Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Lepota & kozmetikaZaščitite lase in kožo pred klorom v bazenih!

Zaščitite lase in kožo pred klorom v bazenih!

MORDA VAS ZANIMA

Klor v bazenih je namenjen dezinfekciji vode, vendar pa ima ta metoda žal kar precej slabosti. Največja je zagotovo ta, da lahko plavanje v bazenih privede do določenih težav z zdravjem, poleg tega pa lahko klor poškoduje tudi vaše lase in kožo. Kako torej čim bolj zmanjšati negativen vpliv klora, če želite sproščeno uživati v kopanju?

- Oglas -

Obstaja nekaj preprostih metod, ki so lahko zelo učinkovite. Lase boste sicer najlažje zaščitili s plavalno kapo, vendar pa to ne pride vedno v poštev. Na srečo pa imate še nekaj drugih možnosti.

Obvezno tuširanje pred uporabo bazena

Praktično na vsakem kopališču je mogoče opaziti opozorilo, da se morajo obiskovalci pred uporabo bazena stuširati. To je zagotovo pomembno zaradi higienskih razlogov, vendar pa tuširanje koristi tudi vam. Suha koža namreč precej hitreje absorbira škodljive snovi kot vlažna. Če se boste pred vsako uporabo bazena stuširali, boste tako zmanjšali negativen učinek klora in drugih kemikalij v bazenu. Pomembno je, da za tuširanje uporabite mrzlo ali vsaj mlačno vodo. Vroča voda namreč odpre pore, zato bi s tem stvari le poslabšali. Podoben učinek kot na kožo ima tuširanje pred uporabo bazena tudi na lase, zato jih je vsekakor dobro zmočiti, preden skočite v vodo. Seveda pa ne smete pozabiti niti na tuširanje po kopanju.

Nanos kokosovega ali olivnega olja

Pred uporabo bazena je dobro kožo zaščititi tudi s tanko plastjo olja, najbolje olivnega ali kokosovega. To naredite takoj po tuširanju. Za ustvarjanje zaščitne plasti zadostuje že manjša količina olja, s katerim popršite tudi lase. Zaščitni sloj maščobe bo odbijal klorirano vodo in tako preprečeval poškodbo las in kože ter absorpcijo nevarnih snovi. Če se odločite za olivno olje, vam priporočamo, da ga nalijete v stekleničko z razpršilnikom, saj bo tako nanos lažji. Po želji lahko olju dodate tudi nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja, ki bo preprečilo tudi neprijeten vonj po kloru, ki se po uporabi bazena zažre v naše lase ter kožo in ga je velikokrat težko odstraniti.

- Oglas -

Z olji boste tudi okrepili naravno obrambo kože in dosegli zasičenje por, zaradi česar bo vdor škodljivih snovi v telo otežen. Ko končate s plavanjem in se stuširate, nanos olja še enkrat ponovite, saj bo to poskrbelo za hitrejšo obnovo kože in las.

Vitamin C za zmanjšanje negativnega vpliva klora

Raziskave kažejo, da lahko vitamin C nevtralizira negativen vpliv klora. Tako se priporoča, da obisk bazena načrtujete že vnaprej in pred tem uživate večje količine vitamina C – s prehrano ali z dodatkom prehranskih dopolnil. Koristno je lahko tudi to, da svoji kremi za zaščito pred soncem dodate še malce vitamina C v prahu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×