0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaResnice in zmote o endometriozi

Resnice in zmote o endometriozi

MORDA VAS ZANIMA

Endometrioza je bolezen, za katero je značilen rast tkiva, podobnega tkivu v maternici oziroma tkivu, ki prekriva notranjo plast maternice, zunaj maternične votline. Za zanesljivo diagnosticiranje endometrioze je potreben laparaskopski poseg. Za zdaj na žalost še ni na voljo zdravila za endometriozo. Zdravniki se tako osredotočajo predvsem na lajšanje simptomov, na primer z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili

- Oglas -

Čeprav je endometrioza zelo pogosta težava, se o njej še vedno ne govori veliko, zato je z boleznijo povezanih precej zmotnih prepričanj. V nadaljevanju tako izpostavljamo nekaj najpogostejših zmot, povezanih z endometriozo.

Ali je endometrioza nujno povezana z neplodnostjo?

Ob besedi »endometrioza« marsikdo najprej pomisli na neplodnost oziroma na težave z zanositvijo. Drži sicer, da lahko endometrioza oteži spočetje (izsledki študij kažejo, da naj bi se s težavami z zanositvijo spopadalo približno 30–50 odstotkov vseh oseb z endometriozo), vendar pa to nikakor ne pomeni, da zaradi endometrioze ne boste mogli zanositi. Znani so primeri hude oblike endometrioze, ki ni povzročala resnejših težav s plodnostjo, po drugi strani pa tudi primeri relativno blage oblike endometrioze, ki je močno otežila pot do zanositve. Tu moramo omeniti še enega od mitov, povezanih z endometriozo, in sicer prepričanje, da lahko nosečnost odpravi težavo. Kot omenjeno, popolna ozdravitev ni mogoča, povezava med nosečnostjo in intenzivnostjo simptomov endometrioze pa je zelo individualna. Včasih postanejo simptomi med nosečnostjo resnično manj intenzivni, spet v drugih primerih pa se lahko stanje med nosečnostjo še poslabša.

Ali so boleče menstruacije pri endometriozi neizogibne?

Drži, da so boleče menstruacije eden od zelo pogostih simptomov endometrioze, vendar je treba tudi tu upoštevati, da ima lahko oseba endometriozo, ne da bi to povzročalo hude bolečine med menstruacijo. Pri nekaterih osebah so bolj izrazite druge oblike bolečine, na primer bolečina v črevesju ali bolečina med ovulacijo, nato pa so tu še primeri, ko bolečina niti ni prisotna, med katerimi lahko najdemo celo primere zelo hude endometrioze. Verjetnost za bolečine v predelu trebuha je sicer pri osebah z endometriozo kar približno 13-krat večja kot pri osebah, ki nimajo tovrstnih težav.

- Oglas -

Histerektomija kot rešitev?

Delna ali popolna kirurška odstranitev maternice, znana tudi kot histerektomija, je ena od možnosti za ublažitev simptomov endometrioze. Osebe, ki se odločijo za ta korak, so večinoma precej zadovoljne z učinkom, vendar se morate zavedati, da ne gre za 100-odstotno zanesljivo rešitev. Simptomi se lahko namreč po operaciji vrnejo. Upoštevati je namreč treba, da je endometrioza povezana z estrogenom, ki nastaja v jajčnikih, ne v maternici. (Delna) odstranitev maternice torej ne vpliva neposredno na estrogen.

Ali je za endometriozo kriv presežek estrogena v telesu?

Kot omenjeno, je endometrioza povezana z estrogenom, vendar to ne pomeni, da so povišane vrednosti estrogena neposreden krivec za težave. Kljub temu pa lahko pri spopadanju z endometriozo v nekaterih primerih pomagajo zdravila, ki blokirajo estrogen. Po drugi strani pa je mogoče simptome endometrioze včasih ublažiti tudi s kontracepcijskimi tabletami. Zaradi različnih odzivov na zdravila je pomemben personaliziran pristop.

Ali sta menopavza in endometrioza nezdružljivi?

Prepričanje, da je endometrioza bolezen, ki je vezana izključno na rodno dobo, je močno razširjeno, vendar pa praksa kaže nekoliko drugačno sliko. Strokovnjaki tako ocenjujejo, da se simptomi endometrioze v približno 2–5 odstotkih vseh primerov pojavljajo tudi po vstopu v menopavzo. Prav tako pa ni povsem nemogoče, da se simptomi endometrioze prvič pojavijo šele v menopavzi oziroma da je endometrioza diagnosticirana zelo pozno.

.

NAJNOVEJŠE