Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaOzimnica Zvezdane Mlakar

Ozimnica Zvezdane Mlakar

MORDA VAS ZANIMA

Poletje je čas, ko nam narava namenja pisano zakladnico zelenjave, sadja, zelišč in gozdnih plodov. Takrat je čas, da presežke  s sončno energijo napolnjenih darov narave shranimo za hladnejše čase. Marsikdo ima takrat polne roke dela s pripravo ozimnice. Med njimi je tudi igralka in voditeljica Zvezdana Mlakar, ki je svoj zeleni raj že kar nekaj časa nazaj našla na kmetiji, ki jo skrbno in z ljubeznijo obdeluje. Zaupala nam je, kako si pripravi ozimnico iz svojih pridelkov, kar počne sproti, večinoma sama in po malem, ko pa se ji nabere dovolj zelenjave, jo shrani. Preverite, morda pa si lahko kakšno preprosto, a izjemno zdravo idejo, sposodite tudi vi.

- Oglas -

Sataraš in popečene paprike

Zvezdana vsako leto obvezno pripravi svojo okusno mešanico za sataraš: »Na hitro pokuhljam mešanico na kocke narezanih bučk, paprik, jajčevcev in paradižnika.  Vse skupaj ohladim in spravim v vrečke, potem pa hitro zamrznem v zamrzovalniku.«  Njen trik je, da satarašu  še ne doda čebule in česna: »Vse to dodam, ko ga odtalim,  tako je jed videti popolnoma sveža, poln svežine pa je tudi njen okus.«

Tudi letos bo, kot vsako leto do zdaj, na odprtem ognju popekla rdeče paprike, pri čemer ji pomagajo tudi domači: »Ko pečemo papriko, se zabava cela družina, paprika omamno diši, več rok pa hitreje olupi še vroče paprike.« Paprike najprej popeče na odprtem ognju, jih olupi, spravi v vrečke, na hitro zamrzne ali pa zloži v velike kozarce in jih zalije z oljem.

Ni bojazni, da bi bil zamrzovalnik prazen

- Oglas -

Zvezdana zamrzne tudi ribez, maline in bučke: »Naribam bučke in jih zamrznem v majhnih vrečkah. Z njimi gostim jedi ali iz njih delam okusne slaščice.« V zamrzovalnik shrani tudi korenček, ki ga na olju na hitro povalja, ohladi in zamrzne: »Ugotovila sem, da se zblanširani korenček v zamrzovalniku nagrbanči in postane gumijast, popečenemu se to ne zgodi, lani sem ga prvič shranila v slanici v kozarcih, kjer pa tudi izgubi svežino. V slanici se recimo odlično obdrži zeleni fižol.«

Kolerabo, zelje, peso, repo, črno redkev shrani v zemljanko, kjer darovi narave počakajo zimo in svežino zadržijo do pomladi. Na zimo se pripravi tudi z domačo vegeto.   Korenček, zeleno – zeleni del in gomolj, peteršilj- zeleni del in koren, luštrek, kolerabo in čebulo ne preveč na drobno zmelje,  po plasteh – plast zelenjave, plast soli— zloži v kozarec in po vrhu zalije z oljem: »Kozarčki so majhni, da se odprti najhitreje porabijo. Lahko jih tudi zamrznem v malih plastičnih posodicah ali mericah za juho.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×