0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeAljaž Plankl: »Ljubezen do zemlje me vedno znova kliče na vrt«

Aljaž Plankl: »Ljubezen do zemlje me vedno znova kliče na vrt«

MORDA VAS ZANIMA

Vrt brez prekopavanja za marsikoga še vedno pomeni zgolj lepe sanje, a Aljaž Plankl vsakodnevno dokazuje, da je z ljubečim in spoštljivim odnosom do zemlje mogoče prav vse. Z vrtnarjenjem se je začel ukvarjati pozimi leta 2007, najprej si je ustvaril dobro teoretično podlago in prebral vso mogočo literaturo na temo vrtnarjenja, nato pa se je zakopal v delo. Aljaž je med drugim tudi avtor vodiča 7 razlogov za Vrt brez prekopavanja, mnogi vrtnarji pa ga poznajo predvsem kot skrbnika Facebook portala.

- Oglas -
Aljaž Plankl

Aljaž, že v mladih letih vas je vrtnarjenje povsem navdušilo. Zakaj?

Predvsem zaradi možnosti pridelave lastne ekološke organske hrane, hitro zatem pa sem ugotovil, da sem že na splošno človek zemlje in uživam v delu z njo. Ta ljubezen do nege zemlje me vedno znova kliče na vrt, zato čutim dolžnost, da je na mojem vrtu zemlja vsako leto boljša, rodovitnejša.

Rodovitnejša je torej, če se jo lepo neguje – med drugim z zastirko in brez prekopavanja, pravite. Sliši se odlično, a kako moramo ravnati z gredicami čez leto, da jih ni treba spomladi prekopati?

Po mojem mnenju je vrt brez prekopavanja brez dvoma ena izmed najbolj učinkovitih praks ekološkega vrtnarjenja. Sam se te metode poslužujem že več kot deset let, zato lahko iz izkušenj povem, da zares dobro deluje. Čez leto imamo s takšnim vrtom zelo malo dela, predvsem moramo ohranjati gredice čiste in brez plevela, za vrtna tla pa poskrbeti že jeseni. To, da ne čakamo do pomladi in grede pripravimo že jeseni, je ključno, ker si na tak način spomladi prihranimo ogromno nepotrebnega dela. Temelj je kompostna zastirka, s katero zemljo zaščitimo pred naravnimi vplivi.

Tukaj je april in z njim tudi nekoliko toplejši dnevi. Kaj vse moramo v tem mesecu postoriti?

April je zagotovo čas presajanja sadik na vrt, bodisi domače vzgojenih, bodisi kupljenih.

- Oglas -

Na kaj moramo paziti pri presajanju?

Pomembno je, da sadike zaščitimo z vrtno kopreno, ker na tak način bolje rastejo in so zaščitene pred morebitno slano. V tem času smo poleg osnovne nege sadik pozorni na prve plevele, ki jih je najbolje odstraniti, ko so še čisto mali. To je trenutno ena izmed najpomembnejših dejavnosti na vrtu, v nasprotnem primeru plevel zraste in nam povzroča veliko težav celo poletje. Z drugimi besedami, veliko hitrejše in lažje je skrbeti za čiste grede, ko je plevel še majhen, kasneje, ko zraste, je z njim bistveno več dela.

S katerimi orodji si pomagate pri delu na vrtu?

Uporabljam tri orodja, brez katerih si vrtnarjenja sploh ne predstavljam več, to pa so nihajna motika, ORI ploskorezna motika ter Hori Hori nož.

Za kaj točno jih uporabljate?

Nihajno motiko uporabljam za hitro in zelo enostavno spodrezovanje majhnega plevela, kar mi omogoča, da je vrt popolnoma čist in brez plevela čez celo vrtnarsko sezono. ORI ploskorezna motika je večnamensko orodje, ki ga lahko prav tako uporabljam za spodrezovanje plevela, poleg tega pa z njim delam setvene oziroma saditvene jarke, vdolbine, včasih ga uporabljam tudi namesto grabelj, saj lahko z njim učinkovito planiram in razprostiram raznorazne kupe in tako naprej. Moje tretje najljubše orodje, Hori Hori nož, pa je primeren za sajenje sadik in, v poletni sezoni, za pomoč pri pobiranju vrtnin. 

Čemu trenutno posvečate največ časa?

Predvsem skrbništvu biodinamične kmetije Zajelenk, kjer bivam in skrbim za kmetijo, vse pridelovalne površine, sadno drevje in tudi za sam prostor. Kot vsako leto tudi letos ogromno časa posvetim podpori vrtnarjem po celi Sloveniji, s tem namenom imam v oskrbi spletno stran, Facebook portal Vrt BREZ prekopavanja ter istoimensko skupino.

- Oglas -

Tam nudite pomoč vrtnarjem, ki si želijo pridelovati ekološko hrano, kajne?

Da, v skupini Vrt BREZ prekopavanja vrtnarjem pomagam pri raznoraznih izzivih, s katerimi se soočajo skozi sezono. Iz tega koncepta se je razvil tudi prvi spletni vrtnarski tečaj v Sloveniji, imenovan »Akademija vrtnarjenja«.

Kakšen je njen namen?

Akademija vrtnarjenja je namenjena intenzivni podpori vsem, ki si želijo svoje vrtnarjenje poenostaviti, v njem uživati ter žeti sadove svojega dela.

Kakšni pa so vaši cilji za naprej?

Najpomembnejši cilj pa zagotovo ostaja nega tal, še naprej pa si želim pomagati vrtnarjem ter širiti glas o kompostni zastirki in vrtnarjenju brez prekopavanja.

NAJNOVEJŠE