0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Feng ShuiFeng shui: namestitev delovne mize za izboljšano produktivnost

Feng shui: namestitev delovne mize za izboljšano produktivnost

MORDA VAS ZANIMA

Feng shui predstavlja zakladnico koristnih nasvetov za opremljanje najrazličnejših prostorov. Upoštevanje teh nasvetov naj bi pripomoglo k bolj pozitivni energiji, posledično pa k boljšemu počutju in lažjemu doseganju različnih ciljev. Načela feng shuija lahko izkoristite tudi pri opremljanju svojega delovnega kotička, predvsem pa pri postavitvi delovne mize – doma, če imate možnost za to, pa tudi v pisarni. Pravilna postavitev mize bo poskrbela, da boste pri delu precej bolj zbrani, posledično pa bolj produktivni.

- Oglas -

Idealno je, da ste med sedenjem obrnjeni proti vratom

Najpomembnejše pravilo, ki ga morate upoštevati pri postavitvi delovne mize, je povezano s smerjo, v katero ste obrnjeni, medtem ko sedite. Čeprav se vam morda zdi, da je bolje, da miza ni obrnjena tako, da med delom gledate v vrata, saj bi lahko to zmotilo vašo zbranost, se strokovnjaki za feng shui ne bodo strinjali. V resnici naj bi bili namreč precej bolj nezbrani, če smo med delom obrnjeni stran od vrat. Tako imamo občutek, da nimamo nadzora nad dogajanjem, zato smo stalno rahlo napeti, posledično pa se ne moremo popolnoma osredotočiti na delo.

Zasilna rešitev je lahko tudi uporaba ogledala

Včasih sicer ni možnosti, da bi delovno mizo postavili tako, da bi bili obrnjeni neposredno proti vratom. V takšnih primerih se priporoča, da poskrbite vsaj za to, da proti vratom ne boste obrnjeni s hrbtom. Boljša je torej postavitev mize pravokotno glede na vrata. Če se nikakor ne morete izogniti temu, da bi bil vaš hrbet obrnjen proti vratom, pa je priporočljivo, da si pomagate z ogledalom. Namestite ga tako, da boste lahko med delom videli, kaj se dogaja pri vratih. To bo poskrbelo za občutek varnosti in nadzora nad dogajanjem.

Feng shui kako postaviti delovno mizo

Za še boljši učinek poskrbite za ravnovesje med petimi elementi

Na vašo zbranost in produktivnost pa vpliva tudi to, kaj postavite na delovno mizo oziroma v njeno neposredno bližino. Strokovnjaki za feng shui menijo, da lahko še posebej dobre rezultate dosežemo, če poskušamo kombinirati vseh pet elementov, torej zrak, zemljo, vodo, kovino in ogenj. Kaj to pomeni v praksi? Ravnovesje med temi elementi lahko dosežete s predmeti, kot so svečke, zelene rastline, kamenčki, fotografije oceanov ipd.  

Skrbite za to, da bo vaša delovna miza čim bolj urejena

Seveda pa ni pomembno zgolj to, kaj postavite na svojo mizo, ampak tudi tisto, česar ne postavite. Čeprav je že nasploh znano, da lahko nered na delovni mizi pomeni tudi nered v glavi, kar ima seveda negativen vpliv na kakovost vašega dela, je pri feng shuiju še posebej pomembno, da skrbite za to, da se na vaši mizi – pa tudi v predalih – ne kopiči nepotrebna krama.  

- Oglas -

Zelo pomembna je tudi enakovredna stimulacija vseh petih čutov

Podobno kot za elemente velja tudi za stimulacijo vaših čutov oziroma čutil med delom. Tudi v tem primeru je namreč pomembno, da je vzpostavljeno čim bolj enakovredno ravnovesje med čuti. Poskrbite, da boste med delom obdani s prijetnimi vonji (pomagate si lahko na primer z difuzorjem za eterična olja), da boste uporabljali kakovosten stol in da bodo tudi slušni dražljaji pozitivno prispevali k vašemu delu (priporočamo, da malce eksperimentirate in ugotovite, ali vam najbolj ustreza popolna tišina, umirjeni zvoki ali morda živahnejše melodije, saj se lahko naše potrebe precej razlikujejo).

Pri roki imejte tudi zdrav prigrizek, če bi se vas med delom polotila lakota, hkrati pa upoštevajte, da lahko na vaše delo močno vplivajo tudi barve, s katerimi ste obdani. Poskusite se torej karseda približati optimalnemu ravnovesju med čuti, saj bo to zagotovo pozitivno vplivalo na vašo produktivnost, obenem pa seveda tudi na to, da boste bolj uživali v tistem, kar počnete.

NAJNOVEJŠE