Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Dom & energijaS čilijem do učinkovitejših solarnih panelov

S čilijem do učinkovitejših solarnih panelov

MORDA VAS ZANIMA

Solarni paneli postajajo vse bolj priljubljeni. Omogočajo namreč okolju – in denarnici – prijazno pridobivanje energije iz obnovljivega vira. Seveda pa ima tovrstna pot do električne energije tudi določene slabosti. Ena glavnih težav pri solarnih celicah je precejšnja »nestabilnost« obnovljivega vira, torej sončnih žarkov oziroma sončne energije. Učinkovitost sistema je tako močno odvisna od lokacije, letnega časa in celo od dneva. Poleg tega pa se lahko zaplete že pri materialih. Uporaba določenih materialov bi lahko pomenila bistveno nižjo ceno solarnih panelov, vendar bi bila učinkovitost sistema precej manjša kot pri dražjih materialih. Ena od težav, ki jih poskušajo razrešiti znanstveniki, ki se ukvarjajo s solarno energijo, je tako prav slabša učinkovitost panelov, izdelanih iz cenovno ugodnih materialov. Pri tem so naleteli na potencialno rešitev, ki pa se zdi zelo nenavadna. Rešitev bi se namreč lahko skrivala v uporabi kapsaicina, ki je glavna aktivna sestavina čilija.

Najboljša alternativa perovskitni solarni paneli, ki pa imajo določene omejitve

- Oglas -

Solarni paneli so pogosto izdelani iz silicija. Tovrstni paneli so lahko sicer zelo učinkoviti, vendar je njihova cena praviloma precej visoka. Drži sicer, da gre za investicijo, ki se lahko povrne v relativno kratkem časovnem obdobju, vendar si nemalo ljudi težko privošči začetni strošek – kljub subvencijam, ki jih je mogoče pridobiti. Ena od najbolj obetavnih alternativnih možnosti ta hip so t. i. perovskitni solarni paneli. Ti bi bili bistveno cenejši od silicijevih, obenem pa bi bili lahko celo učinkovitejši od silicijevih panelov. Toda teorija je eno, praksa pa pogosto razkrije specifične težave.

Perovskitni solarni paneli so v laboratorijskih pogojih zelo učinkoviti, vendar imajo v realnih okoliščinah določene pomanjkljivosti. Ena največjih je povezana s t. i. nesevalno rekombinacijo. V primeru anomalij materiala lahko pride do prerazporeditve elektronov, kar ovira električni tok. Številni znanstveniki po svetu poskušajo najti rešitev za to težavo. Ena od njih je tudi kitajska znanstvenica dr. Qinye Bao, ki se je odločila za nenavaden pristop. Učinkovitost perovskitnih solarnih celic je poskušala povečati s kapsaicinom, pri čemer je bila zelo uspešna …

Kapsaicin poskrbel za neoviran električni tok in s tem za povečano učinkovitost solarnih celic

Že pred odkritjem dr. Qinye Bao je bilo ugotovljeno, da je mogoče učinkovitost perovskitnih solarnih celic izboljšati s pomočjo kofeina. Takrat je šlo za povsem naključno odkritje oziroma za nekakšno šalo, ki je poskrbela za presenetljivo dobre rezultate. Uporaba kapsaicina pa je bila precej bolj premišljena. Temeljila je namreč na upoštevanju različnih lastnosti teh snovi, na podlagi katerih je bilo mogoče sklepati, da bi lahko kapsaicin močno izboljšal učinkovitost perovskitnih solarnih celic. Kot omenjeno, so bila ta predvidevanja pravilna. Največja izmerjena učinkovitost po uporabi kapsaicina je bila 21,88 odstotka. To je sicer nekaj odstotkov manj od rekordnih vrednosti, izmerjenih pri perovskitnih solarnih celic, vendar je treba pri tem upoštevati, da je dr. Qinye Bao uporabila poseben podtip teh celic, in sicer t. i. polikristalne celice MAPbl3.

Pri tem tipu solarnih celic, ki veljajo za enega najboljših kandidatov za splošno uporabo, je rezultat, ki je bil dosežen s pomočjo kapsaicina, izjemno dober. Za primerjavo: največja izmerjena učinkovitost pri celicah, ki so bile identične, le da niso bile premazane s kapsaicinom, je bila zgolj 19,1 odstotka. Poleg tega pa je kapsaicin poskrbel za povečanje stabilnosti solarnih celic, s čimer se je zmanjšala nevarnost za poškodbe, ki bi lahko otežile delovanje sistema in s tem proces pridobivanja električne energije s pomočjo sonca.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×