0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineBreza - Bela princesa pomaga očistiti naše telo in dom

Breza – Bela princesa pomaga očistiti naše telo in dom

MORDA VAS ZANIMA

Breza (Betula pendula) je pri staroslovanskih narodih kakor tudi pri starogermanskih narodih veljala za čarobno drevo. Breza, čudovito drevo z značilnim belim lubjem, povešenimi vejami in šelestečimi malimi listi je nadvse uporabna. Ne le kot surovina v lesnopredelovalni industriji ali za kurjavo, temveč tudi v kozmetiki, prehrani, zdravilstvu in za čiščenje.

- Oglas -
Breza

Brezov sok

Sladkoben brezov sok se tradicionalno pridobiva v Skandinaviji, skratka na področjih, kjer raste veliko brez, in sicer zgodaj spomladi. Ima širok spekter uporabe v zdravilne namene in v kozmetične namene (pospešuje rast las, beli kožo, posvetli kožne madeže in pege ipd.). Na splošno je znan kot odlično sredstvo za razstrupljanje, čiščenje in revitalizacijo telesa ter za premagovanje spomladanske utrujenosti.

Breza v prehrani

  • Mladi listi breze so užitni in jih lahko uporabimo v solatah ter namazih.
  • Liste nabiramo tudi za čaj. Pijemo ga lahko samostojno ali v kombinaciji z drugimi rastlinami. Je zelo vsestranski, kljub temu pa ne smemo pretiravati. Tako kot pri drugi rastlinah lahko uporabimo sveže nabrane liste ali pa jih posušimo in shranimo za celo leto. Eno čajno žličko posušenih in zdrobljenih lističev prelijemo z 2 dcl vroče vode in po 10 minutah precedimo.
Brezovo lubje

Breza v kozmetiki

  • Čaj iz brezovih listov naj bi pomagal pri pegah in madežih na koži.
  • Umivanje obraza z brezovim čajem pomaga pri nečisti in mastni koži.
  • Nožne kopeli iz brezovega čaja in z dodatkom morske soli pomagajo pri pretiranem potenju.
  • Svež čaj iz breze lahko s pridom uporabimo tudi za zadnje izpiranje las. Dobro je, če tekočino vmasiramo v lasišče. Lase naredi svetleče in mehke, pomaga proti izpadanju las, proti srbečici in proti prhljaju. Brezov čaj ni primeren za umivanje svetlih las, ker lahko naredi zelenkasto rjav odtenek.
  •  Brezov kis pripravimo tako, da eno pest drobno narezanih svežih brezovih listov namočimo v enem litru jabolčnega kisa. Po 2 do 3 tednih precedimo in shranimo. Brezov kis uporabimo za izpiranje las, in sicer tako, da ga razredčimo z vodo v razmerju 1 del kisa : 3 deli vode. S to mešanico prelijemo umite lase ter čim bolj vmasiramo v lasišče in s tem odstranimo morebitne ostanke šampona in kamna. Breza naredi lase sijoče ter omogoča lažje oblikovanje.
Milnica iz breze
Brezovi listi med drugim vsebujejo tudi rastlinske saponine, zato si iz njih lahko izdelamo milnico za čiščenje.

Breza kot čistilo

Mladi brezovi listi med drugim vsebujejo tudi rastlinske saponine. To so snovi, ki povzročajo penjenje in v vsakem letnem obdobju najdemo rastline bogate s saponini, iz katerih si lahko pripravljamo blage milnice za čiščenje. Brezo enostavno prepoznamo, liste hitro naberemo in pripravimo milnico:

  • 1 pest svežih brezovih listov,
  • 3 dcl tople vode.

Liste narežemo ali natrgamo, stresemo v plastenko in prelijemo s toplo vodo. Dobro pretresemo. Pri tem nastane pena. Tekočino, v katero so se izločili saponini, uporabimo kot milnico.

- Oglas -

Preberite tudi: Brezov sok: Pijača za globoko pomladno razstrupljanje

NAJNOVEJŠE