0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLuskavica: 5 ukrepov za obvladovanje vnetnih odzivov

Luskavica: 5 ukrepov za obvladovanje vnetnih odzivov

MORDA VAS ZANIMA

Luskavica, znana tudi kot psoriaza, spada med kronične vnetne kožne bolezni. Simptomi na površini so torej povezani z vnetji, kar pomeni, da je za obvladovanje luskavice nujno obvladovanje vnetij.

- Oglas -

Zaradi neustreznega delovanja imunskega sistema se začnejo v srednji plasti kože oziroma v dermisu kopičiti vnetne celice. Za luskavico pa je obenem značilna tudi pospešena rast celic v epidermisu, torej v zunanji plasti kože. Rastni cikel kožnih celic običajno traja mesec dni. To pomeni, da celice po približno enem mesecu odmrejo in se odluščijo, nato pa so nadomeščene z novimi. Pri osebah z luskavico je ta cikel pogosto bistveno krajši. Traja lahko namreč samo nekaj dni. Namesto da bi odmrle kožne celice odpadle, se začnejo kopičiti na površju kože, kar privede do »luskaste kože«, otekanja, pordelosti in sorodnih simptomov. Simptomi so sicer večinoma omejeni na koži, vendar lahko luskavica včasih prizadene tudi sklepe in oči. Skupni imenovalec, kriv za simptome, ki zajamejo navidezno nepovezane dele telesa, je vnetni odziv, ki obenem prispeva k povečanemu tveganju za težave, kot so bolezni srca in ožilja, rakava obolenja ter vnetne črevesne bolezni.

Določene spremembe, povezane z življenjskim slogom in prehrano, lahko zmanjšajo pogostost izbruhov luskavice in poskrbijo za manj izrazite simptome. Če boste dosledni, so možna dolga obdobja remisije. Seveda pa so pri posebno hudih primerih luskavice pogosto potrebna tudi zdravila.

1. Protivnetna prehrana

Sistemsko vnetje v telesu je tesno povezano s prehrano. Izsledki številnih študij kažejo, da lahko redno uživanje določenih živil prispeva k vnetjem v telesu, po drugi strani pa obstaja tudi veliko živil, ki učinkujejo protivnetno. Med najbolj problematična živila spadajo močno procesirana hrana (mesni izdelki, slani prigrizki, slaščice itn.), beli sladkor, izdelki iz bele moke, mleko in mlečni izdelki, rdeče meso in ocvrta hrana. Pozorni pa bodite tudi na aditive v izdelkih, saj gre pogosto za snovi, ki prispevajo k vnetjem. Priporočljivo je, da uživate veliko sadja in zelenjave (s posebno izrazitim protivnetnim delovanjem se lahko pohvalijo češnje, paradižnik, brokoli, avokado, grozdje, paprike in jagodičevje). Protivnetno delovanje pa obenem odlikuje tudi gobe, zeleni čaj, kakav in kurkumo.

- Oglas -
Luskavica protivnetna prehrana

2. Opustitev kajenja in omejitev vnosa alkohola

Znano je, da alkohol in tobačni izdelki škodujejo zdravju. Pri ljudeh z boleznimi, kot je luskavica, je lahko negativen vpliv posebno izrazit. Tako kajenje kot pogosto uživanje alkohola namreč prispevata k vnetjem v telesu, kar se na površini odrazi v obliki pogostejših izbruhov luskavice in izrazitejših simptomov. Če se spopadate z luskavico, je torej posebno pomembno, da se izogibate kajenju in da poskušate karseda omejiti vnos alkohola.

3. Zdrava telesna teža

Pri ljudeh s čezmerno telesno težo je tveganje za luskavico posebno visoko. Če se je luskavica že razvila, pa debelost poveča verjetnost za resnejše simptome. Izguba odvečnih kilogramov pogosto ublaži vnetja v telesu, posledično pa so simptomi luskavice precej manj moteči. Ta povezava je bila potrjena tudi z raziskavami, npr. z raziskavo, ki je bila leta 2018 objavljena v znanstveni reviji Clinical Nutrition Espen.

4. Redna telesna aktivnost

Raziskave so osvetlile tudi povezavo med rednim gibanjem in lažjim obvladovanjem luskavice. Odkrito je bilo namreč, da so pri ljudeh, ki večino časa sedijo, izbruhi luskavice precej pogostejši kot pri osebah z luskavico, ki skrbijo za redno telesno aktivnost. Če se ne gibate dovolj, pa se poveča tudi tveganje za zelo intenzivne simptome med samimi izbruhi bolezni.

5. Tehnike za obvladovanje stresa in kakovosten spanec

Pogosta posledica pomanjkanja spanja je intenzivnejši vnetni odziv. Podobno reakcijo pa lahko sproži tudi nekakovosten spanec. Tako je pomembno, da si za spanje vzamete vsaj 7–9 ur na noč in da skrbite za to, da bo vaš spanec karseda kakovosten. Obenem vam priporočamo, da si tudi čez dan vzamete dovolj časa za sproščanje (meditacija, branje, joga ipd.). Izbruhe luskavice namreč pogosto sproži stres, zato je zelo pomembno, da poiščete tehnike za obvladovanje najizrazitejših stresnih dejavnikov v vašem življenju.

.

NAJNOVEJŠE