Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.
Zdravje & prehranaNošnja nogavic med spanjem – da ali ne?

Nošnja nogavic med spanjem – da ali ne?

MORDA VAS ZANIMA

Morda se sicer na prvi pogled to ne zdi posebej pomembno, vendar pa ima to, ali v postelji nosite nogavice ali ne, precej večji vpliv na temperaturo vašega telesa, kot si predstavljate. Kaj je torej najpametnejši pristop – obuti nogavice, preden se odpravimo v posteljo, ali ne?

- Oglas -

Kakovost našega spanca je odvisna od številnih dejavnikov. Mednje zagotovo sodi tudi temperatura našega telesa med spanjem. Tako je pomembno, da poskrbimo za prijetno temperaturo zraka v prostoru, hkrati pa moramo biti pozorni tudi na debelino odej in na izbiro primernih oblačil.

Segrevanje dlani in stopal – dvig temperature celega telesa

Kadar nas zebe, običajno iščemo načine, kako čim hitreje ogreti telo. Vendar pogosto niti ni treba, da razmišljamo o celotnem telesu. Običajno lahko želeni cilj, torej dvig telesne temperature, dosežemo precej hitreje, če se omejimo na posamezne dele – tiste, katerih temperatura ima največji vpliv na druge dele telesa. Tako nam je lahko hitro precej topleje, če pogrejemo roke oziroma dlani. Podoben vpliv pa ima lahko tudi segrevanje stopal. To načelo velja tudi med spanjem – oziroma takrat še posebej. Če hočete, da vam je ponoči toplo, morate poskrbeti predvsem za to, da ne boste imeli hladnih dlani in stopal. In tu vam lahko seveda pomagajo nogavice. Nošnja nogavic med spanjem je tako zagotovo zelo priporočljiva za ljudi, ki jih pogosto zebe.

Temperatura zraka v spalnici – pogosto razlog za prepir med partnerji

Podobno kot ne moremo spati, če nas zebe, zelo težko spimo tudi v primeru, da nam je prevroče. Tudi v tovrstnih situacijah je smiselno upoštevati opisani princip, le da v nasprotni »smeri«. Kadar ne morete zaspati, ker vam je prevroče, poskušajte malce ohladiti stopala. Če ste pred odhodom v posteljo obuli nogavice, jih torej sezujte. Po potrebi pa lahko vsaj za krajši čas pomolite stopala izpod odeje.

Upoštevanje teh preprostih ukrepov je lahko zelo koristno tudi za pare, ki se običajno težko dogovorijo glede optimalne temperature zraka v spalnici. Medtem ko enega zebe, je lahko drugemu prevroče, kar lahko seveda privede do neprijetnih sporov. Tovrstni spori med partnerji naj bi bili precej pogostejši, kot si morda predstavljate. Po podatkih ene izmed anket naj bi se kar 75 odstotkov parov vsaj občasno prepiralo glede tega, kakšna naj bo temperatura zraka v spalnici, številni vprašani pa so obenem priznali, da velikokrat na skrivaj spreminjajo temperaturo. Na srečo se lahko precej preprosto izognete tovrstnim prepirom.

- Oglas -

Namesto da s partnerjem iščeta kompromis glede temperature zraka, si raje pomagajta z nogavicami. Tisti, ki meni, da je temperatura zraka prenizka, naj si obuje nogavice, tisti, ki mu je prevroče, pa naj poskrbi, da njegova (bosa) stopala ne bodo prekrita z odejo.

Mislite, da ste »nočna sova«? Zvečer obujte debele nogavice in sledilo bo presenečenje …

Z nogavicami pa si lahko pomagate tudi pred samim odhodom v posteljo. Če pogosto odhajate spat prepozno, vam priporočamo, da ste zvečer še posebej pozorni na temperaturo svojih stopal. Morda je to, da vam ni do spanja, ko bi bil čas, da se odpravite v posteljo, vsaj deloma povezano s tem, da vam je prehladno. Višja ko je temperatura naših stopal, bolj zaspani smo. Rahel dvig temperature stopal je tako običajen pojav pred spanjem.

Če imate porušen bioritem, lahko poskušate z nogavicami pomagati svojemu telesu pri tem, da se umiri in pripravi za spanje. Vsaj eno uro pred odhodom v posteljo obujte debelejše nogavice, ki jih lahko pred tem malce pogrejete. Zagotovo se bo že kmalu pojavil občutek prijetne utrujenosti, zaradi katerega bo postala postelja nenadoma precej bolj mamljiva od vašega telefona ali televizije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×