Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaNosečnice, previdno s sončnimi kremami s kemičnimi filtri!

Nosečnice, previdno s sončnimi kremami s kemičnimi filtri!

MORDA VAS ZANIMA

Približuje se obdobje, ko bo večina spet začela s pogostejšo uporabo krem za zaščito pred soncem. Pri tem pa je seveda pomembno, da smo pri izbiri kreme zelo previdni. V nasprotnem primeru lahko povzročimo več škode kot koristi. V zadnjih letih se je precej govorilo o problematičnosti tistih sončnih krem, ki delujejo na osnovi t. i. kemičnega filtra. Te prinašajo številne nevarnosti, pred nedavnim objavljena študija, ki so jo pripravili v Haereticusu, okoljskem laboratoriju s sedežem v ZDA, pa je razkrila, da je lahko določena snov še posebej nevarna za plod v prvem trimesečju razvoja …

Povečevanje nevarnosti za Hirschsprungov sindrom, ki prizadene debelo črevo

- Oglas -

Raziskovalci so v študiji, ki so jo objavili v reviji Reproductive Toxicology, navedli, da so odkrili povezavo med izpostavljenostjo oksibenzonu v prvem trimesečju in povečanim tveganjem za okvare pri plodu. Še posebej velika naj bi bila nevarnost za Hirschsprungov sindrom, ki prizadene oživčenje debelega črevesa. Prav oksibenzon naj bi bil poleg oktinoksata najbolj problematična snov v sončnih kremah s kemičnim filtrom. Avtorji študije tako pozivajo nosečnice, naj se še posebej v prvem trimesečju povsem izognejo tem kremam. Podobno pa velja tudi za ženske, ki poskušajo zanositi. Oksibenzon je namreč kemikalija, ki je topna v maščobi, zato lahko ostane v telesu tudi po več tednov.

Kreme za zaščito pred soncem z mineralnim filtrom precej varnejša izbira

Pri izbiri krem za zaščito pred soncem je torej bolje dati prednost tistim na osnovi mineralnih filtrov, kot sta na primer cinkov oksid ali titanov dioksid. To naj bi bili precej varnejši možnosti. Še boljša izbira pa naj bi bila oblačila, ki odbijajo škodljive ultravijolične sončne žarke.

Oksibenzonu se na žalost pogosto ni mogoče povsem izogniti

Zelo zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da lahko izpostavljenost oksibenzonu predstavlja nevarnost tudi v primeru, da ga na kožo ne nanašamo neposredno. Ravni te kemikalije so lahko v javnih bazenih in na bolj obljudenih plažah zelo visoke, saj mnogi ljudje še vedno uporabljajo sončne kreme s kemičnim zaščitnim filtrom. Če postane raven oksibenzona v morju previsoka, pa to ni nevarno le za ljudi, ampak tudi za mnoge morske živali. Poleg tega pa lahko določene kreme za sončenje škodujejo tudi koralam, zato so na nekaterih območjih turistom celo povsem prepovedali njihovo uporabo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×