0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj vam sporoča telo? Morda vam primanjkuje vitaminov

Kaj vam sporoča telo? Morda vam primanjkuje vitaminov

MORDA VAS ZANIMA

Zdrava in uravnotežena prehrana je najboljši način, da telesu zagotovite dovolj vitaminov in mineralov. A tudi prehrana včasih, ko so potrebe telesa po določeni snovi večje, ni dovolj. Najbolj zanesljiv kazalec, česa vam primanjkuje, je seveda krvni test, pri zgodnjem odkrivanju pa lahko pomagajo tudi signali, ki vam jih pošilja telo.

- Oglas -

Pozorni bodite predvsem na spremembe kože, las in nohtov. Če opazite znake, ki kažejo na pomanjkanje določenih vitaminov ali mineralov, se je najbolje posvetovati z zdravnikom, dodatno pa si lahko pomagate tudi s hrano.

vitamini

Otekle oči

Če se zjutraj pogosto zbudite z močno otečenimi očmi, je to lahko znak, da vam morda primanjkuje joda. Pomanjkanje joda je lahko povezano z boleznimi ščitnice, ki se lahko kažejo tudi z oteklostjo oči, utrujenostjo, izčrpanostjo. Ostali znaki, ki bi lahko nakazovali na pomanjkanje joda v vašem telesu so suha koža, šibki nohti in nenaden porast telesne teže.

- Oglas -

Hrana za pomoč: Brusnice, jogurt, krompir, jagode, fižol.

Bleda koža

Zelo bleda koža je lahko znak, da morate v svoji prehrani povečati vnos vitamina B12. Pomanjkanje tega vitamina lahko močno oslabi kožo in povzroči kroničen občutek utrujenosti. Poleg tega lahko na pomanjkanje tega vitamina kaže tudi popolnoma gladek jezik. Večjo verjetnost za pomanjkanje tega vitamina imajo ljudje, ki na dan popijejo veliko kave in tisti, ki se izogibajo mesnim izdelkom.

Hrana za pomoč: Losos, rdeče meso, polnozrnata žita, jogurt, sir.

vitamini

Suhi lasje

Če imate neprestano suhe lase, je to lahko znak, da vam primanjkuje vitamina B7. Nizka raven tega vitamina v telesu lahko povzroči šibke in lomljive nohte ter tanjšanje las. Če v prehrano vključite več vitamina B7 lahko veliko pripomorete k boljši kakovosti las in nohtov.

- Oglas -

Hrana za pomoč: Jajca, mandlji, stročnice in polnozrnata žita.

Blede ustnice

Zelo blede ustnice so lahko posledica pomanjkanja železa v vaši prehrani. Premalo železa je lahko povezano s slabšim imunskim sistemom, kar lahko pripelje do več prehladov. Pozorni bodite predvsem, če imate blede tako ustnice kot kožo.

Hrana za pomoč: Rdeče meso, morski sadeži, stročnice, temnozelena listnata zelenjava.

Krvavijo vam dlesni

Če kar naenkrat opazite, da so vaše dlesni bolj občutljive in da kronično krvavijo, lahko to pomeni tudi, da vam primanjkuje vitamina C.

Hrana za pomoč: Pomaranče, rdeča paprika, brokoli, jagode, grenivka.

.

NAJNOVEJŠE