Bogati viri antioksidantov

    Ljudje so že od nekdaj iskali vodnjak mladosti in hrana, bogata z antioksidanti, je prav to. Antioksidanti izredno učinkovito zavirajo proces staranja, saj so dovolj močni, da ustavijo propadanje celic.

    To so pravzaprav molekule, ki zavirajo oksidacijo druge molekule. Ko celica oksidira, lahko proizvaja proste radikale, ki jo poškodujejo ali uničijo. Najpogostejša oblika poškodbe celic je rakavo obolenje. V boju proti raku in tudi drugim zdravstvenim težavam pa se že dolgo uporabljajo prav antioksidanti, ki se skrivajo v določenih živilih. Preverite, katerih!

    smoothie-antioksidanti

    Med in cvetni prah

    Visoko na seznamu živil, polnih antioksidantov, sta med in cvetni prah, ki se uporabljata tudi kot sladilo, ne le kot vir hrane. Obstaja mnogo vrst medu za vse okuse, od cvetličnega, kostanjevega, akacijevega do lipovega, gozdnega in regratovega. Naravni čebelji pridelek je tudi cvetni prah v svoji izvorni obliki, ki uživa posebno mesto med ljubitelji čebeljih izdelkov. Seveda pa velja previdnost pri uživanju cvetnega prahu, ker so mnogi ljudje nanj alergični.

    Jagodičevje in češnje

    Jagodičevje ima številne pozitivne učinke na naše zdravje, med drugim tudi zavira prezgodnje staranje in preprečuje raka, bolezni srca in ožilja; iz črevesja, ledvic in limfnega sistema pa celo pomaga odplakniti škodljive toksine. Zato ne pozabite vsak dan zaužiti vsaj pest jagod, borovnic, malin ali robid. Podobne lastnosti imajo tudi češnje, ki so bogate s kalijem, magnezijem, železom, kalcijem, cinkom in silicijem ter vitamini, kot so C, B1, B2, B6, in folno kislino.

    Rdeče vino

    Številni zdravniki se strinjajo, da je rdeče vino odlično za zdravje srca – to pa verjamejo zato, ker vsebuje resveratrol, ki je močan antioksidant. En deciliter vina na dan naj bi tako odpravil številne zdravstvene težave, pomagalo bo tudi, če ga zaužijete enkrat tedensko. Če ne marate alkohola, si lahko pripravite kuhano vino, saj s kuhanjem znižate količino alkohola.

    PREBERITE TUDI:  Vroča čokolada za možgane in dobro voljo

    Arganovo olje

    Tudi arganovo olje se že stoletja uporablja tako v kozmetične namene kot v prehrani. Pridobiva se ga iz plodov arganovega drevesa, ki raste v Maroku in je zelo dragoceno. Olje vsebuje veliko količino antioksidantov, zaradi česar varuje celice, krepi telesno odpornost in ureja prebavo. Odlična je denimo kombinacija tega olja in limoninega soka, saj tako dobite izvrsten preliv za solate.

    Drugi viri

    Poleg zgoraj naštetega lahko velike količine antioksidantov najdemo še v citrusih, veliki večini stročnic, na primer v fižolu in grahu, arašidih, pistacijah in podobnih oreščkih, temni čokoladi, kavi, črnem in zelenem čaju, hruškah, jabolkih, olivnem olju, vitaminu E, kapusnicah, zeleni in med drugim peteršilju, origanu, žajblju in meti.

    Recept za smoothie

    Za pripravo pomlajevalnega napitka boste potrebovali:

    • 1 skodelico ledu
    • malo tople vode
    • eno četrtino majhne glave rdečega zelja
    • 1 skodelico jagodičevja (borovnice, maline, robide …), lahko tudi češnje
    • pol jabolka
    • 1 steblo zelene
    • 1 čajno žlico medu
    • 1 čajno žlico lanenih semen
    • 1 žlico nerafiniranega olivnega olja
    • pest orehov.

     

    Navodilo za pripravo: Vse omenjene sestavine enostavno dobro zmešajte v mešalniku in prelijte v kozarce. Po želji lahko tudi dodate kakšno drugo sestavino. Pri serviranju napitek okrasite s par oreški ali jagodičevjem. Pa dober tek!

    Povejte svoje mnenje - kometirajte