0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineZa kaj vse so dobre posušene kamilice?

Za kaj vse so dobre posušene kamilice?

MORDA VAS ZANIMA

Redno uživanje kamiličnega čaja lahko prepreči raka, vendar pa lahko iz posušenih kamilic ustvarite tudi druge stvari in pripravke, s katerimi si lajšate bolečine, prebavne motnje, nespečnost, glavobol, astmo, pomirite razdraženo kožo in anksioznost.

- Oglas -

Kamilica je že stoletja ena najpriljubljenejših in najpogosteje uporabljenih zdravilnih rastlin, katere zdravilne učinke so poznali že Grki in stari Rimljani. Kamilični čaj slovi po številnih zdravilnih lastnostih, zato se ga široko uporablja tudi pri prehladih, kašlju, žolčnih kamnih, menstrualnih težavah in napihnjenosti. Poleg čaja pa je možno iz posušenih kamilic, ki jih lahko nabiramo tudi v avgustu, pripraviti tudi druge priročne stvari.

posušene kamilice

Oljni izvlečki

Maščobni izvlečki kamilice pomagajo pri različnih vnetjih, kožnih alergijah, suhi, luskasti koži in atopijskem dermatitisu, uporabni so tudi za lajšanje revmatičnih bolečin in utrujenih udov, saj na kožo delujejo pomirjujoče. Z njimi si lahko med drugim odišavite prostor ali obogatite kopel; primerni pa so tako za zdravilne kot kozmetične namene. Za izdelavo olja uporabite zdrobljene posušene cvetove, ki jih natlačite v kozarec s širokim grlom, nato pa zalijte s kakovostnim rastlinskim oljem (na primer oljčno, sončnično, mandljevo). Olje se mora enakomerno razdeliti med ves rastlinski material. Kozarec nato zaprite in za 40 dni postavite v temen in hladen prostor, občasno, najbolje pa kar vsak dan kozarec tudi pretresite, tako da zdrobljeni cvetovi ostanejo povsem enakomerno prekriti z oljem. Po pretečenem času pripravek precedite, namočene dele rastlin dobro ožemite, da iztisnete vso olje.

- Oglas -

Vzglavnik

Poleg oljnih izvlečkov in čaja si lahko iz kamilice kreirate tudi vzglavnik, ki vas bo ponoči prijetno zazibal v sen. Vzglavnik za spanje, napolnjen s posušenimi cvetovi kamilic in drugih zdravilnih rastlin, bo zaradi pomirjujočega vonja na zdrav način poskrbel, da bo spanje mnogo prijetnejše. Dobro posušene cvetove kamilice, pa tudi sivke, hmelja, vrtnice, rožmarina ali pelina preprosto stlačite v bombažno blazino in se poslovite od neprespanih noči.

Obkladki

Če namočite krpo v oljni izvleček kamilice ali pa uporabite kar cele cvetove, jih lahko položite na prizadete dele kože, saj je kamilica koristna tudi za celjenje manjših ran in razdražene kože. Obkladek bo deloval antiseptično oziroma protivnetno, zato ga zlahka položite celo na trebuh, da si olajšate menstrualne tegobe.

.

NAJNOVEJŠE