Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaRepa – kraljica zimske prehrane

Repa – kraljica zimske prehrane

MORDA VAS ZANIMA

Naziv kraljica zimske prehrane si nedvomno najbolj zasluži repa, ki jo v zimskem času najpogosteje uživamo v fermentirani obliki, torej kot tako imenovano kislo repo.

- Oglas -

Naziv »kralja zimske prehrane« smo že podelili (kislemu) zelju, zdaj pa je čas, da okronamo še kraljico. Repa se za prehrano ljudi uporablja že od antičnih časov. Običajno sicer uživamo podzemni del rastline, vendar so užitni tudi liste repe, ki prav tako vsebujejo številne hranilne snovi. Listi so sicer nekoliko bolj grenkega okusa, zato se jih pred zaužitjem najpogosteje prekuha.

Repa - kraljica zimske prehrane

Repa je danes razširjena praktično po vsem svetu in je zelo cenjena zaradi svojega zanimivega okusa in zdravstvenih koristi. Vsebuje namreč precej vitamina C, bakra, vitamina B6, mangana, pomembnih aminokislin in mnogih drugih koristnih snovi, ki jih naš organizem nujno potrebuje za normalno delovanje. V nadaljevanju lahko preberete, kaj so glavni razlogi za čim bolj pogosto uživanje repe v poljubni obliki.

Pomoč pri zdravljenju divertikuloze

Divertikuloza je stanje, pri katerem prihaja do izločanja vrečastih izrastkov iz stene debelega črevesja. Pri tovrstnih težavah je nujna prehrana, ki vsebuje visok delež vlaknin, zato je lahko repa izjemno koristna. Uživanje repe, ki je bogata z vlakninami, bo omililo težave s prebavo in ublažilo vnetja v črevesju.

Izboljšanje prekrvavitve

- Oglas -

Poleg drugih pomembnih mineralov vsebuje repa tudi precej železa. Ker je pomanjkanje železa med drugim povezano tudi s slabo prekrvavitvijo, ki jo običajno spremlja tudi bledikava, skoraj prosojna koža, lahko tovrstne težave omilite tudi s pogostejšim uživanjem repe.

Kisla repa

Repa kot podpora hormonskemu sistemu in tvorbi encimov

Vitamini skupine B so nujni za normalno delovanje našega hormonskega sistema, poleg tega pa so zelo pomembni tudi za tvorbo encimov oziroma za encimske procese v telesu. V repi lahko najdemo tudi veliko vitaminov skupine B, kar je še eden od razlogov, da jo vključite v svojo prehrano.

Okrepitev imunskega sistema

Visoka vsebnost vitamina C v repi vpliva na okrepitev vašega imunskega sistema. Uživanje repe predvsem v zimskem času je torej smiselno tudi s tega vidika, saj smo prav v hladnejših mesecih najbolj izpostavljeni okužbam oziroma prehladom in gripi. Čeprav se za oskrbo telesa z vitaminom C najpogosteje priporočajo agrumi, pa so lahko zelo dober vir tega izjemno pomembnega vitamina, ki spodbuja tvorbo levkocitov in protiteles, tudi nekatere križnice, kamor uvrščamo tudi repo.

Zdravo srce

Poleg vlaknin vsebuje repa tudi veliko kalija. Prav kombinacija tega minerala in vlaknin je izvrstna za ohranjanje zdravega srca. Kalij namreč znižuje krvni tlak, zato je uživanje repe priporočljivo za zmanjševanje tveganja za aterosklerozo, srčni napad in kap. Vlaknine v repi pa bodo poleg tega poskrbele tudi za znižanje previsoke ravni škodljivega holesterola.

Močnejše kosti

Kalcij, še eden izmed pomembnih mineralov, ki ga lahko v precejšnjih količinah najdemo v repu, je nujen za rast in obnovo naših kosti. Uživanje repe lahko tako pripomore k povečanju kostne gostote, ki se postopoma zmanjšuje predvsem s staranjem. V zrelih letih sta zato artritis in osteoporoza zelo pogosti težavi, vendar pa je mogoče tveganje za pojav omenjenih bolezni občutno zmanjšati z uživanjem zadostnih količin kalija.

Ohranjanje dobrega vida

Vitamin C v repi je pomemben tudi za zaščito oči pred škodljivimi vplivi UV-žarkov. Poleg tega pa so zadostne količine vitamina C nujne, če želimo zmanjšati tveganje za starostno degeneracijo rumene pege.

Preprečevanje oksidativnega stresa

- Oglas -

Vitamin E, mangan in betakaroteni v repi delujejo kot antioksidanti, ki zmanjšujejo škodljiv vpliv prostih radikalov. Ti lahko privedejo do t. i. oksidativnega stresa in povečevanja vnetij v telesu, posledica česar je lahko celo nastanek rakavih obolenj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×