0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiTežave s težo nadpovprečno pogoste pri prvorojencih

Težave s težo nadpovprečno pogoste pri prvorojencih

MORDA VAS ZANIMA

Morda se zdi nenavadno, toda to, kako velike težave bo imela neka oseba pri vzdrževanju zdrave telesne teže, naj bi bilo med drugim odvisno celo od zaporedja rojstva. Švedski raziskovalci so namreč ugotovili, da naj bi imeli prvorojenci oziroma, natančneje, prvorojenke nadpovprečno veliko težav s povišano telesno težo …

- Oglas -

Verjetnost za debelost pri prvorojenkah večja za kar 30–40 odstotkov

Izsledki raziskave, ki so bili objavljeni v reviji The Journal of Epidemiology & Community Health, pričajo o tem, da lahko obstajajo vsaj pri telesni teži precejšnje razlike med sestrami, čeprav jih druži podoben genetski material. Analiza, ki je zajemala podatke za dobrih 26.000 žensk, je razkrila, da je bila možnost za debelost pri prvorojenkah za kar 30 odstotkov višja kot pri njihovih mlajših sestrah. Še izrazitejše pa so bile razlike pri primerjanju verjetnosti za ekstremno debelost. V tej kategoriji je bila verjetnost pri starejših sestrah višja celo za 40 odstotkov.

Pri moških zaznana tudi večja verjetnost za hipertenzijo in diabetes

Raziskava, za katero so poskrbeli švedski raziskovalci, se je sicer osredotočala samo na sestre, vendar so bile v preteklosti že izvedene podobne raziskave, ki so vključevale samo brate. Tudi v tem primeru je bilo mogoče zaznati precejšnje razlike med najstarejšimi brati in mlajšimi sorojenci. Tako naj bi bila tudi možnost za debelost nadpovprečno visoka pri moških, ki so se rodili kot prvi otroci v družini, obenem pa naj bi obstajalo pri prvorojencih povečano tveganje za povišan krvni tlak in za neodzivnost celic na inzulin, ki lahko privede do sladkorne bolezni tipa 2.

Ožje žile med placento in maternico med prvo nosečnostjo …

So opisane razlike morda povsem naključne? Raziskovalci menijo, da ne. Njihova hipoteza je namreč ta, da naj bi bile razlike pri nagnjenosti k čezmerni telesni teži oziroma k debelosti povezane z dogajanjem v maternici (torej ne neposredno z genetiko). Med prvo nosečnostjo naj bi bile namreč žile, ki povezujejo maternico in placento, precej ozke, prav to pa naj bi po mnenju znanstvenikov vplivalo na spremembe, povezane z metabolizmom in regulacijo maščob. Posledično imajo prvorojenci pogosto nekoliko počasnejši metabolizem v primerjavi z mlajšimi sorojenci, kar pomeni, da je lahko hujšanje oziroma ohranjanje zdrave telesne težavnejša naloga.

- Oglas -

Lahko morda vplivajo tudi razlike pri vzgoji?

Če ste vedno zavidali mlajši sestri, za katero se zdi, da lahko poje praktično vse, kar ji poželi srce, medtem ko morate biti sami pri hrani precej bolj previdni, torej niste sami. Čeprav se v tovrstnih primerih pogosto razglablja o razlikah, povezanih z genetiko, je v ozadju očitno nekoliko drugačen mehanizem. Seveda pa ne moremo prehitro odpisati možnosti, da lahko k povečani verjetnosti za debelost pri najstarejših otrocih obenem prispevajo drugi dejavniki – tudi razlike pri sami vzgoji. Od najstarejših otrok se namreč pogosto pričakuje največ, kar lahko povzroči precejšen pritisk, ki lahko vodi do pogostejšega iskanja pomiritve v hrani.

Zdrava telesna teža kljub temu ni nedosegljiv ideal

Ugotovitve znanstvenikov, povezane s korelacijo med zaporedjem rojstva in verjetnostjo za čezmerno telesno težo, lahko obenem pomagajo pri razumevanju »epidemije debelosti«, ki postaja vedno večja težava. Ker se vedno več parov odloča samo za enega otroka, lahko to prispeva k povečevanju deleža pretežkih oseb. Seveda pa zgolj to, da je oseba prvi – ali edini – otrok, še ne pomeni, da je debelost njena usoda, ki ji je nemogoče ubežati. Čeprav lahko upočasnjen metabolizem (če je ta resnično vzrok za razlike med sorojenci) oteži proces hujšanja, lahko večina s premišljeno izbrano strategijo vendarle uspešno izgubi odvečne kilograme. Zaporedje rojstev je torej morda res eden od koščkov v mozaiku, vendar zagotovo ne najpomembnejši.

.

NAJNOVEJŠE