Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaAlergija na sonce: Ste morda tudi vi alergični na sonce?

Alergija na sonce: Ste morda tudi vi alergični na sonce?

MORDA VAS ZANIMA

Alergija na sonce je skupni izraz za različna bolezenska stanja, za katera je značilen srbeč, rdeč izpuščaj, ki je posledica izpostavitve kože sončnim žarkom. Najpogostejša oblika alergije na sonce je polimorfna svetlobna erupcija, ki je pogovorno imenovana kar zastrupitev s soncem.

Kako nastane alergija na sonce?

- Oglas -

Pri nekaterih ljudeh je alergija na sonce dedna, pri drugih pa pride do izbruha simptomov zaradi drugačnih razlogov, na primer zaradi uživanja določenih zdravil.

Blažje oblike alergije na sonce običajno minejo same od sebe, včasih pa je potrebno tudi zdravljenje. Vsekakor pa je osnova ustrezna zaščita pred sončnimi žarki, kar bi moralo veljati za vse posameznike, ne le za tiste z alergijo na sonce.

Alergija na sonce

Kakšni so simptomi alergije na sonce?

Simptomi se lahko pri tistih, ki so alergični na sonce, nekoliko razlikujejo, predvsem pa se razlikuje intenzivnost teh simptomov. Znaki, na katere morate biti še posebej pozorni, je močno pordela koža ob zelo kratki izpostavitvi sončnim žarkom, srbečica, bolečine, drobne bulice na koži, ki se lahko tudi širijo in združujejo, krvavitve, luščenje kože, žulji ter izpuščaji. Simptomi se običajno pojavijo v nekaj minutah od stika kože s soncem, včasih pa lahko traja tudi nekaj ur. V primeru nenavadnih simptomov, ki sledijo izpostavitvi kože sončnim žarkom, je vsekakor dobro, da se čim prej odpravite k osebnemu zdravniku, ki vas bo po potrebi napotil tudi k specialistu.

Skupine ljudi, pri katerih je tveganje najvišje

Običajno imajo največ težav z alergijo na sonce tisti, katerih polt je zelo svetla. Do alergijske reakcije lahko pride tudi v primeru, da je bila koža najprej izpostavljena določenim snovem, nato pa sončnim žarkom. Med takšne snovi sodijo različne dišave, sredstva za dezinfekcijo in celo nekatere sestavine krem za sončenje. Kot že omenjeno, je lahko povod za alergično reakcijo na sonce tudi uživanje določenih zdravil, kot so tetraciklinski antibiotiki in močna protibolečinska sredstva. Pogosto se alergija na sonce pojavi tudi pri ljudeh, ki imajo predhodne težave s kožo, na primer dermatitis, vsekakor pa ne gre zanemariti prav tako že omenjenega dednega oziroma genetskega dejavnika.

Priprava na obisk zdravnika

- Oglas -

Pomembno je, da zdravniku natančno opišete, katere simptome doživljate, ko pride vaša koža v stik s sončnimi žarki, na katerem delu telesa so še posebej izraziti in kako dolgo se ti simptomi že pojavljajo. Razmislite tudi o tem, ali se vaši simptomi umirjajo ali morda celo stopnjujejo. Poskušajte se spomniti, ali ste morda v preteklosti že doživljali kaj podobnega. Seveda pa je zelo pomembno tudi, da naštejete vsa zdravila in prehranska dopolnila, ki jih uživate. Dobro je tudi, da pri bližnjih sorodnikih preverite, ali so morda tudi njim znani podobni simptomi.

Alergija na sonce: Testiranje in diagnoza

Običajno je za diagnozo dovolj že to, da vas zdravnik pregleda. Včasih pa se izvedejo tudi določena testiranja. Eno izmed njih je testiranje odziva vaše kože na UV-svetlobo. Tako se lahko določi, katera vrsta UV-žarkov vam povzroča največ težav, na podlagi tega pa je mogoča natančnejša opredelitev tipa alergije na sonce. Preveri se lahko tudi, ali je morda alergija na sonce povezana s snovmi, ki jih nanašate na kožo pred izpostavitvijo sončnim žarkom. V nekaterih primerih pa se odvzame tudi vzorec krvi.

Analiza vaše krvi je sicer namenjena predvsem ugotavljanju, ali ni alergijska reakcija pravzaprav le simptom druge, skrite bolezni. Na podlagi natančne diagnoze je tako mogoče izbrati najustreznejše zdravljenje, ki lahko vključuje tudi jemanje zdravil, vsekakor pa morajo biti ljudje z alergijo na sonce še posebej pozorni na preventivne ukrepe oziroma poskrbeti za popolno zaščito, preden bi lahko prišlo do potencialnega stika kože s sončnimi žarki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×