0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAlergija je lahko zares prava nadloga

Alergija je lahko zares prava nadloga

MORDA VAS ZANIMA

Alergija je imunski obrambni sistem našega telesa, ki se sproži, ko določena snov pride v stih z nami. Pred alergijami se težko zavarujemo. Ko že sami ali z zdravnikovo pomočjo ugotovimo, na kaj smo alergični, se, če je le mogoče, teh alergenov izogibajmo.

- Oglas -

Alergija na hrano

Alergija in imunski odziv

Imunski sestav ščiti naše telo pred bakterijami, virusi in toksini, alergijo pa povzroči njegov neobičajen odziv na običajne in sicer neškodljive snovi. Lahko so na primer alergija na cvetni prah, pršice, hišni prah, plesni, čebelji strup, seno, določena hrana in nekatera zdravila. Pri prvem stiku, bodisi prek dihal, prebavil ali kože, ga telo le prepozna, alergija pa se pojavi šele ob ponovnem stiku.

Bolezenski znaki so odvisni od vrste alergena, izpostavljenosti telesa in posameznikovega imunskega odziva. Začnejo se proizvajati alergenu ustrezna, v tkiva pa se , ki povzročijo lokalno vnetje. Pojavijo se značilni simptomi alergije, na koži rdečina, oteklina, toplina, bolečina, srbenje in izpuščaji, v očeh solzenje, zbadanje, rdečina, pekoč občutek in oteklina, v dihalih pa srbenje in zamašenost nosu zaradi zvečanega nastajanja sluzi, kihanje, kašelj in moteno dihanje. Alergiji zaradi hrane in zdravil, ki sta redki, se lahko kažeta kot trebušne bolečine, bruhanje, driska, krči, glavobol in izpadanje las, pri nekaterih zdravilih (analgetiki, antibiotiki) pa se ponavadi pojavijo le blage (kožne) spremembe, ki jih imenujemo preobčutljivost.

- Oglas -

alergija je lahko prava nadloga
Alergijo oziroma alergijsko reakcijo lahko povzročijo tudi sonce, piki insektov, nakit, kozmetična sredstva, čistila, onesnaženost zraka, določene kovine in podobno. Same alergijske reakcije se pri posameznikih razlikujejo po jakosti (blaga ali huda oblika), obsežnosti (del ali celo telo) in po času nastanka (v nekaj minutah ali v nekaj dneh, tednih). Stanja, kot so astma, povišana telesna temperatura in že obstoječa kožna obolenja, se lahko zaradi alergije poslabšajo. Huda, nenadna, po celem telesu razširjena alergijska reakcija, ki zahteva takojšnjo pomoč zdravnika je . Privede lahko do življenjsko nevarnega .

V poletnem času najpogosteje zasledimo alergije zaradi pikov insektov (komarjev, klopov in mušic). Povzročajo prej omenjene neprijetne lokalne kožne spremembe.

alergijska reakcijaPreventiva

Pred alergijami se težko zavarujemo. Najbolje je če se jim izognemo. Ko že sami ali z zdravnikovo pomočjo ugotovimo, na kaj smo alergični, se, če je le mogoče, teh alergenov izogibajmo. Če je to sonce, se zadržujmo v senci in nosimo ustrezna pokrivala. Pri hrani bodimo pozorni na sestavine. Uporabljajmo neagresivna dermatološko testirana čistilna in kozmetična sredstva. Pri pršicah in hišnem prahu bodimo temeljiti pri čiščenju stanovanja. Pri alergijah na cvetni prah se v času cvetenja izogibajmo cvetočih predelov. V teh dneh bodimo raje v bolj zaprtih prostorih.

Pred alergijami in drugimi neprijetnostmi ob piku insektov pa se ubranimo z repelenti. To so sredstva rastlinskega ali kemijskega izvora za odganjanje insektov. So dermatološko testirani, učinkoviti in okolju prijazni. Dobimo jih v obliki krem, pršil, losionov, stick-ov, zapestnic in aparatov, ki jih priključimo na električni tok. Kremo, losion, pršilo in stick nanesimo direktno na kožo ali razpršimo po obleki. Pazimo, da jih ne vnesemo v usta, nos ali oči. Čas zaščite je odvisen od samih pripravkov. Zapestnice za odrasle in otroke kot že običajno nataknimo na roke. Otroške lahko obesimo tudi na zunanji strani otroškega vozička. Pri dojenčkih in majhnih otrocih losionov, krem in pršil ne uporabljajmo. Le ti si lahko repelentna sredstva nevedoč z roko vnesejo v oči, nos ali usta in povzročijo draženje. Za prostore pa uporabimo aparate, ki jih priključimo na električni tok. Zaščita traja več dni.

- Oglas -

Zdravljenje

Pri resnejših oblikah, ki zajamejo celo telo pomagajo antihistaminiki (zmanjšan je učinek histamina) in kortikosteroidi. Vgrajeni so v skoraj vse farmacevtske oblike (tablete, sirupe, mazila, raztopine,…). Prav tako so potrebna sredstva za lažje dihanje (aminofilin) in vazokonstriktorji za zmanjšanje otekline (edema). Večino jih mora predpisati zdravnik.

Pri lažjih oblikah alergij pa zdravimo in blažimo lokalne simptome. Za oči in nos uporabljamo kapljice z vazokonstriktorjem. Simptome na koži ublažimo s hladnimi vodnimi oblogami, z ledom in z različnimi geli, ki vsebujejo velik delež vode in imajo dodan izvleček kamilice, aloje vere in ognjiča. Blagodejni vpliv imata tudi Hladilna krema in Hladilno mazilo. Kožo hladita in jo z vitamini iz mandljevega olja obnavljata. Ribje mazilo prav tako učinkovito obnavlja kožo. Pri pikih insektov učinkovito pomaga krema z arnikino tinkturo in izvlečkom kamilice. Tekoči pudri in mazila z lokalnimi anestetiki nam pa vsaj za nekaj časa omilijo srbenje.

Naj sklenem. Alergenov se izogibajte, pred insekti se zavarujte z repelenti, če pa nastopijo težave, vprašajte za nasvet v vaši lekarni ali pri zdravniku.

Preverite tudi, kako vemo, ali smo alergični na hrano: https://www.zdravje.si/alergija-na-hrano

Vida Kuhar Kovačič, mag.farm. za soncek.com

.

NAJNOVEJŠE