Zdravje & prehranaPremagajte težave z uhajanjem urina

Premagajte težave z uhajanjem urina

MORDA VAS ZANIMA

Z nezmožnostjo zadrževanja urina ima težave veliko ljudi, žal pa številni o tej težavi še vedno ne zmorejo spregovoriti na glas in jo raje držijo v sebi. Med ljudmi, ki imajo težave z inkontinenco, prevladujejo predvsem starejše ženske – za to težavo naj bi tako trpelo 34 % žensk nad 65. letom in 25 % mlajših žensk. Ženske so še posebej dovzetne za stresno inkontinenco – vzrok ne tiči v kakršnikoli čustveni razrvanosti, ampak se nanaša na pritisk v trebuhu. Ta pritisk lahko povzročijo kašelj, kihanje, smeh, celo objem, zaradi česar se izloči manjša količina urina, če prav sami te potrebne sploh ne čutimo.

  • Stresno inkontinenco povzročijo oslabljene mišice, ki obkrožajo urinarno odprtino ter druge mišice, ki ležijo ob mehurju in medeničnem dnu. Mišice medeničnega dna, pa tudi druge mišice, podpirajo mehur in maternico. Če oslabijo, se maternica in mehur povesita, zato vsak pritisk na trebuh povzroči, da izteče nekaj urina.
  • K oslabitvi medeničnih mišic in nastanku urinske inkontinence prispeva več vzrokov, najbolj očitna pa sta nosečnost in porod. Vendar pa ne smete sklepati kar tako preprosto in misliti, da materinstvo s sabo avtomatično prinaša tudi inkontinenco v zrelih letih. Vendar velja, da več otrok ko ima ženska, več je možnosti, da bo imela težave z inkontinenco.
  • Eden od razlogov za nastanek urinske inkontinence je tudi čezmerna telesna masa – odvečno tkivo trebuha pritiska na mehur in ta slabi mišice medeničnega dna.
  • Kot kažejo podatki, tudi starost pogojuje pojav urinske inkontinence. Mišice medeničnega dna namreč s starostjo izgubljajo moč in prožnost.
- Oglas -

Uhajanje urina

Nikakor ne moremo posploševati, da se z inkontinenco srečujejo le ženske, nikakor. Tovrstne težave imajo tudi moški.

  • Urgentna inkontinenca pomeni, da oseba čuti pogosto potrebo po uriniranju, vendar urina pogosto ne uspe zadržati do stranišča.
  • Splošna inkontinenca je bolj značilna za moške. Povečana prostata namreč preprečuje mehurju, da bi se popolnoma izpraznil. Moški že misli, da je končal, vendar se pozneje izloči še nekaj urina.
  • Do inkontinence lahko pride tudi zaradi uživanja določenih vrst zdravil.

Kako si pomagati

Številni ljudje težave z inkontinenco držijo zase, saj jim je o tem neprijetno govoriti, tudi pred zdravnikom. To je velika škoda, saj danes obstaja že precej možnosti, s katerimi si lahko pomagamo pri teh težavah:

Prenehajte kaditi
Nikotin v cigaretah lahko namreč draži mehur in izzove katerokoli obliko inkontinence. Če razmišljate, da bi prenehali kaditi, so težave z zadrževanjem urina zagotovo dober razlog, da to tudi storite.

- Oglas -

Preverite prehrano
Določena živila in pijače lahko dražijo mehur in sprožijo splošno inkontinenco. To še posebej velja za alkohol in pijače, ki vsebujejo kofein.

Če imate splošno inkontinenco, poskusite dvakrat
Moški, ki imajo težave s splošno inkontinenco, naj urinirajo toliko časa, dokler ne čutijo, da so popolnoma izpraznili mehur.

Pri stresni inkontinenci nosite ohlapna oblačila
Ozka in zelo oprijeta oblačila lahko s stiskanjem spodnjega dela trebuha poslabšajo stresno inkontinenco. Izogibajte steznikov, korzetov, perila za oblikovanje postave, ozkih pasov …

Izvajajte Keglove vaje
Dr. Arnold Kegel je razvil sistem vaj krčenja mišic medeničnega dna, ki te okrepijo in nam tako pomagajo nadzorovati izločanje urina. Gre za resnično zelo učinkovite vaje, ki v poprečju pomagajo od 50 do 90 odstotkom žensk, pri 25 do 50 odstotkih pa inkontinenco celo popolnoma ozdravijo. Keglove vaje poleg tega tudi močno povečajo intenzivnost užitkov pri orgazmu. Preden začnemo izvajati Keglove vaje, moramo natančno identificirati mišice medeničnega dna in se jih začeti zavedati. Ko gremo na vodo, poskušamo curek s krčenjem mišic čim večkrat prekiniti. Vaje delamo tudi takrat, ko nismo na stranišču. Mišice pokrčimo, zadržimo 10 sekund, sprostimo, počakamo 10 sekund in nato spet ponovimo. Naredimo 10 ciklov. Vaje ponavljajte štirikrat na dan, osem tednov.

Pri inkontinenci pomaga tudi tai-chi
Kitajke naj bi imele manj težav z urinsko inkontinenco kot prebivalke drugih dežel. Nekateri raziskovalci menijo, da lahko to pripišemo redni vadbi tai chija in chi gonga. Počasno in nadzorovano gibanje naj bi krepilo mišice medeničnega dna (podobno kot Keglove vaje).

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×