0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlinePet vsemogočnih zdravilnih zelišč

Pet vsemogočnih zdravilnih zelišč

MORDA VAS ZANIMA

Svet zdravilnih zelišč je nadvse bogat in vseh nikakor ne bi mogli strniti v en krajši članek, zato smo vam pripravili izbor petih zdravilnih zelišč z zelo širokim razponom pozitivnih učinkov.

- Oglas -

Šetraj

Šetraj spada v družino ustnatic. Spoštovali so ga že v antiki. Splošno uporabni vrtni šetraj uporabljamo kot začimbo, gorski šetraj pa ima močnejši antibiotični učinek. Šetraj deluje kot močno razkužilo. Pomaga pri celjenju ran in pri pikih žuželk, prav tako pa ga uspešno uporabljamo tudi pri različnih želodčnih in črevesnih težavah. Lajša napenjanje in krče, zato je obvezna sestavina vseh jedi iz fižola, leče, graha ali zelja. Ker vsebuje razkužilno eterično olje, je zelo učinkovit proti vsem vrstam drisk.

Evkalipt

Evkalipt

Evkalipt uvrščamo v družino mirtovk, doma pa je v Avstraliji in Tasmaniji. V Avstraliji evkalipt uporabljajo kot zdravilo za vse, tudi proti rakavim obolenjem in malariji. Evkaliptovo olje sodi med eterična olja z najmočnejšim antiseptičnim delovanjem. Eterično olje vtiramo, inhaliramo ali v obliki poparkov uživamo za notranjo uporabo. Evkalipt je odličen za naša pljuča, saj razkužuje, zavira nastajanje sluzi, redči sluz, prav tako pa tudi lajša kašelj in bronhitis. Preprečuje gripo, angino in prehlad, pa tudi nalezljive bolezni, kot so ošpice in škrlatinka. Evkalipt pomaga tudi pri zdravljenju ran, čiščenju krvi. S pomočjo evkaliptovega olja tudi lajšamo revmatične težave. Evkalipt sicer skoraj nima stranskih učinkov, vendar naj se pripravkom za notranjo uporabo izogibajo ljudje, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom, vnetji v želodcu in/ali črevesju oziroma trpijo za hujšimi jetrnimi obolenji.

- Oglas -

Klinčki (nageljnove žbice)

Klinčevec raste na Madagaskarju in Molukih, v Maleziji in na Filipinih. Uporabljamo posušene cvetne popke in eterično olje, ki ga pridobivajo iz popkov, listov in skorje dreves. Izvleček nageljnovih žbic je zelo močno razkužilo. Klinčki uničujejo klice, pospešujejo izločanje sluzi, lajšajo slabost v želodcu ter spodbujajo prebavo. Kot razkužilno sredstvo jih največ uporabljajo v zobozdravstvu. Klinčke vsebujejo tudi številna mazila proti revmi. V Aziji jih uporabljajo proti bolečinam v trebuhu ter pri bruhanju in driski.

Kamilica

Kamilica skupaj z bezgom in poprovo meto sodi med najbolj znana in najbolj priljubljena zdravilna zelišča. Kamilica blaži vnetja, uničuje bakterije, pomirja, sprošča krče, umirja napenjanje in blaži alergije. Eterično olje kamilice preprečuje alergije in zmanjšuje preobčutljivost. Lajša tudi akutna vnetja želodčne in črevesne sluznice, pomaga pri gastritisu, za izpiranje vnetih ust in grla, ob prehladnih obolenjih ga inhaliramo. Kamilični obkladki so odlični za rane, uporabljamo pa jih tudi v primeru razdraženega vaginalnega in analnega predela. Kamilica je tudi izvrstno blago pomirjevalo. Ker sprošča in pomirja krče, je kamilica nepogrešljiva tudi za lajšanje menstrualnih bolečin.

Žajbelj

Pri žajblju v zdravilne namene uporabljamo liste, ki vsebujejo približno 2 odstotka eteričnega olja, smolo, flavonoide, čreslovine in grenčine. Žajbelj je res zelo učinkovito zdravilno zelišče – že od je znana njegova razkužilna moč. Prav tako odlično pomirja vnetja, uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem, krepi telesno odpornost, preprečuje potenje in pomaga celiti rane. Zaradi velike vsebnosti čreslovin uspešno deluje proti driski. Žajbljev čaj je splošno krepčilo in odlično sredstvo proti potenju. Deluje tudi kot razkužilo, zato ga uporabljamo za grgranje in spiranje ust ter izpiranje nožnice ob belem toku. Obloga pomaga celiti rane, lajša težave zaradi pikov žuželk in pomaga pri drugih kožnih obolenjih. Žajbljevo olje močno učinkuje na centralni živčni sistem, toksične so že majhne količine. Pri pitju čaja moramo obvezno delati premore. Pitju žajbljevega čaja naj se izogibajo nosečnice in doječe matere.

NAJNOVEJŠE