Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.

Covid-19: skoraj polovica vseh primerov asimptomatičnih

Raziskovalci so ugotovili, da naj bi bil asimptomatičen potek bolezni značilen za kar približno 40,5 odstotka, torej skoraj polovico vseh primerov covida-19.

Najboljši prijatelji za vaše astrološko znamenje

Ali se vedno spoprijateljite z »napačnimi osebami«, ki nimajo najboljšega vpliva na vas? Prav tisto, kar vas je pri določeni osebi pritegnilo, lahko postopoma postane zelo problematično in celo uničujoče.
Zdravje & prehranaSegmentiran spanec ali spanje v dveh ciklih

Segmentiran spanec ali spanje v dveh ciklih

MORDA VAS ZANIMA

Zbujanje sredi noči je danes pogosto razlog za preplah – še posebej če nato težko ponovno zaspite. Vendar je bilo v preteklosti spanje »po kosih« zelo pogosto. Številni ljudje so se tako zbujali sredi noči, postorili kakšno stvar, nato pa so se ponovno odpravili spat in spali do jutra. Gre za princip, ki ga strokovnjaki danes imenujejo »segementiran spanec« in ki naj bi bil precej bolj naraven za nas, kot si morda predstavljate …

Omembe segmentiranega spanca se pojavljajo v številnih zgodovinskih virih

- Oglas -

Eden od osnovnih pogojev, ki je omogočal, da je bil segmentiran spanec dolga stoletja tako razširjen, je bil manj rigiden urnik. Ljudje so svoje cikle spanja in budnosti prilagajali sezoni ter količini sončne svetlobe in količini dela, ki so ga imeli v posameznih obdobjih. Zgodovinarjem je uspelo najti kar precej dokazov, ki pričajo o tem, da je bil segmentiran spanec v preteklosti resnično zelo pogost. Omembe tovrstnega spanja so bile tako med drugim odkrite v različnih dnevnikih, sodnih zapisih, molitvenikih in medicinskih knjigah. Zgodovinar Roger Ekirch se je tej tematiki posvetil še posebej podrobno in leta 2001 objavil poglobljeno študijo o zgodovini segmentiranega spanca, ki je temeljila na kar 16 letih raziskav. Praksa naj bi bila razširjena vsaj od poznega 16. stoletja. Ljudje, ki so običajno spali v dveh delih, so tako najprej prespali približno 3 ali 4 ure, nato so uro dve prebedeli, čemur je sledil še drugi del spanca.

Branje, druženje, molitev in … ustvarjanje novega življenja

Se sprašujete, kaj so ljudje v preteklosti sploh počeli sredi noči? Čeprav na voljo niso imeli elektronskih naprav, brez katerih nam postane danes precej hitro dolgčas, so brez težav našli aktivnosti, s katerimi so se zamotili med prvo in drugo fazo nočnega počitka. Med »premorom« so tako pogosto brali, pisali, molili itn., ker so bili budni tudi številni drugi ljudje, pa so bili precej razširjeni tudi nočni medsosedski obiski. Našli pa so celo zdravstveni priročniki, v katerih je bilo parom svetovano, naj izkoristijo ta čas za spočetje otroka. Možnosti za uspeh naj bi bile večje, ker so po nekaj urah spanja manj utrujeni, kot so bili zvečer.

Zaton segmentiranega spanca – vznik nespečnosti

Segmentiran spanec je postajal nato postopoma vedno redkejši. Zanimivo je, da so se začele omembe nespečnosti v literaturi pojavljati prav takrat, ko ni nihče več namerno spal v dveh delih. Zbujanje sredi noči, ki je bilo nekoč povsem normalno, je začelo s prehodom k enofaznemu spancu postajati razumljeno kot problematično. Ljudje, ki so se še naprej pogosto zbujali sredi noči, so to dojemali kot nekaj negativnega. Namesto da bi se poskušali z nečim zamotiti, so želeli na silo zaspati nazaj, vendar pogosto neuspešno.

Daljši popoldanski počitek kot potomec segmentiranega spanca

Določene kulture so sicer ohranile segmentiran spanec, vendar v precej predelani obliki. Tako si ljudje vzamejo dodaten čas za počitek sredi dneva – na primer v obliki »sieste«. Gre za navado, ki je razširjena predvsem v državah, kjer se temperature v poletnih mesecih pogosto povzpnejo zelo visoko, zato je delo sredi dneva močno oteženo. Obenem pa je malce daljši počitek sredi dneva smiseln zaradi dejstva, da smo običajno najbolj lenobni prav po kosilu.

Spanje ni homogen proces

- Oglas -

Z vidika nevrobiologije se zdi segmentiran spanec precej logičen. Naše spanje namreč ni homogen proces, ampak je sestavljeno iz več ponavljajočih se ciklov. Pomembno je predvsem, da se ne zbujamo sredi cikla, ločitev ciklov na več delov pa praviloma ni problematična. Še več: kot nakazano, je lahko morda vsaj v določenih primerih prav to rešitev za težave z nespečnostjo, če vam seveda vaš urnik to dopušča. Namesto da se mučite in štejete ovce, raje izkoristite čas, ko ste budni, drugi del spanja pa dodajte, ko boste resnično pripravljeni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×