Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaPazite na zdravje svojih oči

Pazite na zdravje svojih oči

MORDA VAS ZANIMA

Tudi za oči je treba ustrezno poskrbeti, da nas ne mučijo težave, kot so razdražene, suhe, pordele in utrujene oči, ki jih običajno spremlja nadležen pekoč občutek. Preverite, na kaj morate biti še posebej pozorni!

- Oglas -

Uporabljate kontaktne leče? Potem morate v prvi vrsti poskrbeti, da jih ne nosite predolgo. Ne glede na to, kakšen tip očesnih leč imate, jih v očeh ne smete pustiti predolgo, saj delujejo kot ščit, ki se ovije okoli roženice. Prav tako morate redno in pravilno čistiti leče, ker se drugače okoli njih nabere tanek sloj umazanije (podobno kot se okoli zoba naberejo ostanki hrane), ki blokira dovod kisika do roženice. Zaradi pomanjkanja kisika lahko oči postanejo bolj dovzetne za mikrobe – ti pa predstavljajo resno nevarnost okužbe. Leče vedno shranjujte v sterilni fiziološki raztopini, ne v navadni vodi.

Kontaktne leče

Drgnjenje oči

Najpogostejša stvar, s katero škodite svojim očem, je ta, da si z rokami pomanete oči. Še posebej je to problem, če ste prehlajeni, saj lahko viruse in bakterije prenesete tudi na oči in si na glavo nakopljete vnetje očesne veznice (konjuktivitis), ki ga spremljajo občutek zbadanja, solzenje in pordelost oči. Tovrstno vnetje lahko povzročijo tudi snovi, na katere ste alergični, na primer cvetni ali hišni prah. Virusni in bakterijski konjuktivitis sta nalezljiva, zato se vnetje lahko razvije pri vsakem, ki pride v stik z izločki okuženega očesa.

Predolgo uporabljate maskaro

Očem škodljiva je tudi uporaba iste maskare za trepalnice. Niste prepričani, kakšen je rok uporabe maskare? Po mnenju večine strokovnjakov naj bi maskaro in tudi druga ličila zamenjali na vsake tri mesece, saj se hitro in ob vsaki uporabi kontaminirajo z bakterijami in drugimi snovmi, ki lahko močno vplivajo na zdravje vaših oči. Svetujemo vam tudi, da pri nanašanju senčila za oči ne uporabljate prstov, s katerimi najhitreje prenesete bacile, ampak raje za ta namen izberete čopič.

Sončna očala

- Oglas -

Sončna očala so glavna zaščita oči pred UVA- in UVB-žarki, ki so rakotvorni. Tudi če ne gledate direktno v sonce, se bodo sončni žarki v vaše oči odbijali od vode, peska, kovinskih in drugih odsevnih površin. Zaradi tega je dobro sončna očala v poletnem času vedno nositi s seboj, da se izognete dolgotrajnejšim težavam, kot je očesna mrena, ki je glavni razlog za izgubo vida ali celo za nastanek kožnega raka na vekah.

Problematično je tudi večurno gledanje v računalniški ekran, zato poskrbite, da si med delom večkrat spočijete oči z gledanjem v daljavo. Omislite si lahko tudi posebna zaščitna očala, namenjena gledanju v računalnik. Zamegljen vid, pekoč občutek, ki traja dlje časa, rdeče oči in spremljajoče bolečine (še posebej, če eno oko prekrijete, z drugim pa poskusite gledati) pa so razlog, da ne odlašate, ampak takoj obiščete očesnega zdravnika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×