ŽivaliV ekstremnem mrazu ne pozabite na živali

V ekstremnem mrazu ne pozabite na živali

MORDA VAS ZANIMA

Uprava RS za varno hrano opozarja, da je Slovenijo zajel ekstremen mraz, ki naj bi trajal še vsaj do konca tedna, v tem času pa pozivajo lastnike in skrbnike živali, da ustrezno poskrbijo za svoje živali. Živali v tem času potrebujejo povečano krmljenje, ustrezen in zaščiten prostor, posebej pozorni pa bodite pri njihovem prevozu.

- Oglas -

Domači ljubljenčki

Živali potrebujejo dodatno energijo

Na Upravi RS za varno hrano pojasnjujejo, da živali, ki bivajo zunaj v hladnem delu leta, potrebujejo dodatno energijo, da lahko vzdržujejo telesno temperaturo, zato naj lastniki poskrbijo za nekoliko povečano krmljenje in hranjenje v hladnem zimskem obdobju.

Pasje ute primerne le, če so ustrezno izolirane

V obdobju, ko tudi podnevi temperatura ostaja pod lediščem, na Upravi RS za varno hrano  vsem lastnikom in skrbnikom živali priporočajo, da svojim živalim omogočijo počitek v zaprtih prostorih s suhim ležiščem in dodajajo: »Pasje ute so primerne samo, če so dobro izolirane (tla, streha in stene z vsaj 5 cm izolacijskega materiala), niso izpostavljene prepihu in vetrovom, so več prekatne in imajo psi ustrezen material za ležišče (zelo primerne so večje količine slame).«

Za pasje mladiče  in kratkodlake pse zunanja namestitev neprimerna

Kot so  opozorili na Upravi za varno hrano, je za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte, zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna. Za naštete pse se za sprehode v takih ekstremnih temperaturah svetuje uporaba zaščitnih oblačil, ki prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja, ter zaščita tačk (proti zmrzali in/ali soljenim ulicam in cestam) z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami.

- Oglas -

Prostoživeče zunanje mačke v tem času potrebujejo več energetsko bogate hrane in toplejše zavetje s suhim in dobro izoliranim ležiščem.

Tudi za pašne živali so temperature pod -10°C ekstremne in živali v takih razmerah potrebujejo dovolj krme (prežvekovalci dovolj krme sena, slame) suh prostor za počitek in pitno vodo, kar je v trenutnih razmerah težko zagotavljati, zato priporočajo, da se živali umakne v hleve.

Posebej pozorni bodite pri prevozu živali

Na Upravi RS za varno hrano izpostavljajo, da  bodite v  času nizkih temperatur, ki so zajele Slovenijo ter še nekatere druge države, še posebej pozorni pri prevozu živali: »Glede na zakonodajo (Uredba Sveta (ES) 1/2005 o zaščiti živali med prevozom) morate pri prevozu živali zagotoviti ustrezno temperaturo, ne glede na to ali se vozilo premika ali stoji. Pri dolgih vožnjah mora biti temperatura med 5 in 30 °C, lahko niha do +/-5°C.   Upoštevajte, da so lahko zaradi snega mnoge ceste zasnežene ter neprehodne. »

Preden greste na pot z živalmi  natančno načrtujte potek vožnje, tik preden se odpravite na pot, preglejte ali so ceste prevozne, informirajte se o vremenskih razmerah na celotni poti, v vseh državah skozi katere bo potekala vaša pot. Na pot se odpravite samo, če lahko v vseh fazah vožnje zagotovite ustrezno temperaturo prevoza živali, za primer nepredvidljivih dogodkov si pripravite natančen ter izvedljiv plan v sili (telefonska številka za pomoč v sili v Sloveniji je 112).

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×