Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
RubrikeZanimivostiSenzorji ki zaznajo, kaj govorijo rastline

Senzorji ki zaznajo, kaj govorijo rastline

MORDA VAS ZANIMA

Skupina italijanskih, britanskih in španskih raziskovalcev dela na razvoju mreže mikrosenzorjev, ki se jih lahko vgradi v rastline, da nam pošljejo podatke o tem, kako se rastline odzivajo na temperaturne spremembe, onesnaženost zraka, vlago, prisotnost kemikalij in druge spremembe v okolju.

- Oglas -

Že nekaj časa je znano, da tudi rastline med seboj komunicirajo. S posebnimi mikrosenzorji pa bi lahko strokovnjaki podrobneje preučili te električne signale, ki jih rastline pošiljajo, in tako dekodirali njihova sporočila – kaj govorijo o okolju, podnebnih spremembah in kako se rastline na to odzivajo. Za projekt, imenovan PLEASED (PLants Employed As SEnsing Devices), so do sedaj že zbrali 1.070.000 evrov evropskih sredstev.

senzor-rastline

Kamen iz Rosette za rastline

Eden od raziskovalcev, Stefano Mancuso, je opisal tehnologijo kot kamen iz Rosette (granitni kamen, ki je raziskovalcem omogočil razvozlavo hieroglifov) za rastline: »Digitalno omrežje in zmogljiv algoritem pretvorita vsako drevo v okoljskega informatorja. Informacije o različnih okoljskih parametrih hkrati bi lahko istočasno dobili iz enega drevesa. Do zdaj so namreč s tradicionalnimi senzorji za spremljanje okolja lahko izmerili le en parameter naenkrat z uporabo enega senzorja, kar je zelo drago.«

Eksperti uporabljajo poceni in hitro razpoložljive komponente, na primer mikrokrmilnik Arduino, v upanju, da bi lahko kmalu vsi kmetje ali ljubitelji narave sami uporabljali te senzorje in zbirali podatke o okolju, ki bi jih nato posredovali v javnosti dostopno zbirko podatkov. Ljudje bi lahko imeli večji vpogled, kako se rastline odzivajo na spreminjajoče se temperature in ne nazadnje na gnojila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×