Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtRastline na balkonu v senci

Rastline na balkonu v senci

MORDA VAS ZANIMA

Rada bi si pridelala nekaj vrtnin ali vsaj zelišč na balkonu ali pa vsaj nekaj lepih okrasnih rastlin. Problem je v tem, ker je balkon skoraj večino dneva v senci.
– Anka iz Seče

- Oglas -

Večina rastlin je resda namenjenih sončnim legam, zato je izbira na takih balkonih zelo pestra. Vendar pa so lahko tudi s soncem manj osvetljeni balkoni živahni tako po barvah, kot po vrstah rastlin. Tolaži nas lahko tudi misel, da sončne lege pomenijo bistveno več dela zalivanjem. Rastline, ki uspevajo v senčnih delih, ne potrebujejo toliko zalivanja, saj je manj izhlapevanja, so pa to navadno rastline, ki potrebujejo stalno vlažna tla. Posebej pa moramo poudariti, da je poleg svetlobe pomembna tudi toplota. Tako je razlika med senco, ki jo povzročajo stavbe, zaradi katerih je lahko hladneje kot sicer, in senco zaradi rastline, na primer večjega drevesa – taka senca je bolj topla.

Preden se odločite, katere rastline bi sejali ali sadili na balkonu, preverite, koliko ur sonca oziroma sence je na balkonu. To storite preprosto tako, da vsako uro pogledate na balkon, ali je sonce ali senca, in si to zapisujete. V mislih imejte tudi različne dele balkona, ki so lahko različno osvetljeni kot tudi različne letne čase. Mesta na balkonu lahko namreč delimo na taka, ki so ves dan v senci,taka, ki so delno sončna oz. delno senčna, in taka, ki so le malo ali nič v senci.

Na postavitev zasaditve s posameznimi rastlinami ali več vrstami rastlin vpliva namreč lahko tudi to, da je balkon tudi preko dneva na različnih mestih različno osvetljen.

V grobem lahko rečemo, da ima dan do 15 ur sonca. Zagotovo ga vse rastline ne potrebujejo toliko in lahko uspevajo tudi v senci, vendar pa kljub temu brez sončne svetlobe enostavno ne gre. Tako vse vrtnine in zelišča potrebujejo minimalno 2‒3 ure direktne sončne svetlobe.

- Oglas -

V prvi skupini so rastline, ki potrebujejo od 3 do 6 ur sonca. Tako lahko v primeru, daje vaš balkon tako osvetljen zjutraj (jutranje sonce) ali zvečer (večerno sonce),na njem z uspehom gojite vrtnine, kot so solate, rukola, blitva, špinača, ohrovt in brokoli. Za te rastline je namreč značilno, da močnega sonca ne prenašajo najbolje, zato potrebujejo vsaj od 10 ure pa do sredine popoldneva senco. Od zelišč so za setev ali saditev v polsenčne lege primerni česen, koriander, drobnjak, melisa, meta, peteršilj, origano in majaron.

Naslednje so rastline, ki za svojo rast potrebujejo od 6 do 8 ur sonca. Takrat lahko z uspehom gojite čebulo, por, krompir, fižol, korenje in peso ter celo kumare. Od zelišč pa lahko zasadite rožmarin, timijan, žajbelj in komarček. Del balkona pa lahko namenite tudi jagodam.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×