Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
ŽivaliNajhitrejša žival na svetu – je možno, da je to mravlja?!

Najhitrejša žival na svetu – je možno, da je to mravlja?!

MORDA VAS ZANIMA

Mravlje so sicer majhne, ampak vsekakor izredno impresivne živali. Med drugim lahko prenašajo breme, ki je tudi do 50-krat težje od njih. Vendar pa ob misli na mravlje večina ne pomisli na hitrost. Bi se morala naša percepcija spremeniti?

Mravlja
- Oglas -

Drži sicer, da to res niso najhitrejše živali na svetu, ko gre za hitrost gibanja celotnega telesa. Vendar pa ena izmed vrst mravelj pri hitrosti gibanja posameznega dela telesa prekaša vse druge živali. Raziskovalci so namreč pred kratkim ugotovili, da je vrsta Mystrium camillae, včasih imenovana kar »drakula mravlja«, absolutna rekorderka v tej kategoriji.

Hitrost premikanja čeljusti lahko doseže kar 324 kilometrov na uro!

Pri omenjeni vrsti mravelj je del telesa, ki se lahko pohvali z izredno hitrostjo premikanja, njihova čeljust. Ta se lahko namreč premika s hitrostjo 90 metrov na sekundo, kar pomeni kar 324 kilometrov na uro. Do tega podatka je prišla ekipa raziskovalcev z Univerze Illinois, ki jo je vodil Andrew Suarez, profesor biologije oziroma entomologije, vede o žuželkah. Čeljust mravlje Mystrium camillae odlikuje tudi osupljiv pospešek. Hitrost, ki presega 320 kilometrov na uro, lahko namreč doseže v zgolj 0,000015 sekunde.

Posebneži tudi v primerjavi z drugimi vrstami mravelj

Zgradba čeljusti je pri »drakula mravljah« nekaj posebnega tudi v primerjavi z drugimi vrstami mravelj, ki imajo prav tako okrepljen ta del telesa. Z zelo specifično zgradbo in posledično načinom premikanja pa je povezana tudi skorajda neverjetna hitrost njihove čeljusti. Za še nekoliko boljšo predstavo: »drakula mravlje« premikajo svojo čeljust kar približno tisočkrat hitreje, kot lahko mi tlesknemo s prsti. Velikost torej resnično ne kaj dosti o zmožnostih določenega bitja!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×