0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaS katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

MORDA VAS ZANIMA

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema. Srčno-žilni sistem je zelo pomemben za delovanje vsakega organa in vsake celice v telesu. Poznamo več bolezni srca in ožilja. Vsaka od njih ima različne posledice na posameznikovo življenje, zato jih je treba dobro poznati, da bi jih lahko s preventivnimi ukrepi preprečevali oziroma odmikali njihov začetek. Če pa so nam kot diagnoza že postavljene, vam podajamo strokovne nasvete, kako si lahko pomagamo na naraven način oziroma kako izboljšati kakovost svojega življenja.

- Oglas -

Najpogostejše bolezni srca so: koronarna srčna bolezen (nezadostna oskrba srca s krvjo zaradi zožitve srčnih arterij), aritmije, možganska kap, periferna arterijska bolezen (znana kot ateroskleroza), srčno popuščanje, zvišan krvni tlak in zvišana raven holesterola.

Navadni glog – Crataegus laevigata

Navadni glog – Crataegus laevigata

Glog je znan kot »zdravilo za srce«. Je ena izmed zdravilnih rastlin, ki vsebujejo obsežno klinično dokumentacijo, oziroma rastlina, katere učinek je že velikokrat raziskan, kar pa med zdravilnimi vrstami ni tako pogosto. Glog je značilni predstavnik zdravilnih rastlin, katerih zdravilen učinek se pojavi šele po dolgotrajnem jemanju, ki mora trajati od 4 do 8 tednov.

Deluje kot hipotenziv (znižuje krvni tlak), poveča pretok krvi skozi srce, izboljša prevodnost električnih impulzov v srcu in izboljšuje moč srčne mišice, znižuje utrip, zmanjša nastanek električnih impulzov v srcu, zaradi česar se zmanjšata občutka »razbijanja« srca in srčne nervoze. Umirja centralni živčni sistem in sprošča steno koronarnih (srčnih) arterij, zaradi česar se poveča pretok skoznje. Učinkovine, ki so odgovorne za delovanje teh motenj, so procianidoli in flavonoidi.

- Oglas -

Glog bomo uporabili pri težavah, kot so popuščanje srca, tahikardija (srčni utrip, ki je hitrejši od normalnega – nad 100 utripov na minuto), hipertenzija (visok krvni tlak), nervoza in nespečnost.

Glog lahko pripravimo v obliki čaja, tako da 3 g droge prelijemo z 250 ml vrele vode in pustimo stati 15 minut, nato precedimo in popijemo. Postopek je treba ponoviti trikrat na dan, zdravljenje pa mora trajati vsaj 6 do 8 tednov. Lahko se kombinira z drugimi rastlinami, ki delujejo sinergistično (lipa, baldrijan in melisa).

V skladu z Zakonom o prehranskih dopolnilih so izdelki iz gloga omejeni na najvišji dnevni odmerek 1,5 g (listi s cvetovi), kar ni zadostna količina rastlinske droge, da bi lahko učinkovito vplivala na zgoraj navedene težave. Zato je najbolje, da se spomladi spravite sami in pripravite tinkturo po pravilnih receptih (1 : 5, 45-odstotni alkohol – od 1 do 2 ml 3-krat dnevno) ali pa kupite izdelke iz gloga iz drugih držav Evropske unije, kjer so v pripravkih dovoljene večje količine rastlinske droge.

Priporočen odmerek za terapevtski učinek je od 160 do 900 mg izvlečka. Če se odločite za nakup, poiščite fitofarmake z izvlečkom gloga s standardizirano vsebnostjo flavonoidov (hiperozid) in procianidinov (epikatehin).

- Oglas -

Pripravkov iz gloga ne smemo kombinirati z zdravili za sočasno zdravljenje drugih srčno-žilnih bolezni. V tem primeru mora zdravljenje potekati pod zdravniškim nadzorom. Gloga ne uporabljamo tudi, če je prisotna bradikardija (zelo počasno bitje srca, pod 60 udarcev na minuto).

Arjuna – Terminalia arjuna

Arjuna – Terminalia arjuna

Arjuno bomo uporabili takrat, ko ne moremo uporabiti gloga (torej, če že jemljemo zdravila za srce).

Arjuna je eno izmed redkih zdravil rastlinskega izvora, ki so ga priznala vsa medicinska področja, kot so uradna medicina, ajurveda, homeopatija ali funkcionalna medicina.

V ajurvedski medicini predstavlja eno izmed najbolj znanih in dragocenih rastlin. Vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, zlasti za srce in ožilje. V Indiji je ena izmed najbolj znanih rastlin; znana je kot »sveto« drevo.

Za ugodne učinke na srce se uporablja lubje drevesa, ki vsebuje naravne alkaloide. Čeprav obstaja veliko drugih rastlin za srce, je arjuna edinstvena v svojem delovanju. Z njeno uporabo skrbimo ne samo za težave s srcem, temveč tudi za presnovne bolezni (npr. sladkorna bolezen), ki vodijo do oslabelosti srca in popuščanja.

V študijah so ugotovili, da se z redno uporabo arjune izboljšata črpalna moč srca in moč srčne mišice, zmanjša se raven LDL-holesterola in znižuje krvni tlak.

Sedanje znanstvene raziskave so pokazale, da je tudi bogata z minerali, kot so kalcij, magnezij, cink in baker.

Arjuna je znana kot srčni tonik. Deluje na srce in ožilje. Na ta način podpira njuno usklajeno delovanje. Pomaga izboljšati energetsko raven v telesu in spodbuja vzdržljivost, zaradi česar se ne utrudimo prehitro pri opravljanju fizičnih del. Prav iz teh razlogov je znana kot tonik za srce.

Tanini, ki so prisotni v izvlečkih arjune, so zelo koristni antioksidanti za telo. Ugodno delujejo na aterosklerozo in pomagajo pri zniževanju holesterola.

Za arjuno se lahko odločimo tudi, če nam primanjkuje koencima Q10, saj se v velikih količinah nahaja prav v lubju arjune.

Česen – Allium sativum

Česen – Allium sativum L.

Česen je zelo priljubljen kot »univerzalno zdravilo«, njegova glavna indikacija je preprečevanje ateroskleroze. Česen znižuje zvišan holesterol pri živalih in ljudeh, hkrati pa znižuje krvni tlak. Njegovi uporabniki se v glavnem pritožujejo nad vonjem in zadahom.

Česen uporabljamo na prvem mestu kot začimbo v vsakdanji prehrani.

Za farmakološke učinke česna so v glavnem odgovorne spojine z žveplom. Med drugim so to naslednji učinki: antihipertenzivni (znižuje krvni tlak), antihiperlipidemični (znižuje holesterol), antiaterogeni (poveča povratni transport holesterola iz žilne stene v jetra), antitrombotični (preprečuje strjevanje krvi), fibrinolitični (raztapljanje krvnih strdkov), antioksidativni, protitumorni, imunomodulatorni (uravnava delovanje imunskega sistema), protimikrobni.

Priporočeni odmerki pripravkov iz česna so:

Posušena čebulica: od 2 do 4 g 3-krat dnevno. Tinktura: od 2 do 4 ml (1 : 5, 45-odstotni etanol), 3-krat dnevno.

Česnovo olje: od 0,003 do 0,12 ml 3-krat dnevno.

Treba je opozoriti na možne interakcije med pripravki iz česna in antikoagulanti (zdravila za redčenje krvi) in hipoglikemiki (zdravila za zniževanje krvnega sladkorja). Sočasno uživanje lahko povzroči povečano nevarnost za krvavitve. Če se pripravljamo na operativni poseg, je treba prekiniti uživanje česna vsaj dva tedna prej.

Za česen v ljudski medicini pravijo, da je abortiv in da vpliva na menstrualni cikel in maternico. V eni izmed študij na živalih so tudi dokazali kontraktilen učinek na maternico (učinek na krčenje maternice). Raziskave so tudi pokazale, da ima mleko doječih mater, ki uživajo česen, spremenjen vonj, kar lahko vpliva na prehranjevalne navade dojenčkov.

Ginko biloba L

Ginko – Ginko biloba L.

Ginko je že precej poznan. Pripravki iz ginka delujejo na bolezni žil, še bolj pa je raziskan njihov učinek na možgane – povečanje prekrvitve možganov. Pri nakupu bodite pozorni, da je pripravek iz ginka standardiziran izvleček. Za terapevtski učinek se priporoča od 120 do 160 mg, razdeljeno od 2- do 3-krat dnevno.

Ginko se odsvetuje, če jemljemo zdravila za redčenje krvi (antikoagulantna zdravila).

Rastline za težave s krvnimi žilami (vensko popuščanje, krčne žile, varice …)

Gotu kola – Centella asiatica

Gotu kola – Centella asiatica (L)

Gotu kola je odlična rastlina pri venskem popuščanju. Znaki, ki lahko kažejo na venske motnje, so: bolečina v nogah, nočni krči, otekanje, še posebej v večernih urah, po dolgih potovanjih ali dolgotrajnem sedenju ali stanju. Gotu kola deluje tako, da izboljšuje mikrocirkulacijo.

Gotu kola je rastlina, ki raste v vlažnih tropskih predelih Indije in Šrilanke. Tam je gotu kola priljubljena hrana slonov, zato so jo domačini hitro povezali z njihovo dolgo življenjsko dobo in jo uporabljajo tudi za izboljšanje vitalnosti, krepitev organizma in spomina. Bogata je z vitamini A, E, K in B. Vsebuje velike količine magnezija.

Izjemen seznam ugodnosti gotu kole je velik. V vsakem smislu je ta rastlina resnično zdravilo – pravi adaptogen. Iz tega razloga je bila v starodavni Indiji in na Kitajskem zelo cenjena. V ajurvedski medicini jo uporabljajo še za druge težave: za pridobivanje samozavesti, za boljši spomin, pri nespečnosti, za boljšo koncentracijo in za meditacijo.

Navadni divji kostanj – Aesculus hippocastanum

Navadni divji kostanj – Aesculus hippocastanum

Divji kostanj se uporablja za zdravljenje kroničnega venskega popuščanja in drugih težav: krčne žile, težke in otečene noge, hemoroidi, boleče menstruacije in povečana prostata.

Za terapevtsko učinkovitost mora biti divji kostanj v standardizirani obliki (standardiziran na escin). Večina ljudi se na žalost zmoti v odmerku. Dnevno je treba vzeti vsaj 60 mg standardiziranega izvlečka. Optimalno bi bilo vzeti odmerek od 100 do 120 mg escina, ki ga razdelimo v dva ali tri majhne odmerke.

Geli in mazila iz divjega kostanja morajo vsebovati 2 % escina. Ne smemo pozabiti, da se pomožne snovi za zunanjo uporabo vedno uporabljajo v kombinaciji s pripravki za uživanje.

Če uživamo rastline, ki ugodno delujejo na srce in krvne žile – preventivno ali ob pojavu prvih simptomov –, lahko veliko naredimo za svoje zdravje. Treba je le upoštevati načela varnega in odgovornega »samozdravljenja«, ki so pomembna predvsem v primerih, ko se zdravilne rastline ali prehranska dopolnila kombinirajo z določenimi farmacevtskimi izdelki (še posebej v tem primeru z zdravili za redčenje krvi). S pravilno uporabo se tako izognemo nezaželenim učinkom. V vsaki rastlini najdemo aktivne snovi, ki nam omogočajo obdržati in ohranjati funkcionalno ravnotežje v telesu. Pomoč strokovnega znanja na tem področju nam omogoča razumevanje, katere rastline so najprimernejše za posameznika, saj dobro vemo, da ni vsaka rastlina za vsakogar. Vidik ustreznega znanja glede izbire zdravilne rastline ali prehranskega dopolnila je zelo pomemben, saj velikokrat ne poznamo medsebojnega delovanja zdravil rastlinskega izvora v kombinaciji s sinteznimi zdravili, kar lahko pripelje do zapletov.

.

NAJNOVEJŠE