0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrenizke vrednosti vitamina D kljub uporabi prehranskega dopolnila?

Prenizke vrednosti vitamina D kljub uporabi prehranskega dopolnila?

MORDA VAS ZANIMA

Zlato pravilo pri večini hranilnih snovi je, da bi morala biti prehranska dopolnila dejansko dopolnilo do tistih vrednosti določene snovi, ki jo naše telo potrebuje, ne primarna izbira. Osnova je torej uravnotežena, raznolika prehrana, prehranska dopolnila pa pridejo na vrsto šele takrat, ko telesu ne moremo zagotoviti zadostne količine določene hranilne snovi. Vendar pa obstajajo tudi izjeme. Vitamin D je nedvomno ena takšnih izjem, saj hrana ni najboljši vir. Tako je lahko dodajanje tega vitamina koristno za večino ljudi, še posebej v zimskih mesecih. Toda tudi če uporabljate prehransko dopolnilo z vitaminom D, lahko ugotovite, da vrednosti niso optimalne. Kateri so možni razlogi za to?

- Oglas -

1. Sporadična uporaba prehranskega dopolnila

Kako pogosto jemljete vitamin D? Ali upoštevate splošna priporočila in navodila proizvajalca ter se držite urnika? Ali pa morda prehransko dopolnilo uporabite takrat, ko se spomnite, pri čemer so intervali med posameznimi uporabami bolj ali manj naključje? Za neoptimalne vrednosti vitamina D v telesu je lahko kriva prav sporadična uporaba prehranskih dopolnil. Vrednosti tako stalno nihajo, kar je lahko zelo naporno za vaše telo. Dobro je torej, da se držite ustaljenega razporeda in da prehransko dopolnilo zaužijete vsak dan.  

2. Nimamo dovolj vitamina K2

Če želimo izkoristiti polno moč vitamina D, je nujno, da ob vitaminu D jemljemo tudi vitamin K2, ki je nujen za usmerjanje vitamina D v našem telesu tja, kjer ga potrebujemo ter za pravilno nalaganje kalcija v kosti. S tem tudi preprečimo kalcinacijo ožilja, ki se lahko pojavi ob dolgoročnem jemanju vitamina D, če naše telo nima zadostnih zalog vitamina k2. Se pravi si lahko na tak način naredimo več škode kot koristi. Kakovostna dopolnila poleg vitamina D3 že vsebujejo tudi vitamin K2. Vitamin D3+K2 najdete tudi v spletni trgovini nakupujem.si

3. Neustrezen odmerek za vašo telesno težo

Telesni teži se pogosto posveča preveč pozornosti, pri tem pa so zanemarjeni številni drugi dejavniki, ki vplivajo na naše zdravje. Toda pri vitaminu D je telesna teža nedvomno eden od najpomembnejših dejavnikov in potencialni razlog, zakaj prehransko dopolnilo ne deluje tako, kot bi moralo. Presežek maščobnih tkiv lahko namreč privede do »redčenja« vitamina D. Osebe s čezmerno telesno težo tako običajno potrebujejo nekoliko višji odmerek, vendar je pomembno, da se pred tem posvetujete s svojim zdravnikom.

- Oglas -

4. Nekakovostno prehransko dopolnilo

Učinek je seveda močno odvisen od kakovosti samega prehranskega dopolnila. V osnovi morate paziti na to, da boste izbrali dopolnilo, ki vsebuje vitamin D3. Pri vitaminu D2 je namreč absorpcija slabša, poleg tega pa gre za obliko, ki ni tako stabilna. Če je mogoče, izberite prehransko dopolnilo, ki obenem vsebuje tudi zdrave maščobe. Vitamin D je namreč maščobotopni vitamin, kar pomeni, da je za absorpcijo potrebna tudi manjša količina maščob.

5. Starost in spol

Ni sicer povsem jasno, kaj se skriva v ozadju teh razlik, vendar je kar nekaj kliničnih raziskav pokazalo, da so težave s prenizkimi vrednostmi vitamina D nadpovprečno pogoste pri ženskah. Tveganje za pomanjkanje vitamina D pa se povečuje tudi s starostjo (deloma so lahko za to kriva tudi zdravila, ki so pri starejši populacije pogosto del vsakdana, kar lahko s sabo prinese različne stranske učinke; tako so lahko določena zdravila kriva tudi za slabšo učinkovitost prehranskih dopolnil). Tu gre seveda za dejavnika, na katera ne morete vplivati neposredno. Podobno kot pri povišani telesni teži je tudi v tem primeru priporočljiv posvet z zdravnikom glede smiselnosti povečanja odmerka.

6. Precenjevanje drugih virov vitamina D

Ali ste zmanjšali odmerek vitamina D, saj ste prepričani, da razliko zlahka nadomestite s pomočjo sonca? Kot je znano, lahko sicer naše telo vitamin D tvori samo, za kar je nujna izpostavljenost kože soncu. Čeprav je ta pot precej zanesljivejša od zanašanja na hrano, so prehranska dopolnila praviloma varnejša pot. Tvorba vitamina D s pomočjo sonca je namreč odvisna od številnih spremenljivk: pogostost izpostavljenosti sončnim žarkom, površina izpostavljenih delov, barva kože, letni čas, oddaljenost od ekvatorja, kot sončnih žarkov itn. Poleg tega pa je prepogosto izpostavljanje kože sončnim žarkom povezano s povečanim tveganjem za kožnega raka. Potreben je torej celosten pristop, ki poleg koristi upošteva tudi tveganja.

7. Slaba absorpcija

Za prenizke vrednosti vitamina D kljub uporabi prehranskega dopolnila pa je lahko seveda kriva tudi slaba absorpcija. V ozadju so lahko torej določene anomalije, povezane z vašim prebavnim traktom, ki najverjetneje vplivajo tudi na slabšo absorpcijo drugih hranil. Seveda pa je za ustrezno diagnozo pristojen zdravnik, ki vam lahko nato pomaga pri iskanju rešitve.

.

NAJNOVEJŠE