0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreprečite ponovno pridobivanje kilogramov po hujšanju: 5 zanesljivih tehnik

Preprečite ponovno pridobivanje kilogramov po hujšanju: 5 zanesljivih tehnik

MORDA VAS ZANIMA

Tisti, ki vam je uspelo shujšati, se najverjetneje zavedate, da samo hujšanje ni najtežji del. Precej težje je namreč ohraniti zdravo telesno težo. Motivacija se zmanjša, saj se število na tehtnici ne zmanjšuje več.

- Oglas -

Raziskave kažejo, da je delež ljudi, ki se po tem, ko jim je uspelo shujšati, ponovno zredijo, zelo velik – posebno pri tistih, ki so se odločili za dieto z zelo nizkim kaloričnim vnosom.

Toda čeprav je ohranjanje zdrave telesne teže pogosto zelo naporno, to ne pomeni, da je neizvedljivo.

Predstavljamo vam koristne tehnike, ki dokazano preprečijo ponovno pridobivanje odvečnih kilogramov …

- Oglas -

1. Fleksibilnost

Miselnost »vse ali nič« je eden izmed glavnih razlogov za to, da ljudje po uspešnem hujšanju pogosto težko ohranijo doseženo telesno težo. Če vsako odstopanje od predvidenega jedilnika dojemate kot katastrofo, se boste najverjetneje spet zredili. Občutek, da je zaradi zdrsa vse zapravljeno, pogosto vodi v prenajedanje. Tako je zelo pomembno, da ste čim bolj fleksibilni. Upoštevati morate, da je ohranjanje zdrave telesne teže »maraton«, ki traja vse življenje – in ne tek na kratke proge. To pomeni, da morate paziti, da vaša pričakovanja ne bodo pretirano rigidna in nerealistična. Če boste od sebe pričakovali nemogoče, vam bo skoraj zagotovo spodletelo. Za uspešno vzdrževanje zdrave telesne teže ni potrebna popolnost. Popolnoma razumljivo je, da včasih pojeste malce več, kot bi bilo dobro. Pomembno je predvsem to, da se nato hitro poberete in nadaljujete tam, kjer ste ostali.

2. Načrtovanje »zdrsov«

Če se približuje posebna priložnost, je pametno, da si že vnaprej dovolite malce bolj kalorično oziroma manj zdravo hrano. Občutek krivde bo tako precej manjši, posledično pa se vam ne bo zdelo, da je vse izgubljeno. V mislih imamo priložnosti, kot so poroke, obletnice mature in posebni rojstni dnevi. Če želite, lahko začasno uvedete določene spremembe, zaradi katerih boste lahko nato lažje uživali v hrani, ki jo morda dojemate kot prepovedano (slaščice, zelo mastna hrana ipd.). Če na primer veste, da se približuje poroka, na katero ste povabljeni, se lahko v tednu pred dogodkom vsak dan odpravite na malce daljši sprehod. To seveda ni nujno, saj en dan ne bi smel bistveno vplivati na vašo težo, vendar nekaterim tovrstni ukrepi pomagajo pri tem, da se znebijo občutkov krivde, povezanih s hrano.

3. Vsakodnevne navade

Motivacija lahko močno niha. Zjutraj se vam morda zdi, da bi lahko premikali gore, že čez nekaj ur pa se lahko pojavi občutek popolne brezvoljnosti. Če se zanašate samo na motivacijo, boste težko ohranili zdravo telesno težo. Precej bolje je, da v svoj dan vtkete navade, ki vam bodo pomagale pri vzdrževanju optimalne teže (uporaba stopnic namesto dvigala, sprehod po večerji ipd.). Če določeno dejavnost izvajamo redno, se zelo hitro spremeni v navado, o kateri nam niti ni treba več razmišljati. Zjutraj najverjetneje ne porabite ogromno časa za razmišljanje o tem, ali se vam danes ljubi umiti zobe, ampak to preprosto naredite.

4. Telesna aktivnost

Drži sicer, da je uspešnost hujšanja precej bolj odvisna od prehrane kot od gibanja, vendar je telesna aktivnost kljub temu zelo koristna za vzdrževanje zdrave telesne teže. Gibanje ublaži negativen vpliv stresa, s čimer se zmanjša nevarnost za iskanje tolažbe v hrani. Redna vadba lahko obenem preoblikuje oziroma učvrsti telo. Tako se boste v svoji koži počutili še precej bolje.

- Oglas -

5. Povečanje vnosa vlaknin

Osebe, ki po hujšanju redno uživajo sadje in zelenjavo ter druge polnovredne vire vlaknin (ovseni kosmiči, rjavi riž, stročnice, lanena semena itn.), se praviloma precej lažje izognejo ponovnemu pridobivanju odvečnih kilogramov od tistih, ki po končanem hujšanju uživajo zelo malo vlaknin. Obroki, ki vsebujejo veliko vlaknin, namreč poskrbijo za manj izrazita nihanja krvnega sladkorja in za dolgotrajnejši občutek sitosti.

.

NAJNOVEJŠE