Prehlad in gripa sta virusni obolenji, zato si z antibiotiki pri teh dveh obolenjih nimamo kaj pomagati. Lahko pa si olajšamo simptome s povsem naravnimi pripravki.

Počitek

Prvo pravilo pri vsaki bolezni je, da si vzamemo čas za počitek, saj se bo tako telo uspešneje borilo z nadležnimi virusi in se regeneriralo. Tudi prehlad ni izjema.

Čaji in veliko tekočine

Prehlad

Pitje čaja ima zaradi lastnosti zelišč, ki jih vsebuje, zdravilen učinek, a pomembno je tudi, da telo med boleznijo dobi dovolj tekočine, da se prepreči dehidracija.

Kamilica – lajša bolečine, pomirja in sprošča;
Lipa – ublaži draženje žrela in pospešuje potenje (z njim ne smemo pretiravati, še posebej, če imamo težave s srcem);
Materina dušica –  antiseptik, blaži krče dihalnih poti, pomaga pa tudi pri okužbah grla, vnetju ušes in vnetju sinusov;
Pljučnik – lajšanje kašlja pri obolenjih dihalnih poti;
Jeglič – lajša izkašljevanje;
Komarček – zdravi kašelj in sprošča sluz, dober je za grgranje pri bolečinah v grlu;
Poporova meta
– spodbuja znojenje, koristi pri prehladu in blaži bolečine v grlu;
Ameriški slamnik – povečuje odpornost.

Islandski lišaj

Islandski lišaj je učinkovito sredstvo za zdravljenje prehladov, kašlja, hripavosti ter zamašenih dihalnih poti. Čaj deluje pomirjujoče na želodčno sluznico, ledvice in mehur. Iz lišaja pripravimo čaj, ki ima blažilen in pomirjujoč učinek.

Vitamin C

Vitamin C ga ne more preprečiti, lahko pa pomaga ublažiti njegove simptome, ki jih prinese prehlad. Vsi vemo, da ga je veliko v limonah in drugih agrumih, manj pa je znano, da ga vsebuje tudi petršilj, zelena in ohrovt ter nekatere divje rastline, kot so šipek in koprive. Limono v čaju kombinirajte z medom, do C vitamina pa lahko tudi s svežim sadno-zelenjavnimi sokovi ali smoothiji.

Ingverjev poparek

V vodo narežite rezine ingverjeve korenine, ki ste jo pred tem umili oz. olupili. Kuhajte približno 10 do 15 minut, nato pa rahlo osladkajte z medom ali javorjevim sirupom ter dodajte malo limone. Čaj bo telo poživil, pomaga pa tudi pri izkašljevanju.

V vodo torej narežite približno pol centimetra debele rezine ingverjeve korenine, ki ste jo pred tem dobro umili s krtačko, nekateri jo raje kar olupijo, nekateri pa ingver kar naribajo. Ingverjeve rezine kuhajte približno 10 do 15 minut, nato pa čaj rahlo osladkajte z medom ali javorjevim sirupom in mu dodajte malo limone. Tak čaj bo telo krepko poživil, pomaga pa tudi pri izkašljevanju.

Sirup iz čebule in medu – super kombinacija, ko nas preseneti prehlad

Star recept, ki naj bi lajšal simptome prehlada je tudi mešanica čebule in medu. Čebulo narežemo na majhne koščke, jo prelijemo z medom ter pustimo stati 12 ur. Mešanico precedimo in jo po žličkah uživamo večkrat na dan. Lahko ji dodamo tudi nekaj kapljic limoninega soka.

Parna inhalacija

Pripravimo si zeliščni poparek, recimo iz poprove mete, sivke ali kamilice, ter inhalirajmo. Zeliščne parne kopeli pospešujejo prekrvavitev sluznice dihal, redčijo sluz in pripomorejo k obnovi prizadete sluznice v nosu, sinusih ali pljučih. Tekočino za inhaliranje vlijete v inhalator ali nagnete glavo nad posodo s čajem ter se pokrijte čez glavo z brisačo.

Kamilica deluje razstrupljevalno, poprova meta pa odpira zamašen nos, blaži težave pri vnetju dihal ter pomirja krčevit kašelj. Za poparek iz sivke uporabimo svetove.

Česnova tinktura

250 g česna narežemo in namakamo pri sobni temperaturi v litru 70-odstotnega alkohola. Po 14 dneh iztisnemo sok, precedimo in shranimo v temno steklenico. Ko nas lovi prehlad, jemljemo trikrat na dan po deset kapljic.

Zeliščna kopel prežene tudi prehlad

Uporabimo pomirjujoča zelišča, kot so sivka, kamilica, materina dušica ali poprovo meto za poživljanje. Kopel pripravimo tako, da prilijemo 50 do 100 gramov svetov sivke oz. drugega zelišča z litrom vrele vode, počakamo 15 minut, precedimo in tekočino dodamo v kad. Morda vam ravno zeliščna kopel pomaga hitreje premagati prehlad.

Cimetov napitek

Cimet je zimska začimba, ki deluje preventivno tudi pri nahodu in prehladu. Vroč napitek s cimetom poživi krvni obtok in pospešuje znojenje, kar je dobrodošlo pri zmanjševanju vročine. Ugodno vpliva na prebavo in želodec.

Napitek pripravimo tako, da cimetove paličice kuhamo v vodi 15 minut. Sladkamo lahko z medom in dodamo sok limone.