ZgodbeRenata Marini: Z ajurvedo do harmonije telesa in duha

Renata Marini: Z ajurvedo do harmonije telesa in duha

MORDA VAS ZANIMA

»Ajurveda mi je dala povsem preprosto znanje, kako biti in ostati v ravnovesju. Naučila me je zdravega načina prehranjevanja, kombiniranja in priprave hrane, kar je temelj dobrega počutja. Pridobila sem tudi učinkovite tehnike za sprostitev in povečanje energije. In znanje, da je ves svet prepleten kot ena družina, ter občutek povezanosti z vsem,« pojasnjuje Renata Marini, ajurvedska terapevtka iz Ljubljane, ki je svojo pot ajurvede začela pred petnajstimi leti v Sri Sri Ayurveda centru v Nemčiji. Po končani fizioterapiji se je posvetila ajurvedi. Ta jo je pritegnila zaradi naravnega in celostnega pristopa k reševanju zdravstvenih težav in ker poleg skrbi za zdravje telesa vključuje tudi metode in tehnike za doseganje psihofizičnega ravnovesja in zdravja. Sodeluje s Shankaro Slovenija, ki izvaja tečaje joge, dihanja in organizira svetovanja z ajurvedskimi zdravniki.

Kaj je posebnost ajurvedske masaže v primerjavi z drugimi masažami?

- Oglas -

Ajurvedska masaža ima poudarek na oljenju telesa. Olja pospešijo izločanje strupov iz telesa, podmažejo tkiva in tako nahranijo kožo, mišice, kosti in sklepe. S povečano limfno in krvno cirkulacijo se dosežeta razstrupljanje in regeneracija telesa. Na ta način ajurvedska masaža podaljšuje mladostnost in vitalnost. Ajurvedska masaža se izvaja tudi prek energijskih točk marma; to spodbudi pretok energije skozi telo in globoko sprošča. Ajurvedska masaža je tudi terapevtska, odpravlja mišične in sklepne bolečine. Z masažo se uspešno odpravijo bolečine v hrbtenici, križu, ramenih in kolkih.

Ajurvedska masaža

Tu je spet hladno obdobje, jesen, ko naraste vata, element zraka … Kaj svetujete v tem času, kako lahko sami uravnovešamo vato?

V ajurvedi poznamo tri doše: vato, pito in kapho, ki se spreminjajo v telesu tudi glede na letno obdobje. Jeseni, ko se ohladi, se v telesu začne povečevati doša vata; to se lahko pokaže kot simptomi napihnjenosti, anksioznosti, suhe kože, vetrovi, zaprtost … Če je bila vata v telesu že prej povečana, pa lahko pride še do večjih motenj, kot so nespečnost, bolečine v sklepih in mišicah, nevrološke motnje. Došo vata je v teh primerih treba umirjati z dieto vata. Priporočata se topla hrana in pijača, pri čemer mora biti hrana kuhana in dovolj hranilna, odsvetuje se vsa hladna in surova hrana. Solate se smejo uživati le v času kosila ali nekje do 16. ure, zvečer pa je priporočljiva le kuhana hrana. Posebej za večerni obrok (okrog 18. ure) se priporoča upoštevanje diete vata. Pri povečani doši vata je po navadi oslabljen prebavni ogenj, zato so priporočljivi preprosti obroki.

V ajurvedi se za pomirjanje doše vata priporoča tudi oljenje telesa. Jeseni in pozimi je najbolj priporočljivo sezamovo olje, to vsebuje veliko kalcija in je zato dobro za kosti, mišice in sklepe. Olje pustimo delovati 20–30 minut, nato se oprhamo brez mila. Lahko pa nanesemo sezamovo olje zvečer le na boleča mesta, kot so npr. križ, kolki in kolena, ter pustimo čez noč. Sezamovo olje ima ogrevalni učinek, medtem ko kokosovo in olivno olje hladita telo in sta bolj priporočljivi za poletje. Došo vata tudi umirja zgoden odhod v posteljo, priporočljivo je okrog 22. ure, ure pred polnočjo še posebej poglobijo počitek. Pozni odhodi v posteljo pa povečujejo došo vata. V ajurvedi se doša vata uravnoveša tudi z zdravilnimi klistirji. Zdravje črevesja je pomembno za celotno telo, saj je črevesje povezano z vsemi organi in tkivi. Od absorpcije, ki se dogaja v črevesju, je odvisno, koliko je celotno telo oskrbovano s hranili. Zdravilni klistirji so dveh vrst: očiščevalni in hranilni. Očiščevalni klistir očisti črevesne obloge in črevesno steno ter izboljša absorpcijo črevesja. Pri hranilnem klistirju apliciramo v danko sezamovo olje skupaj z različnimi zelišči. Poleg očiščevalnega učinka to podmaže tudi sluznico črevesja in odstranijo se strupi. Poleg tega oljne zeliščne mešanice v obliki molekul prestopijo črevesno steno in tako ne zdravijo in podmazujejo le samega črevesja, temveč tudi področje medenice, križa in ginekoloških organov. Klistirji uspešno pomirjajo došo vata in zdravijo številne motnje vate, kot so zaprtje, napihnjenost, nespečnost, bolečine v sklepih, bolečine v križu in hrbtenici, artritis, spolne motnje in tudi motnje tesnobe.

Po ajurvedi sta eden od temeljev zdravja dobra prebava in močan prebavni ogenj. Kaj svetujete v primerih slabe prebave in šibkega prebavnega ognja?

Kadar je šibek prebavni ogenj, hrana zastaja v želodcu več ur in gnije, to se kaže kot simptomi refluksa, občutek kisline v želodcu, slab zadah, napihovanje, riganje in občutek teže v želodcu po obroku. Ajurveda v tem primeru svetuje blago postenje od 1 do 3 dni skupaj, nato pa nadaljujemo z dieto kičeri ali drugo lahko prehrano. Post naj bo le ob kuhani zelenjavi in manjši količini žit, lahko pa je tudi le ob sokovih z dodanimi začimbami, kot so ingver, kurkuma ali cimet. V ajurvedi sta post ali presna prehrana priporočljiva le v poletnih mesecih. Jeseni in pozimi pa se bolj priporočata monodieta kičeri ali druga dietna prehrana. Obroki naj bodo manjši in uporaba olja zmerna. Preveč oljna hrana lahko zasluzi telo, nekaj olja pa je nujno potrebno, da se podmazuje prebavni trakt. Priporočljivi so 3–4 obroki na dan, na 3–4 ure. Pol ure do 45 minut pred obroki se lahko užije sadje, saj to potrebuje približno pol ure, da se prebavi, po večjem obroku pa se dve uri ne zaužije ničesar. Hrano je dobro zaužiti le, ko je prisotna lakota, drugače se ustvarjajo strupi v telesu. Priporoča se ingverjev čaj pred in manjša količina med obrokom. Prebavni ogenj okrepimo tudi z več gibanja na svežem zraku.

Renata Marini

Zakaj se ljudje pogosto obračajo na vas, katere težave jih pestijo?

- Oglas -

Veliko je terapij zaradi težav v hrbtenici, bolečin v kolkih, kolenih. Ali pa ljudje pridejo le na sprostitvene masaže. Stalni klienti enkrat letno opravijo razstrupljevalni program za razstrupljanje in regeneracijo telesa. Veliko jih prihaja tudi na terapijo marma za dvig in obnovo energije. Za ljudi, ki jih pestijo glavoboli, izvajam terapije širodhara.

Izvajate tudi masažo marma, kaj so to marme in v katerih primerih uporabljate to masažo?

Terapija marma je akupresurna bioenergijska tehnika zdravljenja v ajurvedi, ki spodbuja akupresurne točke. Terapija marma obnovi energijo telesa in nam pomaga, ko nam primanjkuje energije in vitalnosti. Je močna sprostitvena terapija, ki osvobodi negativna čustva in odstrani mentalne blokade, vključno s tistimi podzavestne narave, hkrati pa nam pomaga ozavestiti stvari ter poglobi jasnost uma. Terapija marma se izvaja, kadar so prisotne psihosomatske težave in je potrebno zdravljenje na subtilni in podzavestni ravni. Zaradi močnega sprostitvenega učinka ter vplivanja na boljši prenos živčnih stimulov se uporablja tudi pri nevroloških boleznih, kot sta multipla skleroza in Parkinsonova bolezen.

Kako lahko z ajurvedo umirimo stres, notranjo napetost, tesnobo …?

Pri večjih težavah s tesnobo je dobro izvajati celoten sklop regenerativnega programa. Izredno dobri za pomirjanje in obnovo energije sta terapiji širodhara in marma. Za doseganje večjega terapevtskega učinka je priporočljivih več zaporednih tretmajev. Poleg ajurvedskih terapij je priporočljivo jemanje ajurvedskih zelišč za pomirjanje, kot so brahmi, ašvagandha, bhringaraj ter šankapušpi. Priporočljivo je tudi oljenje telesa in lasišča dnevno ali vsaj od 3- do 4-krat tedensko. Pri anksioznosti gre za povečano došo vata, torej je treba upoštevati vse smernice za umirjanje doše vata. Pomagajo tudi dihalne tehnike, s katerimi predihamo stres in tesnobo. Tečaji sprostitvenih tehnik dihanja potekajo vsak mesec prek fundacije Art of Living Slovenija pod imenom Tečaji sreče.

Ajurveda

V katerih primerih uporabljate širodharo in kakšen učinek ima ta v praksi na ljudi?

Širodhara je posebna ajurvedska terapija, kjer se neprekinjen tok toplega olja s počasnimi in nežnimi gibi usmeri na čelo in tretje oko. To je nežna masaža čela s toplim oljem. Ta izjemno sproščujoča terapija preklopi naš um iz nemira in stresa v popolno sprostitev. Terapija je priporočljiva pri anksioznosti, tesnobnosti, za blaženje stresa in nespečnosti. Uporablja se pri pogostih glavobolih, migreni ter po operacijah glave, za uravnavanje visokega krvnega tlaka, pri izgorelosti in depresiji. Nežna masaža tretjega očesa spodbudi centre v možganih, da se izločajo hormoni, med njimi tudi hormon serotonin, ki prinese občutek udobja in sprostitve. Tok olja prek čela in glave sprošča točke marma na glavi ter odpira subtilne energijske kanale. Terapija širodhara se dotakne podzavestnih ravni in nas osvobaja nezavednih potlačenih čustev ter nam pomaga ozavestiti in rahljati vzorce razmišljanja. Priporoča se tudi pri duševnih obolenjih, potlačeni žalosti, jezi, depresiji, psihozi. Izvajam jo v seriji več tretmajev ali v sklopu regenerativnega programa.

Imate kakšno posebno terapijo za razstrupljanje telesa?

Za razstrupljanje telesa se izvajajo večdnevni razstrupljevalni programi. Izvajam kombinacije ajurvedskih terapij, svetujem uživanje zelišč za čiščenje prebavnega trakta ter dieto. Čiščenje telesa od nakopičenih strupov je pomembna preventiva v ajurvedskem zdravljenju. V telesu se zaradi nepravilne prehrane, onesnaženosti okolja, hrane ter vsakodnevnega stresa kopičijo strupi, zato je dobro od 1- do 2-krat letno narediti razstrupljevalni program. Večdnevni tretmaji so namenjeni globljemu razstrupljanju in pomlajevanju telesa ter povrnitvi dobrega počutja in duševnega miru. Tretmaji so učinkovitejši, če jih dopolnimo z dieto, in sicer pri ajurvedskem čiščenju telesa svetujemo enolično dieto – t. i. monodieto s kičerijem, ki je lahko prebavljiva jed.

Lahko opišete dnevno rutino po ajurvedi? Kaj svetujete zjutraj, opoldan in zvečer pred spanjem?

Zjutraj za tip vata in kapha priporočam pitje od 2 do 3 skodelic tople vode ali mlačne vode za tip pita. Dobro je, če imate bakreno posodo, v kateri zvečer pustite stati vodo. Ta voda se ne absorbira, ampak spere prebavni trakt in spodbudi izločanje blata (kar je zelo dobro za ljudi, ki imajo težave z zaprtjem) ter tudi splakne ledvice. Bakrena posoda je še posebej dobra za tip kapha, zmanjšuje maščobo, krepi jetra, vranico in limfni sistem. Zjutraj je dobro, če se izognemo kavi in pravemu čaju, ker preveč spodbudita nadledvično žlezo in črpata energijo ledvic ter na dolgi rok izsušujeta telo. Nato si očistimo zobe in ostrgamo jezik, obloge na jeziku nam lahko tudi povejo, če se v telesu nabirajo strupi. To lahko pomeni, da so večerni obroki pretežki ali da jemo prepozno. Zjutraj se priporoča tudi žvrkljanje sezamovega olja, ki krepi zobe, dlesni in čeljusti, poleg tega pa tudi razstruplja telo.

Jutranja vadba je lahko pozdrav soncu ter druge jogijske vaje, za tip kapha je lahko več aerobne vadbe. Ali pa jutranji sprehod po svežem zraku. Vadba je pomembna, da ohranjamo moč mišic, zadostno cirkulacijo telesa, sploh če imate sedeče delo. Z gibanjem ohranjamo pretok energije telesa.

- Oglas -

Po ajurvedi je zelo pomembno, da ne preskočite kosila. Opoldan sta najbolj aktivna želodec in tanko črevo, zato je takrat najbolje, da pojemo največji obrok dneva. Če za kosilo zaužijete le sadež ali lahko solato, to vodi v povečanje in neravnovesje vseh treh doš.

Pred spanjem ni dobro gledati nasilnih filmov, lahko prebiramo duhovne knjige ali izvajamo dihalne tehnike, npr. izmenično nosno pranajamo. Delamo počasne globoke dihe in opazujemo svoj dih, kar nam pomaga, da se umirimo in povežemo sami s seboj. Za boljši spanec si pripravimo toplo mleko s ščepom ingverja, kardamoma, kurkume in ½ žličke ghija (prečiščenega masla). Če ne naoljimo celotnega telesa, si nanesemo sezamovo olje na stopala, trebuh, križ ali mesta, kjer imamo bolečine, in pustimo čez noč.

Širodara

Kaj svetujete, če ljudem primanjkuje energije in jih pesti sindrom kronične izgorelosti?

Pri sindromu kronične utrujenosti je dobro poiskati vzrok, ali so za to odgovorni ščitnica, kandida, virus Epstein-Barr ali kaj drugega. Pri vegetarijancih gre mogoče za pomanjkanje vitamina B ali vitamina B12. Energijo dobimo v telo prek štirih glavnih virov: to so prehrana, spanje, dihanje in pozitivna naravnanost uma. Vsekakor je najprej treba urediti prehrano ter poskrbeti za dovolj spanja in počitka. Priporočljive so pranajame – dihalne vaje, ki dvignejo energijo telesa in pomagajo sprostiti um, da oseba laže odvrže stres in negativne impresije. Um, ki je poln strahu, jeze ali žalosti, porablja energijo za ta negativna čustvena stanja in osebi potem primanjkuje energije za normalno dnevno aktivnost. Ajurvedska zelišča proti utrujenosti so ašvagandha, šatavari, kapljice šakti in bala. Za moč in energijo so priporočljivi beljakovinska hrana, mlečni izdelki, oreščki, stročnice, humus. Za energijo je dober napitek iz svežih ali suhih datljev; 5 datljev namočite za 3–4 ure, dodate 1/2 žličke ghija (prečiščenega masla) in si pripravite topel smuti. Če je za utrujenost odgovorna anemija, je priporočljivo uživanje granatnega jabolka, zelenolistne zelenjave, peteršilja, čaja iz kopriv, melase, semen in oreščkov, grozdja ter soka iz rdeče pese in korenja. 

Imate kakšen recept za dobro počutje, ki preverjeno deluje?

Ja, da obdržimo nasmeh na obrazu in da, tudi če imamo težje trenutke v življenju, ohranjamo pozitivnost ter verjamemo, da se nam bo zgodilo le najboljše. Poleg zaupanja v dobro pa je seveda treba vlagati tudi stoodstotni trud. V življenju ne bomo srečni, če nismo hvaležni za vse, kar smo prejeli. Moramo se zavedati, kaj vse imamo in kaj nam je bilo dano, in od te točke se lahko doseže še več. In da prevzamemo odgovornost za svoje občutke, misli in sreče ne prelagamo na druge ter enkrat v prihodnost.      

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×