0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPretirana namnožitev glivic – skriti razlog težav z zdravjem

Pretirana namnožitev glivic – skriti razlog težav z zdravjem

MORDA VAS ZANIMA

Vas mučijo zdravstvene težave, za katere ne najdete pravega razloga? V takšnih primerih se pogosto izkaže, da so glavni krivec pravzaprav glivice. Čeprav so glivice vseskozi prisotne tako znotraj našega telesa kot na koži, pa se težava pojavi, ko se določene vrste škodljivih glivic pretirano razširijo.

- Oglas -

Posledica tega so različni neprijetni simptomi, ki lahko, če se ne lotimo uničevanja glivic, privedejo tudi do hujših obolenj.

Kakšna je razlika med glivicami in bakterijami?

Tako glivice kot bakterije uvrščamo med mikroorganizme, ki so del praktično vsakega ekosistema na Zemlji. Skupno jim je tudi to, da obstajata dve večji skupini glivic in bakterij – t. i. človeku škodljive in koristne. Kljub številnim podobnostim pa seveda obstajajo tudi razlike. Glavna je ta, da so bakterije prokarionti, kar pomeni, da je njihova celica brez jedra, manjša in manj kompleksna od celice gliv, ki jih uvrščamo med evkarionte.

- Oglas -

Obstajajo tudi pomembne razlike pri razmnoževanju bakterij in gliv, pa tudi pri njihovem viru hrane. Medtem ko se glivice prehranjujejo z odmrlimi snovmi, pa so bakterije malce bolj »prefinjene«, saj mnoge same proizvajajo svojo hrano.

Najpogostejše vrste glivičnih okužb

Glivična okužba je lahko posledica vstopa različnih vrst škodljivih glivic v telo oziroma njihove pretirane razmnožitve. Ena od teh je vrsta, imenovana Aspergillus fungi, ki jo lahko vdihnemo skozi usta ali nos. Simptomi okužbe so pogosto povišana telesna temperatura, kašelj in hropenje, v zelo resnih primerih pa se lahko okužba razširi tudi na druge organe, med drugim na kožo, kosti in celo možgane. Še ena znana vrsta glivic je Cryptococcus neoformans, ki jo najdemo v prsti in ptičjih iztrebkih. Tudi v tem primeru glivice v telo vstopijo skozi usta ali nos, posledica pa je lahko pljučna infekcija, ki jo spremljajo bolečine v prsnem košu in kašelj. Verjetno najbolj znana pa je vrsta glivic, ki se imenuje Candida albicans.

Kandida – zelo razširjena, a pogosto neprepoznana težava

Omenjena vrsta glivic, natančneje kvasovka, je prisotna pri vseh ljudeh, tako na koži kot na sluznici. V manjšem številu je neškodljiva, njena pretirana razmnožitev pa lahko povzroči hude težave. Po nekaterih podatkih naj bi bila prav kandida, pretiran razrast gliv kvasovk v telesu, eno izmed zelo pogostih, obenem pa redko diagnosticiranih bolezenskih stanj. Pri zdravih ljudeh sicer načeloma koristne bakterije skrbijo za to, da negativen vpliv kvasovk ni prevelik. Če pa se zgodi, da morate zaradi bolezni jemati antibiotike, ki jih mnogi ljudje zaužijejo tudi z mesom, se poruši ravnovesje v telesu.

Antibiotiki namreč pogoste ne uničijo le škodljivih, ampak tudi koristne bakterije. Takrat prevzamejo kvasovke nadzor nad telesom. Ker še posebej obožujejo sladkor oziroma ogljikove hidrate, fermentirano hrano in kis, je lahko to, da nenadoma čutite močno željo po omenjenih vrstah hrane, eden od simptomov kandide. Kadar je količina škodljivih kvasovk v telesu močno povečana, se lahko začnejo v kri sproščati strupene snovi, kar lahko seveda privede do številnih težav z zdravjem.

- Oglas -

Simptomi oziroma opozorilni znaki, ki jih ne smete ignorirati

Težave, povezane s pretirano namnožitvijo glivic v telesu, predvsem kvasovk, se bodo postopoma le še stopnjevali. Tako ni dobro, da jih ignorirate, ampak da čim prej začnete ukrepati. Raziskave so pokazale, da se pogosto izkaže, da so bile razlog nenavadnih težav z zdravjem oziroma simptomov prav glivice. Pomembno je, da se ne osredotočite le na enega od simptomov, ampak da poskušate najti povezavo med opozorilnimi znaki, s katerimi se soočate. Značilno je, da se namreč pretirana razmnožitev glivic v telesu kaže v obliki več različnih simptomov, ki se zdijo na prvi pogled nepovezani – na primer trzanje mišic in potreba po pogostem uriniranju. Če redno doživljate najmanj 3 izmed naštetih simptomov oziroma imate vsaj 3 izmed naštetih bolezni, obstaja velika verjetnost, da so krive glivice v vašem telesu:

 • nenehna utrujenost,
 • zaprtje,
 • napihnjenost,
 • neprijeten zadah,
 • suha usta,
 • diareja,
 • bolečine v sklepi,
 • otopelost udov,
 • prekomerno izpadanje las,
 • glavoboli,
 • zgaga,
 • težave s koncentracijo,
 • razpoloženjske motnje,
 • ekcem,
 • avtoimunske bolezni,
 • pojav glivic na stopalih ali nohtih,
 • fibromialgija,
 • pekoče oči,
 • hlepenje po sladkorju in enostavnih ogljikovih hidratih,
 • sezonske alergije in
 • srbeča nožnica.

Kako ukrepati?

Kandida in druge glivične okužbe lahko vodijo do hujših bolezni. Ko se glivice v telesu močno namnožijo, se bodo težave z zdravjem le še stopnjevale. Sčasoma lahko postane imunski sistem tako oslabljen, da prenašanje neprijetnih simptomov ni več mogoče. V takšnih situacijah zdravniki včasih predpišejo antibiotike, ki pa lahko uničijo še preostanek koristnih bakterij v telesu, s čimer se dokončno poruši ravnovesje. Najhujše oblike nezdravljenih glivičnih okužb so tako pogosto povezane z močnimi depresivnimi občutki in celo s samomorilnimi mislimi. Hitra diagnostika je zato nujna, pri čemer ima vaše samoopazovanje zelo pomembno vlogo.

Predvsem pri kandidi je priporočljivo čim prej spremeniti prehrano, kar med drugim pomeni izločitev vse procesirane hrane in živil, ki vsebujejo sladkor. Uživati morate čim več polnovrednih, ekološko pridelanih živil. Pri kandidi pa vam lahko še posebej pomagajo določena živila, ki delujejo protiglivično – predvsem kokosovo olje, česen, bučna semena in ingver.

.

NAJNOVEJŠE