Ekologija & OkoljeStar papir bo tudi letošnjo pomlad prinesel novo upanje

Star papir bo tudi letošnjo pomlad prinesel novo upanje

MORDA VAS ZANIMA

Mi zbiramo! Pod tem geslom bo letos potekala že tretja izvedba akcije Star papir za novo upanje 2014, ki jo v Društvu Ekologi brez meja pripravljajo skupaj s podjetjem Dinos. Namen projekta je, da lahko vsak prebivalec Slovenije doda svoj list k boljšemu svetu. Zbiraj tudi ti in se nam pridruži na zbiralni akciji starega papirja, ki bo potekala med 17. marcem in 30. aprilom 2014.

- Oglas -

Akcijo so prvič izvedli leta 2011, jo ponovili leta 2012 in obakrat je bila zelo dobro sprejeta, sedaj pa je tukaj nova priložnost, da skupaj na enostaven in znan način pomagamo drugim. Z akcijo zbiranja starega papirja želijo opozoriti na problematiko ravnanja z odpadki in dvigniti splošno zavest ljudi o pomenu ločenega zbiranja odpadkov s poudarkom na papirju. Z letošnjo akcijo želijo Ekologi brez meja ponovno aktivirati celotno Slovenijo in postaviti rekord v količini zbranega starega papirja in zato bo to zagotovo ena največjih slovenskih dobrodelno okoljevarstvenih akcij letos.

Kup starega papirja
Kup starega papirja, ki je podaril novo upanje v letu 2012 (foto: arhiv Ekologi brez meja)

Star papir za dober namen

Sredstva, ki bodo zbrana s pomočjo starega papirja, bodo tudi tokrat šla v prave roke. Polovico finančnih sredstev bodo namenili vsem prijavljenim vzgojno-izobraževalnim ustanovam, ki bodo zbirale star papir, del bodo tako kot vedno do sedaj podarili v dobrodelne namene – s pomočjo prijavljenih idej na natečaj bodo iskali najbolj izvirno, ki bo naši družbi največ prispevala (natečaj bo tokrat razpisan ločeno od prijav na akcijo, s svojimi idejami pa bodo tokrat po novem lahko sodelovale vse ustanove in posamezniki), manjši del pa bo šel za druge okoljevarstvene projekte Društva Ekologi brez meja. Pri akciji Star papir za novo upanje 2014 pa bo sodelovala tudi 3R iniciativa, ki bo del zbranega papirja namenila OŠ dr. Ljudevita Pivka in razvoju zelenih delovnih mest.

Prijave so odprte

K zbiranju papirja so vabljeni vsi vrtci, osnovne in srednje šole, fakultete, podjetja in druge organizacije, ki imajo letos namen čistiti svoje arhive kot tudi vse posameznike, da nam v marcu in aprilu odstopijo star papir iz svojih gospodinjstev.Vse ustanove se morajo zaradi zagotavljanja zabojnikov in odvoza na akcijo prijaviti! Prijave za akcijo so že odprte in potekajo med 10. februarjem in 31. marcem 2014. Posameznikom pa se na akcijo ni potrebno prijaviti, star papir lahko v času akcije sami dostavijo na eno izmed zbirnih točk, ki bodo vidne na spletnem zemljevidu.

Ustvarjanje iz papirja

Na sredini akcije, v soboto, 12. aprila 2014, bodo pri društvu izpeljali tudi prav poseben dogodek, na katerem bodo zgradili skulpturo iz starega papirja in zato smo v svoje vrste povabili kreativne posameznike in skupine, ki bodo iz starega odpadnega papirja ustvarili umetnino po lastni ideji. Namen tega je, da vizualno prikažejo, da papir ima svojo vrednost ter da zanj obstaja novo upanje – ponovna uporaba preko kreativnosti do zabave.

NAJNOVEJŠE