Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.
RubrikeZanimivostiRaziskovalci odkrili, da se lahko novih jezikov učimo kar med spanjem!

Raziskovalci odkrili, da se lahko novih jezikov učimo kar med spanjem!

MORDA VAS ZANIMA

Učenje tujih jezikov kar med spanjem? Sliši se skorajda predobro, da bi bilo res, vendar pred kratkim objavljena študija dokazuje, da je to vendarle mogoče. Marc Züst, eden izmed avtorjev študije, je povedal, da je njegovi ekipi s pomočjo eksperimenta uspelo ugotoviti, da lahko naši možgani med spanjem dejansko umestijo povsem nove informacije v dolgoročni spomin. Hkrati pa lahko možgani med spanjem ustvarijo tudi čisto nove povezave med informacijami.

Za zagotavljanje verodostojnih rezultatov uporabili povsem izmišljen jezik

- Oglas -

Pri eksperimentu je bil uporabljen izmišljen jezik. Raziskovalci so se namreč želeli izogniti temu, da bi na rezultate morda vplivalo dejstvo, da je kdo izmed sodelujočih prostovoljcev že naletel na besede iz dejanskih tujih jezikov v budnosti. Med samim eksperimentom so prostovoljcem v fazi globokega spanja, ko nimamo praktično nobenega zavedanja o dogajanju okoli sebe, predvajali izmišljene tuje besede in njihove »prevode«. Ko so se prostovoljci zbudili, so raziskovalci testirali, kako močna pomenska povezava je nastala med tujo besedo in prevodom.

Tuja beseda se nenadoma ne zdi več povsem neznana …

Izkazalo se je, da se lahko med tovrstnim »učenjem« novih besed med spanjem zares ustvarijo določene pomenske povezave v naših možganih. Tuja beseda ni več povsem tuja, ampak ji že začnemo pripisovati določene pomenske konotacije, četudi morda ne moremo povsem natančno navesti njene pomenske ustreznice v našem prvem jeziku. Gre za nekakšno implicitno, nezavedno obliko spomina, podobno intuiciji.

Bodo nove ugotovitve pomembno vplivale na prihodnost učenja nasploh?

Znanstveniki sicer že dolgo vedo, da je spanje pomembno za spomin. Vendar so doslej mislili, da med spanjem prihaja zgolj do organizacije in shranjevanja spominov, ki smo jih ustvarili med budnostjo. Opisani eksperiment pa je bil prvi primer, ki je pokazal, da se lahko med spanjem ustvarjajo tudi novi spomini. Naši možgani lahko prisluhnejo besedam in se učijo o njih, čeprav naša zavest ni »vklopljena«. Seveda ni mogoče pričakovati, da bi lahko zgolj s tovrstnim učenjem jezikov postali poligloti. Vendar pa lahko ta metoda vendarle pomaga pri lažjem usvajanju novih jezikov. Naslednji korak, ki ga načrtujejo raziskovalci, je preverjanje, ali si lahko zares hitreje zapomnimo nove informacije, ko smo budni, če smo jim bili pred tem že izpostavljeni med spanjem. 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×