Rumena koža na podplatih – razlog za paniko?

Rumena koža na podplatih je lahko povezana z nekaterimi težavami. Podplati spadajo med tiste dele telesa, ki jih večina vidi zelo redko. Ena izmed izjem so ljudje s sladkorno boleznijo – vsaj tisti, ki upoštevajo priporočila glede rednega pregledovanja stopal, ki je pri tej bolezni zelo pomembno. Če torej ne posvečate pretirane pozornosti svojim stopalom, sploh pa podplatom, vas lahko to, da nekega dne opazite, da je koža čudne rumenkaste barve, močno prestraši. Je skrb upravičena?

Hiperkarotenemija – eden najpogostejših vzrokov za rumene podplate

Obstaja kar nekaj razlogov, zaradi katerih se lahko koža na podplatih obarva v rumenkast odtenek. Rumeni podplati na srečo v večini primerov niso povezani z resnejšimi zdravstvenimi težavami. Pogosto je namreč vzrok zanje t. i. hiperkarotenemija. Kot je mogoče razbrati že iz samega poimenovanja, gre tu za presežek karotenov v prehrani. Čeprav so to snovi, ki so seveda zelo koristne za naše zdravje, je podobno kot pri drugih skupinah zdravih živil tudi tu potrebna zmernost.

Če uživate preveč hrane, bogate s karoteni, je ena izmed najpogostejših posledic prav rumenkasta barva kože, ki lahko včasih preide tudi v oranžne odtenke. Med živila, ki vsebujejo veliko karotenov, spadajo različne vrste sadja in zelenjave, na primer korenje, pomaranče in sladki krompir. Prav karoteni so razlog za oranžno barvo teh živil, saj gre za oranžne rastlinske pigmente. Vendar pa razlog za rumeno ali oranžno kožo na podplatih – pa tudi drugih delih telesa – ni nujno povezan z zaužitjem prevelikih količin karotenov. Včasih je namreč krivo tudi to, da telo karotenov ne presnavlja najbolje.

V tovrstnih primerih se lahko koža na podplatih, dlaneh ipd. obarva v rumenkaste odtenke tudi takrat, ko je količina zaužitih karotenov relativno majhna. Praviloma gre sicer pri  hiperkarotenemiji za prehodno težavo, ki ni nevarna. Rumena ali oranžna koža je običajno tudi edini simptom. Gre torej predvsem za estetsko težavo, pri kateri je treba preprosto počakati, da mine.

Rumena koža na podplatih je lahko povezana tudi z zlatenico

Včasih pa je lahko rumena koža na podplatih tudi simptom malce resnejših težav. V nekaterih primerih je denimo povezana z zlatenico, za katero je značilen presežek bilirubina v krvi. Gre za rumeni pigment, ki nastaja pri razgradnji rdečih krvničk. Zlatenica, ki je sicer zelo razširjena med novorojenčki, za katere praviloma ni posebej nevarna, je lahko včasih povezana z nepravilnim delovanjem jeter, pogosto pa ne povzroča zgolj obarvanja kože, ampak postanejo rumenkaste tudi beločnice.

Če torej poleg rumenih stopal zaznate tudi druge znake, ki bi lahko opozarjali na zlatenico, je tako vsekakor smiseln posvet z zdravnikom. Simptomi, ki so značilni za zlatenico, se lahko sicer včasih pojavijo tudi pri ljudeh, ki so slabokrvni. V tem primeru se običajno pridružijo tudi težave z utrujenostjo.

Dodatni potencialni vzroki

V zelo redkih primerih se lahko rumena koža na podplatih pojavi tudi zaradi stika z določenimi strupenimi snovmi. Če ste bili v zadnjem času izpostavljeni tovrstnim snovem, hkrati pa ste opazili rumeno kožo na podplatih, je izjemno pomembno, da čim prej poiščete medicinsko pomoč. Med možne razloge za rumeno kožo na podplatih med drugim uvrščamo še hiperlipoproteinemijo, včasih pa se lahko tovrstne spremembe pojavijo tudi pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 in pri osebah s hipertirozo, kar je izraz, s katerim označujemo čezmerno delovanje ščitnice.

Če opazite, da so vaši podplati rumenkasti, torej panika praviloma ni potrebna, kar pa še ne pomeni, da lahko tovrstne spremembe preprosto ignorirate. Vsekakor je pametno, da poskušate poiskati vzrok za težavo, saj bo tako hitro  jasno, kako ukrepati – oziroma ali je ukrepanje sploh potrebno.