0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOzimnica Zvezdane Mlakar

Ozimnica Zvezdane Mlakar

MORDA VAS ZANIMA

Poletje je čas, ko nam narava namenja pisano zakladnico zelenjave, sadja, zelišč in gozdnih plodov. Takrat je čas, da presežke  s sončno energijo napolnjenih darov narave shranimo za hladnejše čase. Marsikdo ima takrat polne roke dela s pripravo ozimnice. Med njimi je tudi igralka in voditeljica Zvezdana Mlakar, ki je svoj zeleni raj že kar nekaj časa nazaj našla na kmetiji, ki jo skrbno in z ljubeznijo obdeluje. Zaupala nam je, kako si pripravi ozimnico iz svojih pridelkov, kar počne sproti, večinoma sama in po malem, ko pa se ji nabere dovolj zelenjave, jo shrani. Preverite, morda pa si lahko kakšno preprosto, a izjemno zdravo idejo, sposodite tudi vi.

- Oglas -

Sataraš in popečene paprike

Zvezdana vsako leto obvezno pripravi svojo okusno mešanico za sataraš: »Na hitro pokuhljam mešanico na kocke narezanih bučk, paprik, jajčevcev in paradižnika.  Vse skupaj ohladim in spravim v vrečke, potem pa hitro zamrznem v zamrzovalniku.«  Njen trik je, da satarašu  še ne doda čebule in česna: »Vse to dodam, ko ga odtalim,  tako je jed videti popolnoma sveža, poln svežine pa je tudi njen okus.«

- Oglas -

Tudi letos bo, kot vsako leto do zdaj, na odprtem ognju popekla rdeče paprike, pri čemer ji pomagajo tudi domači: »Ko pečemo papriko, se zabava cela družina, paprika omamno diši, več rok pa hitreje olupi še vroče paprike.« Paprike najprej popeče na odprtem ognju, jih olupi, spravi v vrečke, na hitro zamrzne ali pa zloži v velike kozarce in jih zalije z oljem.

Ni bojazni, da bi bil zamrzovalnik prazen

Zvezdana zamrzne tudi ribez, maline in bučke: »Naribam bučke in jih zamrznem v majhnih vrečkah. Z njimi gostim jedi ali iz njih delam okusne slaščice.« V zamrzovalnik shrani tudi korenček, ki ga na olju na hitro povalja, ohladi in zamrzne: »Ugotovila sem, da se zblanširani korenček v zamrzovalniku nagrbanči in postane gumijast, popečenemu se to ne zgodi, lani sem ga prvič shranila v slanici v kozarcih, kjer pa tudi izgubi svežino. V slanici se recimo odlično obdrži zeleni fižol.«

Kolerabo, zelje, peso, repo, črno redkev shrani v zemljanko, kjer darovi narave počakajo zimo in svežino zadržijo do pomladi. Na zimo se pripravi tudi z domačo vegeto.   Korenček, zeleno – zeleni del in gomolj, peteršilj- zeleni del in koren, luštrek, kolerabo in čebulo ne preveč na drobno zmelje,  po plasteh – plast zelenjave, plast soli— zloži v kozarec in po vrhu zalije z oljem: »Kozarčki so majhni, da se odprti najhitreje porabijo. Lahko jih tudi zamrznem v malih plastičnih posodicah ali mericah za juho.

.

NAJNOVEJŠE