0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaProbiotiki lahko poskrbijo za boljši izkoristek vitamina D

Probiotiki lahko poskrbijo za boljši izkoristek vitamina D

MORDA VAS ZANIMA

Strokovnjaki že dolgo priporočajo dodajanje vitamina D v obliki prehranskega dopolnila. To priporočilo velja predvsem za podnebja, za katera so značilna daljša obdobja z relativno malo sončne svetlobe. Naše telo lahko namreč vitamin D tvori samo, a le če smo izpostavljeni sončnim žarkom. Ker to pogosto ni mogoče, je pomanjkanje tega izjemno pomembnega vitamina zelo razširjeno. Vendar pa so se mnogi za dodajanje vitamina D odločili šele letos ali lani, ko smo začeli zaradi pojava novega koronavirusa precej bolj skrbeti za močnejši imunski sistem. Pri tem pa je dobro vedeti, da izkoristek ne bo optimalen, če ne poskrbimo tudi za naš črevesni mikrobiom. To je potrdila tudi raziskava, ki so jo izvedli strokovnjaki z univerze v kalifornijskem mestu San Diego …

- Oglas -

Pomembna predvsem količina aktivnega vitamina D v telesu

Raziskovalci, ki so svoje ugotovitve objavili v reviji Nature Communications, so se osredotočili na t. i. aktivno obliko vitamina D. Gre za vitamin D, ki ga je naše telo uspešno presnovilo. Analizirali so vzorce krvi in blata 567 starejših moških, ki niso imeli resnejših težav z zdravjem. Med drugim so primerjali količino aktivnega vitamina D v telesu in zgradbo črevesnega mikrobioma. Tako so ugotovili, da obstaja močna povezava med črevesnim zdravjem in tem, kako uspešno je naše telo pri presnavljanju vitamina D oziroma pri spreminjanju tega vitamina v aktivno obliko, ki jo lahko nato telo izkoristi za najrazličnejše procese.

Raznolikost mikrobioma poveča verjetnost za višjo raven vitamina D

Ugotovljeno je bilo, da je bil črevesni mikrobiom v povprečju najbolj raznolik pri tistih moških, pri katerih so bile količine aktivnega vitamina D v telesu najvišje. Črevesni mikrobiom, včasih imenovan tudi črevesna flora, je izraz, ki označuje združbo različnih mikroorganizmov – predvsem bakterij – ki živijo v našem črevesju. Pri tem je pomembno vedeti, da lahko te mikroorganizme razdelimo v dve večji skupini. Tako je mogoče govoriti o t. i. škodljivih mikroorganizmih oziroma bakterijah in o koristnih. Izraz »zdrav mikrobiom« ne pomeni, da škodljivi mikroorganizmi niso prisotni. Nanaša se namreč predvsem na razmerje med škodljivimi in koristnimi mikroorganizmi, pri čemer je seveda pomembno, da prva skupina ne prevlada nad drugo. V tem primeru so možne najrazličnejše težave. Med drugim lahko porušeno črevesno ravnovesje vpliva tudi na oslabljen imunski sistem in na razpoloženjske motnje.

Še posebej pomembne tiste bakterije, ki sodelujejo pri tvorbi butiratov

Poleg skupnega števila koristnih bakterij oziroma mikroorganizmov je pomembna tudi njihova raznolikost. Večja raznolikost praviloma pomeni tudi boljše črevesno zdravje, posledično pa tudi boljše zdravje nasploh. Raziskovalci z univerze v San Diegu so ugotovili, da obstaja še posebej močna povezava med večjimi količinami aktivnega vitamina D v telesu in prisotnostjo dvanajstih vrst bakterij oziroma bakterijskih sevov. Gre za bakterije, za katere je značilno, da sodelujejo pri tvorbi butiratov. To so snovi, ki jih uvrščamo med t. i. maslene kisline, ki so zelo pomembne prav za naše črevesje. Ena izmed njihovih nalog je namreč zaščita naše črevesne sluznice.  

- Oglas -

Probiotiki kot pomoč pri porušenem ravnovesju v črevesju

Natančnejše razumevanje povezave med vitaminom D oziroma količinami aktivnega vitamina D v telesu in črevesnim zdravjem bo sicer zahtevalo dodatne raziskave, vendar se zdi, da je učinkovita presnova vitamina D še razlog več, zakaj je zelo pomembno, da skrbimo za svoj črevesni mikrobiom. Če uporabljate prehransko dopolnilo, ki vsebuje omenjeni vitamin, je tako smiselno razmisliti o kombiniranju s kakovostnimi probiotiki. To velja še posebej za tiste, ki ste pred kratkim jemali antibiotike, saj lahko ti poleg škodljivih uničijo tudi koristne bakterije v našem črevesju. Mikrobiom potrebuje v takšnih primerih nekaj dodatne pomoči, da si lahko opomore.

.

NAJNOVEJŠE