0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineRegrat – pomlajuje in razstruplja telo

Regrat – pomlajuje in razstruplja telo

MORDA VAS ZANIMA

V pomladnih mesecih se vsi razveselimo sprehodov v naravi, ki je polna barvitih rož. Med njimi kraljuje regrat, ki s svojo močno rumeno barvo izstopa med vsemi cvetlicami. Regrat pomlajuje in razstruplja naše telo. Predvsem krepi jetra, ugodno vpliva na žolč in trebušno slinavko ter znižuje holesterol. Užitni in zdravi pa niso samo listi, ki jih običajno uporabimo za slastno solato, zato preverite, kako vse ga še lahko uporabite.

- Oglas -
Nabiranje regrata

Na regrat moramo gledati s spoštovanjem

Pri nas je navadni regrat znan še pod več kot desetimi imeni, ki so še danes živa med ljudmi: farška plata, jajčar, rmena reva, smolika, ledrče, mlečec, rmeni regrat … Regrat uvrščamo v skupino nebinovk, ki je največja družina rastlin iz rodu košarnic. Najbolj se razrašča ob poteh, travnikih in poljih – torej lahko rečemo, da je samonikla rastlina.

Zaradi njegove razširjenosti in trdovratnosti pa ga nekateri uvrščajo med nadležni plevel. Vendar moramo na to rastlino gledati povsem drugače, z velikim spoštovanjem, ker vsebuje številne naravne zdravilne učinke, ki koristijo našemu telesu. Ljudje se tega premalo zavedamo in ga posledično premalokrat uporabljamo. Je ena izmed tistih rastlin, ki je zelo pri srcu tako čebelarjem kot tudi ljubiteljem samoniklih rastlin, saj sta njegov cvetni prah in med zelo kakovostna, užitni in uporabni pa so vsi deli rastline. Je zelo okusna, osvežujoča in hranljiva, zato naj večkrat popestri vaš krožnik.

Regratova solata

Po regrat daleč stran od cest

Mati narava pri regratu ni varčevala, saj ga najdemo praktično vsepovsod. Bodimo pozorni, da se ponj odpravimo daleč stran od cest in industrijskih objektov. Konec marca in ves april pa iz regratovih rozet zrastejo votli stebli, na katerih se bohotijo ognjeno rumeni cvetovi. Cvetovi regrata se čez čas spremenijo v bele puhaste kroglice s polno semeni, ki s pomočjo vetra tavajo daleč naokrog in tako lahko seme prispe tudi na naše tlakovano dvorišče, kjer bo lahko naslednje leto nadležni plevel.
Kadar se odločamo, da bomo z regratom popestrili jedilnik, je potrebno le nekaj iznajdljivosti in kulinarične spretnosti. A bolj kot kulinarična sestavina je regrat pomemben zaradi svojih zdravilnih učinkovin.

- Oglas -

Zakladnica hranilnih snovi

Vsi deli rastline vsebujejo mlečni sok grenkega okusa. Vsebuje ogromno vitaminov A, B, C in rudnin. V njem je do 5 % kalija, pa železo, silicij, magnezij, mangan, zato je primeren za ljudi s pomanjkanjem katerega izmed naštetih mineralov.
V zelišču in korenini so še flavonski glikozidi, kavna kislina in številni triterpeni. V rumenih cvetovih je več obarvanih karotenoidov, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema, ohranjajo vid in delujejo antioksidativno.

V korenini so fenolne spojine, različni steroli, fruktoza in inulin, ki ima pomembno vlogo v debelem črevesju, saj je hrana črevesnim bakterijam (probiotično delovanje). Dobro je vedeti, da imajo korenine regrata največjo vsebnost inulina (tudi do 40 %) jeseni, zato jih je priporočljivo nabirati v tem času.

Regrat

Idealen za sladkorne bolnike

Prav zaradi teh vsebnosti ima regrat zelo široko delovanje na naš organizem in posledično na naše zdravje. Tako nas lahko pomlajuje in razstruplja naše telo. Predvsem krepi jetra in pomaga pri njihovih najrazličnejših težavah, kot so vnetje jeter, ciroza, hepatitis. Ugodno vpliva na žolč, znižuje holesterol, pomaga pri raztapljanju žolčnih kamnov. Pozitiven vpliv ima tudi na trebušno slinavko, saj znižuje raven sladkorja v krvi, torej je njegova uporaba idealna za sladkorne bolnike.
Zaradi ustreznega razmerja med kalijem in magnezijem pozitivno vpliva na kosti, artritis in putiko.

Korenina lahko uniči rakave celice

Korenina in zelišče se uporabljata tudi za čiščenje krvi, saj spodbujata presnovo in stimulativno vplivata na zdrave organe za izločanje. Kot zanimivost naj poudarim, da je regrat priporočljiv pri različnih »spomladanskih« kurah in pri dietah za zniževanje telesne teže in celulita, z redno uporabo pa se nam očisti tudi koža.

- Oglas -

Regrat se uporablja tudi kot diuretik, saj pospešuje izločanje vode. S tem pospeši prekrvavitev ledvic, izboljša njihovo filtracijo in poveča izločanje seča. Prav zaradi vsebnosti grenkih sokov – grenčin spodbuja tudi delovanje bronhialnih žlez, s tem pa olajša izkašljevanje. Regrat je zato priporočljiv za slabokrvne ljudi, ne glede na starost.

Dandanes znanstveniki opravljajo različne in številne raziskave o regratovih koreninah. Njegova uporaba in lastnosti pa še zdaleč niso zaključene, saj so strokovne študije že potrdile, da je možno s koreninami regrata uničiti celo rakave celice, vendar pa moramo pri tako pomembnih težavah upoštevati mnenja in navodila zdravnikov.

Sušenje regrata

Napotki za nabiranje regrata in sušenje

Glede na vse zdravilne lastnosti regrata naj ne bo težava, da si priskrbimo nekaj užitnih delov regrata z bližnjih travnikov. Pri tem bodimo pozorni, da so rastline suhe, zdrave in neonesnažene. Pri nabiranju listov in korenin bomo potrebovali dolgo rezilo. Korenine se nabirajo zelo zgodaj spomladi ali pozno jeseni, ko so vsi sokovi še v koreninah. Pri izkopavanju teh moramo biti zelo pazljivi, da ne poškodujemo niti najmanjših koreninic ter da so čvrste in zdrave. Cvetove pa nabiramo v dopoldanskem času— le tiste, ki še niso dokončno razcveteni. Seveda so užitni tudi popki.

Če želimo rastlino posušiti, dele rastline razgrnemo na široko mrežo in postavimo v senco, da se temeljito posušijo. Tako posušene dele shranimo v primerno embalažo.

Uporaba regratovih cvetov

Uporaba regratovih cvetov

Posušene cvetove lahko kot čaj pijemo samostojno ali pa ga dodajamo drugim čajem. Kot zanimivost naj povem, da so uporabni tudi še zaprti deli cvetov (popki), iz njih lahko pripravimo olje. Iz svežih cvetov pa lahko naredimo tudi sirup, pri tem je pomembno, da uporabljamo samo zgornji del cveta.

Olje iz popkov

Sestavine:

 • regratovi popki,
 • olivno olje.

Postopek in uporaba:

Popke za nekaj časa namočimo v domače, kakovostno olivno olje. Dobljeno olje lahko dvakrat dnevno uživamo in ga uporabljamo tudi kot mazilo za čiščenje kože.

Sirup iz svežih regratovih cvetov

Sestavine:

 • sveži regratovi cvetovi,
 • sladkor.

Postopek in uporaba:

V kozarec nalagamo plasti cvetov, sledi past sladkorja in to ponavljamo do vrata kozarca. Kozarec temeljito zapremo, ga postavimo na sončno mesto in dvakrat dnevno premešamo. Po 3 tednih nastali sirup precedimo in ga po potrebi uporabljamo.

Regratovi popki

Uporaba korenin

Uporaba korenin zahteva malo več napora, saj je izkopavanje korenin zamudno. Korenine temeljito speremo pod tekočo vodo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Take so pripravljene za sušenje, za to lahko uporabimo sončno energijo ali kar domačo pečico (cca 40 °). Te nato zdrobimo in shranimo v temni posodi. Korenine lahko uporabljamo kot čaj ali jih uživamo samostojno. Prav nič pa ne bo narobe, če vsak dan pojemo svežo in surovo korenino regrata. Iz korenin lahko pripravimo tudi različne napitke, npr. kavni nadomestek, seveda moramo korenine pred tem tudi prepražiti.

Uporaba v kulinariki

Vse dele regrata lahko uporabljamo tudi v kuhinji in z njim popestrimo jedilnik.
V začetku pomladi ne zamudimo sveže solate iz regratovih listov, ki jo lahko obogatimo z različnimi dodatki. Iz listov lahko pripravimo tudi najrazličnejše juhe, namaze, raznovrstne priloge jedem, iz njih lahko iztisnemo tudi sok ali pa jih posušimo.
Iz cvetov navadno delamo sirup, ki je nekoliko grenkega okusa, vino, liker ali pa jih preprosto dodajamo različnim solatam.
Prah iz mletih korenin lahko uporabljamo za različne posipe (kot začimba) pri omakah, namazih …
Iz njih pa lahko naredimo celo brezkofeinsko kavo.

Regratova brezkofeinska kava

Sestavine:

 • 1–1,5 žličke mletih korenin regrata,
 • cimet,
 • 1 žlička medu,
 • 2,5 dcl vode.

Postopek:
Zmleto suho korenino prelijemo z vodo, dodamo cimet in zavremo. Precejeno kavo pustimo stati 3 minute, sladkamo z medom in po želji dodamo tudi mleko.

Regratov med

Sestavine:

 • 200 g regratovih cvetov,
 • 1 l vode,
 • 1 kg sladkorja,
 • sok ene limone,
 • ½ vaniljeve palčke.

Postopek:

Cvetove regrata damo v posodo in jih prelijemo z vodo. To zmes pustimo zavreti in pokrijemo. Po 30 minutah tekočino precedimo in vmešamo sladkor, dodamo limonin sok in vaniljo. Zmes segrevamo, dokler se ne začne zgoščevati, to je približno 15 –20 min, in še vročo vlijemo v segrete kozarce ter dobro zapremo.

Regratov med

Domače kapre – vloženi regratovi popki v kisu

Sestavine:

 • 2 pesti regratovih popkov,
 • ½ žličke soli,
 • 4 dcl jabolčnega kisa.

Postopek:

Popke regrata posujemo s soljo in pustimo stati vsaj 3 ure. V zavreti kis (2 dcl) dodamo regratove popke in na hitro prevremo. Nato jih odcedimo in damo v kozarec z navojem. Preostali kis ponovno zavremo in še z vročim prelijemo popke in zapremo. Kozarec zapremo in pustimo na hladnem in temnem prostoru nekaj dni.

Regrat nikoli ne razočara

Regrat ima torej ogromno zdravilnih učinkov, s katerimi si lahko blažimo in lajšamo različne težave. Tudi naše babice in prababice so posegale po njem, saj je njegova uporaba že zelo stara, zato regrat spada med staro tradicionalno zdravilo. Znano je, da so ga uporabljali tudi stari Grki in ameriški Indijanci pri svojih zdravilnih obredih. Regrat je rastlina, ki nas nikoli ne razočara, zato je dobrodošla na vsaki mizi.

Preberite tudi: Protibolečinsko olje z regratovimi cvetovi – izjemno preprosto za pripravo!

.

NAJNOVEJŠE