Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
ŽivaliNe vznemirjajte živali v gorah!

Ne vznemirjajte živali v gorah!

MORDA VAS ZANIMA

V obdobju se precej ljudi odpravlja v gore oziroma preživlja več časa v naravi. Ko pomislimo na divje živali, večino najprej zaskrbi njihova lastna varnost. Pri tem pa radi pozabljamo, da nismo le ljudje tisti, ki smo lahko ogroženi. Večinoma so namreč prav ljudje tisti, ki s svojim vedenjem vznemirjajo živali in rušijo njihov običajen potek življenja. S tem ogrožajo tako sebe kot živali.

- Oglas -

Če se torej odpravljate v gore oziroma nekam, kjer obstaja tudi možnost, da naletite na divje živali, je nujno, da upoštevate osnovna varnostna načela. O njih pa morate seveda poučiti tudi otroke, če se vam bodo pridružili na turi.

Živali opazujte le s primerne razdalje

Ljudje, ki se odpravljajo v gore, so sicer običajno tudi ljubitelji divjih živali. Nekateri si tako želijo navezati stik z njimi, vendar pa pri tem podcenijo nevarnost, ki se ji s tem izpostavljajo. Tudi če vaši nameni niso slabi, vam odsvetujemo, da se približujete živalim. Če jih boste vznemirili oziroma prekinili pri njihovem običajnem početju, lahko živali postanejo tudi agresivne, kar je posledica občutka ogroženosti.

Običajno živali tudi nakažejo, kdaj se te jim pretirano približali. Če na primer nenadoma prekinejo prehranjevanje in zelo hitro dvignejo glavo, je to vsekakor znak, da jih morate pustiti pri miru. Zaradi takšnih motenj lahko včasih prestrašene živali celo zapustijo svoje mladičke, saj poskušajo čim hitreje pobegniti od potencialne nevarnosti.

- Oglas -

Preverite tudi, kje lahko opazimo gamse.

Ne hranite živali

Čeprav se zdi samoumevno oziroma povezano s prejšnjo točko, želimo poudariti tudi to, da divjih živali ne smete hraniti. To sicer ne velja le za neposredno hranjenje, ampak tudi za puščanje hrane na mestih, kjer naj bi jo živali našle. Določena človeška hrana je lahko namreč za nekatere divje živali tudi zelo škodljiva. Seveda pa je za vas še posebej nevarno neposredno hranjenje živali, saj to pomeni, da se jim preveč približate. Žival vas lahko pri tem poškoduje, obstaja pa tudi nevarnost, da postane agresivna do tistih obiskovalcev gora, ki je ne želijo več hraniti, saj se navadi na to početje.

S psom ali mačko v gore?

Odločitev, da s seboj v gore vzamete tudi hišnega ljubljenčka, na primer psa, je lahko precej tvegana. Obstaja namreč verjetnost, da bo začel preganjati divje živali, kar ima lahko precej neprijetnih posledic. Poleg tega pa se večina psov in drugih udomačenih živali ne znajde najbolje v gorah, če niso bili za to posebej usposobljeni. Krajši družinski izlet v naravi ni primerljiv z dolgotrajnejšo planinsko turo, zato je načeloma bolje, da v času svoje odsotnosti poiščete nadomestno varstvo za živali, za katere skrbite. S tem boste seveda preprečili tudi nepotrebno vznemirjenje divjih živali.

Ne dvigujte mladičkov

Morda se vam zdijo mladički povsem nebogljeni in zapuščeni, zato je vaš prvi instinkt, da bi jih potolažili. Vendar pa divje živali v resnici zelo redko zapustijo mladiče. Tako obstaja velika verjetnost, da starši v bližini čakajo na to, da odidete, preden se bodo vrnili k mladiču. Prav tako se ne smete dotikati živali, ki je videti bolna ali poškodovana. Pri tem se lahko med drugim okužite, zato je bolje, da pokličete pomoč in prepustite oskrbo živali strokovnjakom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×