Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
RubrikeZanimivostiRaziskovalci odkrili, da se lahko novih jezikov učimo kar med spanjem!

Raziskovalci odkrili, da se lahko novih jezikov učimo kar med spanjem!

MORDA VAS ZANIMA

Učenje tujih jezikov kar med spanjem? Sliši se skorajda predobro, da bi bilo res, vendar pred kratkim objavljena študija dokazuje, da je to vendarle mogoče. Marc Züst, eden izmed avtorjev študije, je povedal, da je njegovi ekipi s pomočjo eksperimenta uspelo ugotoviti, da lahko naši možgani med spanjem dejansko umestijo povsem nove informacije v dolgoročni spomin. Hkrati pa lahko možgani med spanjem ustvarijo tudi čisto nove povezave med informacijami.

Za zagotavljanje verodostojnih rezultatov uporabili povsem izmišljen jezik

- Oglas -

Pri eksperimentu je bil uporabljen izmišljen jezik. Raziskovalci so se namreč želeli izogniti temu, da bi na rezultate morda vplivalo dejstvo, da je kdo izmed sodelujočih prostovoljcev že naletel na besede iz dejanskih tujih jezikov v budnosti. Med samim eksperimentom so prostovoljcem v fazi globokega spanja, ko nimamo praktično nobenega zavedanja o dogajanju okoli sebe, predvajali izmišljene tuje besede in njihove »prevode«. Ko so se prostovoljci zbudili, so raziskovalci testirali, kako močna pomenska povezava je nastala med tujo besedo in prevodom.

Tuja beseda se nenadoma ne zdi več povsem neznana …

Izkazalo se je, da se lahko med tovrstnim »učenjem« novih besed med spanjem zares ustvarijo določene pomenske povezave v naših možganih. Tuja beseda ni več povsem tuja, ampak ji že začnemo pripisovati določene pomenske konotacije, četudi morda ne moremo povsem natančno navesti njene pomenske ustreznice v našem prvem jeziku. Gre za nekakšno implicitno, nezavedno obliko spomina, podobno intuiciji.

Bodo nove ugotovitve pomembno vplivale na prihodnost učenja nasploh?

Znanstveniki sicer že dolgo vedo, da je spanje pomembno za spomin. Vendar so doslej mislili, da med spanjem prihaja zgolj do organizacije in shranjevanja spominov, ki smo jih ustvarili med budnostjo. Opisani eksperiment pa je bil prvi primer, ki je pokazal, da se lahko med spanjem ustvarjajo tudi novi spomini. Naši možgani lahko prisluhnejo besedam in se učijo o njih, čeprav naša zavest ni »vklopljena«. Seveda ni mogoče pričakovati, da bi lahko zgolj s tovrstnim učenjem jezikov postali poligloti. Vendar pa lahko ta metoda vendarle pomaga pri lažjem usvajanju novih jezikov. Naslednji korak, ki ga načrtujejo raziskovalci, je preverjanje, ali si lahko zares hitreje zapomnimo nove informacije, ko smo budni, če smo jim bili pred tem že izpostavljeni med spanjem. 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×