradicionalnimi senzorji za spremljanje okolja lahko izmerili le en parameter naenkrat z uporabo enega senzorja, kar je zelo drago.«

- Oglas -

Eksperti uporabljajo poceni in hitro razpoložljive komponente, na primer mikrokrmilnik Arduino, v upanju, da bi lahko kmalu vsi kmetje ali ljubitelji narave sami uporabljali te senzorje in zbirali podatke o okolju, ki bi jih nato posredovali v javnosti dostopno zbirko podatkov. Ljudje bi lahko imeli večji vpogled, kako se rastline odzivajo na spreminjajoče se temperature in ne nazadnje na gnojila.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×