0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPametnejši dojenčki se zbujajo večkrat na noč in potrebujejo manj spanja

Pametnejši dojenčki se zbujajo večkrat na noč in potrebujejo manj spanja

MORDA VAS ZANIMA

Ena izmed najpogostejših pritožb, ki jih je mogoče slišati iz ust novopečenih staršev, je, da jim kronično primanjkuje spanja. Znano je sicer, da se dojenčki prebujajo večkrat na noč, vendar pa mnogi starši menijo, da je njihov primer vendarle ekstremen. Če se tudi sami spopadate s podobnimi težavami, vam bo zagotovo vsaj malce v tolažbo dejstvo, da so dojenčki, ki se ponoči zbujajo zelo pogosto, pozneje v povprečju inteligentnejši od svojih vrstnikov.

- Oglas -

Sodobni starši pogosto zaskrbljeni povsem po nepotrebnem

Po besedah profesorja Petra Fleminga, strokovnjaka za zdravje in razvoj malčkov, ki poučuje na Univerzi v Bristolu, naj bi raziskave kazale na visoko korelacijo med manjšo potrebo po spanju pri dojenčkih in poznejšo inteligentnostjo. Profesor Fleming obenem meni, da sodobni starši pogosto pričakujejo, da bo njihov dojenček spal skorajda brez prekinitev, nato pa so močno zaskrbljeni, če realnost pretirano odstopa od njihovih pričakovanj. Vendar pa človeški dojenčki preprosto niso »ustvarjeni« tako, da bi lahko spali dlje časa brez vmesnega zbujanja, s tem da so te prekinitve pri nekaterih še posebej pogoste.

Pametni dojenčki vedo, ob katerem delu dneva bodo dobili največ pozornosti staršev

Tudi zgodnje jutranje zbujanje naj bi bilo v določeni meri povezano z inteligentnostjo dojenčkov. »Pametni dojenčki« naj bi namreč precej hitro ugotovili, da lahko prav zjutraj dobijo največ pozornosti svojih staršev. Čez dan je namreč zaradi vseh drugih dražljajev pozornost staršev precej bolj razpršena. Tako se prilagodijo temu zaznavanju in vas zjutraj zbudijo precej prej, kot bi to morda želeli. Z biološkega vidika je to torej povsem normalno in smiselno.

.

NAJNOVEJŠE