0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRepa – kraljica zimske prehrane

Repa – kraljica zimske prehrane

MORDA VAS ZANIMA

Naziv kraljica zimske prehrane si nedvomno najbolj zasluži repa, ki jo v zimskem času najpogosteje uživamo v fermentirani obliki, torej kot tako imenovano kislo repo.

- Oglas -

Naziv »kralja zimske prehrane« smo že podelili (kislemu) zelju, zdaj pa je čas, da okronamo še kraljico. Repa se za prehrano ljudi uporablja že od antičnih časov. Običajno sicer uživamo podzemni del rastline, vendar so užitni tudi liste repe, ki prav tako vsebujejo številne hranilne snovi. Listi so sicer nekoliko bolj grenkega okusa, zato se jih pred zaužitjem najpogosteje prekuha.

Repa je danes razširjena praktično po vsem svetu in je zelo cenjena zaradi svojega zanimivega okusa in zdravstvenih koristi. Vsebuje namreč precej vitamina C, bakra, vitamina B6, mangana, pomembnih aminokislin in mnogih drugih koristnih snovi, ki jih naš organizem nujno potrebuje za normalno delovanje. V nadaljevanju lahko preberete, kaj so glavni razlogi za čim bolj pogosto uživanje repe v poljubni obliki.

Repa vsebuje pravo bogastvo hranil

Repa je križnica, ki pogosto ostane prezrta, vendar si zasluži mesto v vaši prehrani zaradi vsebnosti hranil. Bogata z vitamini, minerali in prehranskimi vlakninami, repa ponuja številna esencialna hranila za naše telo. Je odličen vir vitamina C, ki je ključnega pomena za imunski sistem in proizvodnjo kolagena, prav tako pa zagotavlja vitamin K, kalij in kalcij. Poleg tega repa vsebuje različne antioksidante, kot so glukozinolati in karotenoidi, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom in kroničnimi boleznimi.

- Oglas -

Pomoč pri zdravljenju divertikuloze

Divertikuloza je stanje, pri katerem prihaja do izločanja vrečastih izrastkov iz stene debelega črevesja. Pri tovrstnih težavah je nujna prehrana, ki vsebuje visok delež vlaknin, zato je lahko repa izjemno koristna. Uživanje repe, ki je bogata z vlakninami, bo omililo težave s prebavo in ublažilo vnetja v črevesju.

Izboljšanje prekrvavitve

Poleg drugih pomembnih mineralov vsebuje repa tudi precej železa. Ker je pomanjkanje železa med drugim povezano tudi s slabo prekrvavitvijo, ki jo običajno spremlja tudi bledikava, skoraj prosojna koža, lahko tovrstne težave omilite tudi s pogostejšim uživanjem repe.

Kisla repa

Repa kot podpora hormonskemu sistemu in tvorbi encimov

Vitamini skupine B so nujni za normalno delovanje našega hormonskega sistema, poleg tega pa so zelo pomembni tudi za tvorbo encimov oziroma za encimske procese v telesu. V repi lahko najdemo tudi veliko vitaminov skupine B, kar je še eden od razlogov, da jo vključite v svojo prehrano.

Okrepitev imunskega sistema

Visoka vsebnost vitamina C v repi vpliva na okrepitev vašega imunskega sistema. Uživanje repe predvsem v zimskem času je torej smiselno tudi s tega vidika, saj smo prav v hladnejših mesecih najbolj izpostavljeni okužbam oziroma prehladom in gripi. Čeprav se za oskrbo telesa z vitaminom C najpogosteje priporočajo agrumi, pa so lahko zelo dober vir tega izjemno pomembnega vitamina, ki spodbuja tvorbo levkocitov in protiteles, tudi nekatere križnice, kamor uvrščamo tudi repo.

- Oglas -

Podpora zdravju prebavnega sistema

Ena izmed pomembnih zdravstvenih koristi repe je njena visoka vsebnost vlaknin, ki spodbujajo zdravo prebavo. Uživanje repe lahko pomaga preprečevati zaprtje, vzdrževati redno črevesno peristaltiko in podpirati rast koristnih črevesnih bakterij. To prispeva k bolj zdravemu prebavnemu sistemu in zmanjšuje tveganje za prebavne težave, kot so sindrom razdražljivega črevesa in divertikulitis.

Zdravo srce

Poleg vlaknin vsebuje repa tudi veliko kalija. Prav kombinacija tega minerala in vlaknin je izvrstna za ohranjanje zdravega srca. Kalij namreč znižuje krvni tlak, zato je uživanje repe priporočljivo za zmanjševanje tveganja za aterosklerozo, srčni napad in kap. Vlaknine v repi pa bodo poleg tega poskrbele tudi za znižanje previsoke ravni škodljivega holesterola.

Močnejše kosti

Kalcij, še eden izmed pomembnih mineralov, ki ga lahko v precejšnjih količinah najdemo v repu, je nujen za rast in obnovo naših kosti. Uživanje repe lahko tako pripomore k povečanju kostne gostote, ki se postopoma zmanjšuje predvsem s staranjem. V zrelih letih sta zato artritis in osteoporoza zelo pogosti težavi, vendar pa je mogoče tveganje za pojav omenjenih bolezni občutno zmanjšati z uživanjem zadostnih količin kalija.

Ohranjanje dobrega vida

Vitamin C v repi je pomemben tudi za zaščito oči pred škodljivimi vplivi UV-žarkov. Poleg tega pa so zadostne količine vitamina C nujne, če želimo zmanjšati tveganje za starostno degeneracijo rumene pege.

Preprečevanje oksidativnega stresa

Vitamin E, mangan in betakaroteni v repi delujejo kot antioksidanti, ki zmanjšujejo škodljiv vpliv prostih radikalov. Ti lahko privedejo do t. i. oksidativnega stresa in povečevanja vnetij v telesu, posledica česar je lahko celo nastanek rakavih obolenj.

.

NAJNOVEJŠE